Menu

Το αμερικάνικο… όπλο του Μητσοτάκη που προέβλεψε αποτέλεσμα των εκλογών!

Το αμερικάνικο… όπλο του Μητσοτάκη που προέβλεψε αποτέλεσμα των εκλογών!

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσωπικά, ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών ήταν ο πλέον έμπιστός του στο Μαξίμου: ο Σταν Γκρίνμπεργκ. Ελάχιστοι τον γνωρίζουν καλά, με ελάχιστους συνομιλεί. Ωστόσο ο Αμερικανός σύμβουλος του πρωθυπουργού και παγκοσμίου φήμης επικοινωνιολόγος είχε προχωρήσει και σε προβλέψεις για τις εκλογές, σχεδόν 20 μέρες πριν.

Ήταν ο μόνος που εκτιμούσε πως η ΝΔ ξεκινά από το 37,5% και κοιτά προς τα πάνω (τονίζοντας το «προς τα επάνω» ενώ για την εκλογική απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν έβαζε το χέρι του στη φωτιά ότι δεν θα ξεπερνούσε το 27%.

Πώς βρέθηκε ο Γκρίνμπεργκ στο πλευρό του Μητσοτάκη; Του τον είχε συστήσει η Γιάννα Αγγελοπούλου ως «γκουρού της επικοινωνίας παγκοσμίως». Και η δικαίωση ήρθε εδώ και καιρό: «Μην ανησυχείτε, η διαφορά θα είναι διψήφια» τους έλεγε στις συσκέψεις, αφήνοντας -σχεδόν- άπαντες άφωνους. Κι όμως έπεσε μέσα φυσικά.

Η επόμενή του πρόβλεψη είναι βέβαια εύκολη: ότι η ΝΔ θα κερδίσει με άνεση την αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση…

Ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος που έχει «τρέξει» τις προεκλογικές καμπάνιες του Μπιλ Κλίντον, του Αλ Γκορ, του Τζον Κέρι, του Τόνι Μπλερ, του Γκέρχαρντ Σρέντερ και του Νέλσον Μαντέλα επιμένει πως, όσο ο πρωθυπουργός περισσότερο βρίσκεται στο δρόμο, δίπλα στον απλό κόσμο, κερδίζει πόντους.

Απόφοιτος του Χάρβαρντ και καθηγητής στο Γέιλ, ο Γκρίνμπεργκ είδε την καριέρα του να απογειώνεται πριν από περίπου 30 χρόνια, όταν βρέθηκε στο war room του Μπιλ Κλίντον σε μία από τις πιο επιτυχημένες προεκλογικές καμπάνιες στην ιστορία των ΗΠΑ. Από το 2016 συνομιλεί με τον Μητσοτάκη – η συμβολή του στην εκλογική νίκη της ΝΔ το 2019 θεωρήθηκε κομβική και έτσι η συνεργασία εδραιώθηκε.

Η χρησιμότητα του Γκρίνμπεργκ πάντως είχε φανεί ήδη από την εποχή που η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση. Ο έμπειρος επικοινωνιολόγος θεωρείται γκουρού στις αρνητικές στρατηγικές, αλλά και στην προσέγγιση ειδικών εκλογικών ακροατηρίων, δύο δεξιότητες που η Νέα Δημοκρατία είχε ανάγκη, ώστε αφενός να καρπωθεί το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα στην κοινή γνώμη, αφετέρου να μιλήσει σε ειδικά κοινά. Η συμβολή του στην εκλογική νίκη του 2019 θεωρείται κομβική και η συνεργασία εδραιώθηκε.


Δημοσιεύτηκε στο Dailymedia στις 24/5/2023