Menu

Όταν ο Γκάλης έβαλε 53 πόντους στο Μουντομπάσκετ

Όταν ο Γκάλης έβαλε 53 πόντους στο Μουντομπάσκετ

5 Ιουλίου 1986. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως… πρόγευμα για το έπος που θα ακολουθούσε έναν χρόνο μετά. Η «καλαθομηχανή» που ακούει στο όνομα «Νίκος Γκάλης» φρόντισε να διαλύσει κάθε αμυντική προσπάθεια των παικτών του Παναμά στον νικηφόρο (110-81) αγώνα της Εθνικής Ελλάδας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986.

Σαν σήμερα η Εθνική Ελλάδας έδωσε λοιπόν το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία της σε Μουντομπάσκετ! Το συγκρότημα του Κώστα Πολίτη είχε ταξιδέψει στην Ισπανία με στόχο την πρόκριση στην επόμενη φάση, έχοντας στον όμιλό του την διοργανώτρια χώρα, τη Βραζιλία, τη Νότιο Κορέα, τη Γαλλία και τον Παναμά. Και ο «γκάνγκστερ» πέτυχε ρεκόρ πόντων (53) με τα γαλανόλευκα χρώματα, ενώ αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης, σημειώνοντας σε 10 ματς 337 πόντους (μ.ό. 33,7), αφήνοντας πίσω του τους θρυλικούς Οσκαρ Σμιντ και Ντράζεν Πέτροβιτς!

Η Ελλάδα στην πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί να τερμάτισε 10η, αλλά ο Γκάλης είχε δηλώσει δυναμικό παρών και η επίσημη αγαπημένη μετρούσε αντίστροφα για τον ιστορικό θρίαμβο που ακολούθησε, που την έβαλε μια καλή στην πρώτη γραμμή…