Menu

Αναβιώνει ή όχι η κεντρική διαχείριση; Τα σενάρια

Αναβιώνει ή όχι η κεντρική διαχείριση; Τα σενάρια

Τα έσοδα των ΠΑΕ της Super League έχουν συρρικνωθεί σημαντικά και με εξαίρεση τον Ολυμπιακό, ο οποίος εισπράττει χρυσάφι από την ευρωπαϊκή του πορεία, οι υπόλοιπες ομάδες στέκονται στα πόδια τους επειδή «ματώνουν» οικονομικά οι ιδιοκτήτες τους. Οι μικρές ΠΑΕ φυτοζωούν με ελάχιστες εξαιρέσεις και οι παράγοντές τους έβαλαν στο τραπέζι της συζήτησης στον συνεταιρισμό πρόταση για επιστροφή στο καθεστώς της κεντρικής διαχείρισης για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος. Οι μεγάλοι όμως κερδίζουν χρόνο στέλνοντας την μπάλα στην εξέδρα, προφανώς γιατί δεν είναι στις προθέσεις τους να σπάσουν τα συμβόλαιά τους με τη Nova που τους αποφέρουν πολλά χρήματα.

Πόσα λαμβάνουν ετησίως οι μεγάλοι; Ο Ολυμπιακός εισπράττει ετησίως από τη Nova το ποσό των 11 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων του, ακολουθεί ο ΠΑΟΚ με 7+1 εκατ. ευρώ, ο Παναθηναϊκός με 7 εκατ. ευρώ αλλά και πολλά μπόνους επιδόσεων, η ΑΕΚ λαμβάνει 6,5 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα γίνει σύντομα επαναδιαπραγμάτευση για αύξηση και ο Αρης είναι στα 4,5 εκατ.

Το επίμαχο ζήτημα έθεσε στη Λίγκα πρόσφατα ο Αστέρας Τρίπολης, παρότι είναι μια ομάδα που δεν έχει οικονομικά προβλήματα και δεν χρωστάει στο δημόσιο ή σε παίκτες. «Το ποδόσφαιρό μας πάει σταθερά προς τα πίσω κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Ενα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα είναι ότι το πρωτάθλημα έφυγε από την κεντρική διαχείριση. Οταν οι μικρομεσαίες ομάδες έχουν περισσότερα έσοδα θα έχουν ποιοτικότερο ρόστερ και το πρωτάθλημά μας θα γίνει πιο ανταγωνιστικό. Αν μια ομάδα δεν έχει χρήματα, τι παίκτες θα αγοράσει;» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Αστέρα Γιώργος Μποροβήλος, αλλά τα λόγια του δεν πείθουν τους Big 5. Ο Γιάννης Αλαφούζος για να κερδίσει χρόνο έθεσε θέμα δημιουργίας καναλιού Super League TV – πρόκειται για ένα πρότζεκτ που έχει συζητηθεί ξανά στον συνεταιρισμό, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί. Η ελληνική αγορά είναι… στεγνή από χορηγίες και ελάχιστοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για να διαφημιστούν οι εταιρείες τους μέσα από ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα που είναι βουτηγμένο στην ανυποληψία. Οπότε ακόμη κι αν στηθεί και λειτουργήσει η Super League TV δεν θα έχει έσοδα για να επιβιώσει.

Με πέντε ομάδες δεν μπορεί να διεξαχθεί πρωτάθλημα και εκεί ποντάρουν οι υπόλοιπες ΠΑΕ για να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι από την τηλεοπτική πίτα. Ο βασικός λόγος άλλωστε που δημιουργήθηκε ο συνεταιρισμός ήταν η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα οι αδύναμες οικονομικά ομάδες.

Κάθε ομάδα έχει ξεχωριστή σύμβαση κι αν αυτό το καθεστώς συνεχιστεί, οι πλούσιες ΠΑΕ θα γίνουν πλουσιότερες και οι φτωχές φτωχότερες.


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση», τεύχος Απριλίου 2021