Menu

Οι Κροάτες της ΑΕΚ

Οι Κροάτες της ΑΕΚ

Τον θυμούνται ελάχιστοι βέβαια αλλά ο νυν τεχνικός της Λοκομοτίβα, Γκόραν Τόμιτς, είχε περάσει για λίγο από την ΑΕΚ. Στις αρχές του ’98 είχε αποκτηθεί από την «Ενωση» ως δανεικός από τη Βιτσέντζα, «όμορη» ομάδα τότε μιας και επίσης ανήκε στην ENIC ενώ ήταν διεθνής με την Ελπίδων της Κροατίας. Σε 12 ματς σκόραρε δις, μια εξ αυτών ήταν με τον Πανηλειακό, οι Πυργιώτες προηγούνταν με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια και όταν ο Τόμιτς μείωσε (και πανηγύρισε για αυτό)… αποδοκιμάστηκε.

Ο Τόμιτς έπαιξε αργότερα σε Ρετζίνα, Σάλτσμπουργκ, Λιρς και Χενάν (στην Κίνα): τα παράτησε μόλις στα 29 του και από τα 35 του έγινε προπονητής. Αρχικά στη Σίμπενικ, κατόπιν σε διάφορες κινέζικες ομάδες, γύρισε στα πάτρια για την Ιστα κι από το 2017 είναι στη Λοκομοτίβα.

Ειρήσθω εν παρόδω, συνολικά τη φανέλα της ΑΕΚ έχουν φορέσει οκτώ Κροάτες, με τελευταίο φυσικά τον Μάρκο Λιβάια. Πρώτος ήταν το ’79 ο Φράνιο Βλάντιτς, στενός φίλος του Ντούσαν Μπάγεβιτς (και Γιουγκοσλάβος στην υπηκοότητα, ακόμη, τότε) και ακολούθησε ο Ράικο Γιάνγιανιν τον Δεκέμβριο του 1986, προερχόμενος από τον ΟΦΗ για αντικαταστάτης του σπουδαίου Μάρτον Εστερχάζι.

Τρίτος ήταν ο Ζόραν Ζλίσκοβιτς (με το χαρακτηριστική, λευκή γραμμή στο μαλλί που θύμιζε… Αννα Παναγιωταρέα) αγωνιζόμενος για μια διετία (1992-94) με ισάριθμα πρωταθλήματα και τέταρτος Κροάτης της ΑΕΚ ο Γκόραν Τόμιτς.

Ακολούθησε ο Ντίνο Ντρπιτς επί ημερών Μανόλο Χιμένεθ τον Δεκέμβριο του 2010 που έχει να θυμάται τα χορευτικά του Τζιμπρίλ Σισέ στα play offs. Επόμενος, ο Ιβάν Μπρέσεβιτς με τριετή παραμονή (2013-16) και 25 γκολ αλλά οι τραυματισμοί στο δεξί γόνατο έβαλαν ουσιαστικά τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα πριν καν κλείσει τα 28 του χρόνια. Και, προ του Λιβάια, είχε αφιχθεί στην «Ενωση» ο γυρολόγος Ζντράβκο Πόποβιτς, με περάσματα από ΟΦΗ, Ατρόμητο, Λεβαδειακό και εντάχθηκε στην ΑΕΚ της Γ’ Εθνικής το 2013-14.