Menu

Mundostories #61 Οι ψίθυροι για τον τελικό του 1954

Mundostories #61 Οι ψίθυροι για τον τελικό του 1954

🏆 𝟏𝟒𝟎 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 61 👇 𝚶𝛊 𝛙𝛊𝛉𝛖𝛒𝛐𝛊 𝛄𝛊𝛂 𝛕𝛐𝛎 𝛕𝛆𝛌𝛊𝛋𝛐 𝛕𝛐𝛖 𝟏𝟗𝟓𝟒

Αν και έχουν συναντηθεί άλλες 34 φορές, Γερμανία και Ουγγαρία έπαιξαν δύο φορές σε τελική φάση, αφενός σε Μουντιάλ (και μάλιστα… στο ίδιο), αφετέρου είναι τα μόνα τους επίσημα στην ιστορία.

Και αντάμωσαν δις το 1954, στο Μουντιάλ της Ελβετίας όπου η (Δυτική, πια) Γερμανία επανεμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το κακό που προκάλεσε στον πλανήτη ενώ η θρυλική «αράντσιπατ» (σ.σ. χρυσή ομάδα) ήταν γκραν φαβορί για τον τίτλο. Η Ουγγαρία ήταν αήττητη από τον Μάιο του 1950, όταν είχε λυγίσει στη Βιέννη από την Αυστρία με 5-3 και, έκτοτε, είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952, ενώ είχε κάνει όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη να παραμιλάει διαλύοντας δύο φορές σε φιλικά την Αγγλία (6-3 και 7-1) ενώ διέθετε παίκτες παγκόσμιας κλάσης: Μπόζικ, Τσίμπορ, Χιντεγκούτι, Κότσις και φυσικά Φέρεντς Πούσκας.

Ηταν τέτοια η ισχύς των Μαγυάρων που στον όμιλο συνέθλιψαν με 9-0 την (αδύναμη) Νότια Κορέα και με 8-3 τους Δυτικογερμανούς (τέσσερα γκολ ο Κότσιτς, δύο ο Χιντεγκούτι κι από ένα οι Πούσκας και Τοθ). Στα προημιτελικά ήρθε η σειρά της Βραζιλίας με 4-2, στα ημιτελικά με το ίδιο σκορ, αλλά στην παράταση, της Ουρουγουάης και στον τελικό τέθηκαν αντιμέτωποι με τη Δυτική Γερμανία.

Το «θαύμα της Βέρνης», ως ονομάστηκε εκείνος ο τελικός (που έγινε και ταινία) περικλείεται από πέπλο μυστηρίου ακόμη και σήμερα. Δεδομένα ήταν ότι η Δυτική Γερμανία νίκησε με 3-2 έχοντας βρεθεί δις πίσω στο σκορ και χάρη στο τέρμα του Ραν στο 84’ και ότι ο Πούσκας έπαιξε με… ένα πόδι ελέω τραυματισμού στον αστράγαλο και έκτοτε δεν είχε ξαναπαίξει. Και, δη, σε βαρύ τερέν αφού έβρεχε διαρκώς κατά τη διάρκεια του αγώνα. Δεδομένα επίσης ότι οι παίκτης του Σεπ Χερμπέργκερ πήραν το… μάθημά τους από την 8άρα των ομίλων και έκτοτε έπαιξαν πολύ καλύτερα ενώ στις εξέδρες του «Βάνκντορφ» βρέθηκαν πάνω από 30.000 Γερμανοί.

Βεβαίως, πολλά ακούστηκαν και άλλα τόσα γράφτηκαν από τότε για το «θαύμα της Βέρνης»: φήμες ότι η απόδοση των Γερμανών δεν ήταν… φυσική αλλά ότι οι παίκτες ήταν ντοπαρισμένοι έκαναν άμεσα την εμφάνισή τους. Ακόμη και μέχρι πρόσφατα γίνονταν έρευνες για τα όσα συνέβησαν σε εκείνο του Μουντιάλ από τον γερμανικό Τύπο και όχι μόνο.

Σύμφωνα με 800σέλιδη έρευνα του πανεπιστημίου του Βερολίνου οι παίκτες της Δυτικής Γερμανίας λάμβαναν την περιβόητη «Σοκολάτα Πάντσερ» ένα ενδοφλέβιο αναβολικό με την ονομασία Pervitin. Ταυτόχρονα παράξενοι πρόωροι θάνατοι των ποδοσφαιριστών, είτε από ίκτερο, είτε από καρκίνο στο ήπαρ, όπως αυτός του Χέρμαν που έφυγε μόλις 39 ετών ενίσχυσαν τα σενάρια για τη χρήση αναβολικών.