Menu

Όλα τα σενάρια για τις τηλεοπτικές άδειες

Όλα τα σενάρια για τις τηλεοπτικές άδειες

Από το φθινόπωρο του 2016 κρατάει το στόρι ονόματι «διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών». Τότε που δημοπρατήθηκαν τέσσερις άδειες, σε Βαγγέλη Μαρινάκη, Θοδωρή Κυριακού, Γιάννη Αλαφούζο και Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, με τον τελευταίο να μην καταθέτει καν την πρώτη δόση και να αντικαθίσταται από τον Ιβάν Σαββίδη. Και με μεγάλους χαμένους τους Γιάννη Βαρδινογιάννη και Δημήτρη Κοντομηνά αφού Star και Alpha έμεναν εκτός…

Λίγο αργότερα όμως ο… καπνός από το Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν μαύρος και έγραφε «αντισυνταγματικός», αναφερόμενος στον νόμο Παππά.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Επί ένα χρόνο στην κυβέρνηση προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να επαναφέρουν τον διαγωνισμό, τούτη τη φορά με συνταγματικότητα και, κυρίως, παρουσία του ΕΣΡ το οποίο είχε αφεθεί… στην άκρη την πρώτη φορά.

Όπερ και εγένετο, με το ΕΣΡ να ανακοινώνει, τον Δεκέμβριο του 2017, πως οι άδειες δεν πρέπει να είναι τέσσερις, που ήθελε η κυβέρνηση, ούτε δέκα που ήθελαν οι καναλάρχες, αλλά επτά. Αν μη τι άλλο μια σολομώντειος λύση, δεν βρίσκετε;

Μικρή παρένθεση. Για τι είδους άδειες μιλάμε; Επισήμως για «πανελλαδικής εμβέλειας άδεια εκπομπής σήματος ενημερωτικού σταθμού», ήτοι όποιος δεν έχει μία από αυτές, δεν δικαιούται να εκπέμπει σε όλη την επικράτεια. Και όποιος ήδη εκπέμπει, πρέπει να κλείσει.

Δεύτερη υποσημείωση, το πιο σημαντικό σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Τα χρήματα. Τότε, την πρώτη φορά, Μαρινάκης, Κυριακού, Αλαφούζος και Καλογρίτσας είχαν πλειοδοτήσει όλοι μαζί με ποσό γύρω στα 245 εκατ. ευρώ. Ήτοι, κατά μέρο όρο 61,25 εκατ. ευρώ η άδεια, δεκαετούς διάρκειας. Πολλά τα λεφτά, Άρη μου… Στη γνωμοδότησή του για τον δεύτερο διαγωνισμό, που βρίσκεται σε εξέλιξη, το ΕΣΡ κοστολόγησε καθεμιά, από τις επτά, άδειες στα 35 εκατ. ευρώ. Πώς και γιατί; Επτά (άδειες) επί 35 (μύρια) ίσον, ναι σωστά μαντέψατε, 245 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό που θα καρπωνόταν το κράτος από τον πρώτο, ακυρωθέντα εντέλει, διαγωνισμό.

Το Mega, το Epsilon TV και ο Σαββίδης

Όλα καλά, έως τις αρχές του έτους όμως. Τότε που ο μεγαλομέτοχος του Mega, Γιάννης Βαρδινογιάννης, και ο εκ των μεγάλων μετόχων (ελέω της απόκτησης του ΔΟΛ) Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισαν από κοινού να αφήσουν το megaλο κανάλι εκτός διαγωνισμού. Ούτε Τούρκοι επιχειρηματίες εμφανίστηκαν, όπως ο Mr. Survivor Ατσούν Αλιτσαλί, ούτε Κύπριοι, ούτε κανείς άλλος πλην έξι. Πέντε αναμενόμενοι συν ένας ακόμη.

Οι πέντε ήταν οι Θοδωρής Κυριακού για λογαριασμό του ΑΝΤ1, Γιάννης Αλαφούζος για τον ΣΚΑΪ, Γιάννης Βαρδινογιάννης για το Star, Δημήτρης Κοντομηνάς για τον Alpha και Ιβάν Σαββίδης για το Epsilon TV, έκτος ήταν ο Φίλιππος Βρυώνης για το Extra Channel. Ο οποίος Βρυώνης είχε λάβει ένα ποσό κοντά στα 18 εκατ. ευρώ από την πώληση του Epsilon TV στον Σαββίδη, ο οποίος Σαββίδης είχε μπει και στη μετοχική σύνθεση του Mega (αποκτώντας τις μετοχές της «Πήγασος», της οικογένειας Μπόμπολα) αλλά έκτοτε δεν ασχολήθηκε και πολύ, συν ότι «πάρκαρε» τις μετοχές σε μια κυπριακή off shore.

Η «αίτηση θεραπείας» για την έκτη άδεια

Μπερδευτήκατε; Και δεν είμαστε ακόμη ούτε στα μισά… Μετά την κατάθεση των έξι φακέλων, απορρίφθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, «πρωτοδίκως», ο φάκελος της εταιρείας Ελληνική Τηλεοπτική ΑΕ, συμφερόντων Βρυώνη, για λόγους που είχαν να κάνουν με τη μετοχική της σύνθεση: οι μέτοχοί της δεν φαίνονταν να είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των οικονομικών μέσων που διέθεσαν για τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιό της, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων που αποκτήθηκαν από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Και το ΕΣΡ δεν πείστηκε ότι ο φάκελος ήταν πλήρης καθώς οι εκπρόσωποι της εταιρίας δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα ποσά που διατέθηκαν από την πλευρά των μετόχων.

Ωστόσο από πλευράς Βρυώνη κατατέθηκε αρχικώς ένσταση και κατόπιν «αίτηση θεραπείας», με αποτέλεσμα ως την προσεχή Τρίτη 12 Ιουνίου το ΕΣΡ να καλείται να αποφανθεί οριστικά αν η Ελληνική Τηλεοπτική ΑΕ θα λάβει την έκτη άδεια. Η οποία Ελληνική Τηλεοπτική ΑΕ πρακτικά είναι για λογαριασμό του Extra, το οποίο εδώ και λίγες ημέρες μετονομάστηκε σε Νέο Κανάλι.

Mega ελπίδες

Καλά έως εδώ; Επτά άδειες για έξι κανάλια, που έγιναν πέντε αλλά ίσως ξαναγίνουν έξι. Και ίσως… ξαναγίνουν επτά! Κι αυτό διότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να διεκδικήσει την «ορφανή» άδεια για λογαριασμό του Mega.

Και όχι μόνο πρωτοβουλίες, αλλά ήδη έχουν γίνει κινήσεις, όπως η συμφωνία με τον Σταμάτη Μαλέλη. Στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο το κανάλι να είναι έτοιμο, στελεχωμένο και να καταθέσει αίτηση στο ΕΣΡ για την έβδομη άδεια, όπως κάλλιστα και νόμιμα μπορεί να γίνει αφού αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Ωστόσο το τελικό «ΟΚ» θα πρέπει να το δώσουν οι πιστώτριες τράπεζες, όπως και να αποσαφηνιστεί αν η ταινιοθήκη του Mega θα παραδοθεί στον επόμενο ιδιοκτήτη του ή θα πλειστηριαστεί.


Αρθρο που δημοσιεύτηκε στο Sputniknews.gr στις 7/7/2018