Menu

Mundostories #60 Βιθέντε ντελ Μπόσκε, ο tricampeon!

Mundostories #60 Βιθέντε ντελ Μπόσκε, ο tricampeon!
🏆 𝟏𝟒𝟏 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦
✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳
#Story No 60 👇 𝚩𝛊𝛉𝛆𝛎𝛕𝛆 𝛎𝛕𝛆𝛌 𝚳𝛑𝛐𝛔𝛋𝛆, 𝛐 𝐭𝐫𝐢𝐜𝐚𝐦𝐩𝐞𝐨𝐧 ❗
Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές παγκοσμίως και, μεταξύ άλλων, κάτοχος ενός μοναδικού ρεκόρ: είναι ο μόνος που έχει κατακτήσει το Champions League (2000 και 2002 με τη Ρεάλ Μαδρίτης), το Παγκόσμιο Κύπελλο (2010) και το Euro (2012)! Ωστόσο, με την αποτυχία του 2014 ο Ντελ Μπόσκε δεν μιμήθηκε το προπολεμικό ρεκόρ του Ιταλού Βιτόριο Πότσο, ο οποίος είναι ως σήμερα ο μόνος που έχει κατακτήσει δις το Μουντιάλ (1934 και 1938)! Αλλοι τέσσερις προπονητές έχουν από ένα τρόπαιο και από μια ήττα σε τελικό: ο Δυτικογερμανός Χέλμουτ Σεν (1974 & 1966), ο επίσης Δυτικογερμανός Φραντς Μπεκενμπάουερ (1990 & 1986), ο Αργεντινός Κάρλος Μπιλάρδο (1986 & 1990) και ο Βραζιλιάνος Μάριο Ζαγκάλο (1970 & 1998).

Το ρεκόρ του Πότσο απειλεί φυσικά ο νικητής του Μουντιάλ της Ρωσίας, ο Γάλλος Ντιντιέ Ντεσάν.

Βιθέντε ντελ Μπόσκε ο… tricampeon προπονητής των επιτυχιών λοιπόν. Για 36 χρόνια έζησε υπό τη σκέπη της Ρεάλ Μαδρίτης. Αποτελεσματικός, μεθοδικός, χαμηλών τόνων, ωστόσο όταν είχε να πει κάτι, ήταν άτεγκτος. Όπως για παράδειγμα, όταν ανέλαβε τη «σκυτάλη» από το Λουίς Αραγονές στην εθνική Ισπανίας και το ερώτημα που ετέθη ήταν εάν είχε σκοπό να αλλάξει τη φιλοσοφία της ομάδας: «Βρήκαμε ένα στιλ όταν ήρθαμε και με αυτό το στιλ θα φύγουμε».

Παρέλαβε μία ομάδα από τον προκάτοχό του στη «ρόχα», αλλά δεν επαναπαύθηκε. Βελτίωσε το περιβόητο tiki-taka και το προσάρμοσε στις ανάγκες των νέων απαιτήσεων που προέβαλε η… προσαρμογή των αντιπάλων στο tiki-taka. Έδωσε την ευκαιρία σε 21 ποδοσφαιριστές να φορέσουν για πρώτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο. Έγινε ο πρώτος ομοσπονδιακός τεχνικός παγκοσμίως που στα πρώτα 10 παιχνίδια του, σημείωσε ισάριθμες νίκες (έφτασε μέχρι τις 13), καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ζοάο Σαλντάνια της Βραζιλίας. Αλλά κυρίως, την 1η Ιουλίου του 2012, ισοφάρισε το ρεκόρ του Χέλμουτ Σεν που οδήγησε την εθνική Γερμανίας στην κατάκτηση του Euro 1972 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974. Σε συνδυασμό με τα Champions League που κατέκτησε το 2000 και το 2002, ο Ντελ Μπόσκε πήγε το ρεκόρ ένα βήμα παραπέρα.

Ο Ντελ Μπόσκε δεν χαρακτηρίζεται από οπορτουνισμό. Η άρνησή του να αναλάβει την εθνική Ισπανίας το καλοκαίρι του 2004, μετά την αποτυχία του Ινιάκι Σάεθ στο Euro της Πορτογαλίας, ήταν ενδεικτική. Και ανέλαβε το 2008, την πρωταθλήτρια Ευρώπης πια, Ισπανία.

Με τη δουλειά του έπρεπε να αναγάγει την επιτυχία του 2008 σε κάτι μόνιμο. Η μεταμόρφωση της loser Ισπανίας σε winner αυτοκράτειρα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δεν έγινε εν μια νυκτί, με τον τελικό κόντρα στη Γερμανία στο Euro 2008. Συνεχίστηκε και μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ντελ Μπόσκε, έστω κι αν οι απαιτήσεις του κόσμου και του Τύπου άλλαξαν άρδην, με τον πήχη να ανεβαίνει πολλά επίπεδα.

Η κατάκτηση του Μουντιάλ του 2010, με ανεπίσημη μασκότ των παικτών τον έναν εκ των δύο γιων του (έχει και μια κόρη), ο οποίος πάσχει από σύνδρομο down, ανέβασε κι άλλο επίπεδο την Ισπανία, η οποία όχι μόνο είχε φτάσει στην κορυφή, αλλά είχε κατορθώσει να κρατηθεί εκεί, κάτι που μόνο η Δυτική Γερμανία κι η Γαλλία το είχαν καταφέρει από ευρωπαϊκές χώρες…