Menu

Αγγλία – Ελλάδα 0-0 και… παροξυσμός Αρχοντίδη

Αγγλία – Ελλάδα 0-0 και… παροξυσμός Αρχοντίδη

30 Μαρτίου 1983. Η Εθνική μας απέσπασε 0-0 από την Αγγλία στο «Γουέμπλεϊ» για τα προκριματικά του Euro ‘84, χάρη στην αυστηρά αμυντική τακτική του Χρήστου Αρχοντίδη που… πανηγύριζε στο τέλος!

Το αποτέλεσμα ήταν ιστορικό, ως το πρώτο θετικό κόντρα στην Αγγλία ύστερα από τρεις ήττες με συνολικό απολογισμό 0-8 τέρματα. Και η αλλόφρονα κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός μετά τη λήξη, με παίκτες και συνοδούς της αποστολής να προσπαθούν με τακτ να τον ηρεμήσουν, είναι από τις στιγμές που δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ. Φανερά εκτός εαυτού, ο Αρχοντίδης αγκάλιαζε έναν-έναν τους διεθνείς μας, τους φιλούσε και έμοιαζε να θέλει να τους μαζέψει στη σέντρα του «Γουέμπλεϊ».

Όπως αποκάλυψε αργότερα, σκοπός του ήταν να βγάλουν όλοι μαζί αναμνηστικές φωτογραφίες, μες στον «Ναό» του ποδοσφαίρου. Όπως κι έγινε, έστω και… όπως-όπως, μια και οι ποδοσφαιριστές σάστισαν από την υπερβολική αντίδραση του κυρ-Χρήστου και έμοιαζαν να θέλουν να πάνε μια ώρα αρχύτερα στα αποδυτήρια για να… γλιτώσουν. Οι κακές γλώσσες, βέβαια, λένε ότι ο Αρχοντίδης τους ζήτησε να χορέψουν… παραδοσιακό χορό μες στο γήπεδο, αλλά ελέγχονται ως ανακριβείς! Ίσως η ανάγκη του Σερραίου τεχνικού για ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, μια και η θητεία του στην Εθνική δεν είχε ξεκινήσει με ιδιαίτερη επιτυχία, να προκάλεσαν αυτό το άνευ προηγουμένου (και… επομένου) ξέσπασμα. Η νίκη στην προκριματική φάση του Κυπέλλου Εθνών στο Λουξεμβούργο με 2-0, ήταν η πρώτη με τον «Αρχό» στον πάγκο ύστερα από μία σειρά από γκέλες σε φιλικά. Ακολούθησε, όμως, η ήττα με 3-0 με κάτω τα χέρια από τους Αγγλους στο Καυτανζόγλειο. «Δεν ήρθε τυχαία το 0-0. Ήταν αποτέλεσμα της σωστής τακτικής μας», δήλωσε μετά το ματς και αφού είχε ηρεμήσει ο Αρχοντίδης, ο οποίος υπερασπίστηκε πλήρως την σούπερ αμυντική διάταξη που επέλεξε. Με την πάροδο των χρόνων αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από τον Τύπο και η τακτική του Αρχοντίδη σ’ εκείνο το ματς, η οποία ήταν σούπερ αμυντική. Κάτι περισσότερο από το συνηθισμένο κατενάτσιο δηλαδή. Όλοι οι παίκτες πίσω, με βασικό μέλημα να διώχνουν την μπάλα και όχι τη δημιουργία μιας υποτυπώδους, έστω, προσπάθειας για επίθεση.

Ο Μπόμπι Ρόμπσον δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που είχε συμβεί, αλλά ως πραγματικός τζέντλεμαν έδωσε συγχαρητήρια στην Εθνική μας, πλέκοντας ειδικά το εγκώμιο του Νίκου Σαργκάνη, ο οποίος ήταν πολύ καλός κάτω από τα δοκάρια του.

Ο Αρχοντίδης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Ελλάδας στις αρχές του 1982 αντικαθιστώντας τον Αλκέτα Παναγούλια. Το ντεμπούτο του στον «γαλανόλευκο» πάγκο πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1982 στο γήπεδο της Ριζούπολης, όταν η Ελλάδα υποδέχθηκε σε φιλική αναμέτρηση την Ανατολική Γερμανία. Ο τελευταίος του αγώνας ήταν και πάλι εναντίον της Ανατολικής Γερμανίας, σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ δύο χρόνια αργότερα (15 Φεβρουαρίου 1984).

Συνολικά ο απολογισμός του στην εθνική ήταν 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 12 ήττες.