Menu

Έχει «ανθρώπινη» πλευρά η τεχνητή νοημοσύνη;

Έχει «ανθρώπινη» πλευρά η τεχνητή νοημοσύνη;

Η σκόνη που σηκώθηκε από τη διαμάχη μεταξύ των ηθοποιών και των σεναριογράφων του Χόλιγουντ με τις εταιρείες που χειρίζονται την τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να καταλαγιάζει. Η πρόσφατη συμφωνία σήμανε την ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί να επιστρέφουν στο έργο τους και οι εταιρείες παραγωγής των μεγάλων blockbuster να περιμένουν υλικό για να μπει ξανά μπροστά η μηχανή της διασκέδασης όλου του πλανήτη.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπήκε στο στόχαστρο για τους λάθος λόγους σε αυτή τη διαμάχη. Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της διασκέδασης και η νέα αυτή τεχνολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, με εξαιρετικά αποτελέσματα ως τώρα για το καλό του κοινού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι streaming υπηρεσίες έχουν επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη για χάρη των χρηστών τους. Το Netflix και το Amazon Prime δίνουν την ευκαιρία στην τεχνολογία να μάθει τις συμπεριφορές των πελατών, τις συνήθειες και το αγαπημένο τους περιεχόμενο, ώστε να κάνει παρεμφερείς προτάσεις.

Το YouTube έχει χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να προτείνει βίντεο και μουσικές που αρέσουν στους χρήστες του, ανάλογα με εκείνα που παρακολουθούν στην πλατφόρμα. Η τεχνητή νοημοσύνη φυσικά σάρωσε και το gaming, καθώς βοήθησε στη δημιουργία ρεαλιστικών χαρακτηριστικών και γραφικών για τους χαρακτήρες avatar που απεικονίζουν τους χρήστες μέσα στα παιχνίδια, με αποτέλεσμα να τους κάνουν να νιώθουν μέρος της ιστορίας.

Η φρέσκια αυτή τεχνολογία, όμως, πιθανότατα βρήκε τη μεγαλύτερη χρησιμότητά της στο igaming και κυρίως στο πόκερ. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές παιχνίδι με τράπουλα που υπάρχει στον κόσμο, με ιστορία που ξεκινάει στα τέλη του 18ου αιώνα, ως προϊόν εξέλιξης του γερμανικού pochen και της γαλλικής πόκας. Σύντομα έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των ΗΠΑ και επέστρεψε στην Ευρώπη. Το πόκερ όμως είναι ένα παιχνίδι που πάντα στηριζόταν στην ανθρώπινη παρουσία.

Έτσι, με την τεχνολογική επανάσταση στις αρχές της χιλιετίας, το πόκερ πέρασε στον ψηφιακό κόσμο μέσα από online πλατφόρμες όπως της PokerStars, με αποτέλεσμα να γίνει προσβάσιμο από όλους, κάθε στιγμή και από κάθε σημείο του πλανήτη. Οι πάροχοι είδαν όμως στην τεχνητή νοημοσύνη την ευκαιρία για καινοτομίες και τη χρησιμοποίησαν για να βελτιώσουν την εμπειρία χρήσης. Έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη μπήκε στις πλατφόρμες και άλλαξε τα πάντα: ανέβασε το επίπεδο στο live παιχνίδι, διασφάλισε τις συναλλαγές, εξασφάλισε το δίκαιο παιχνίδι και προσάρμοσε το περιβάλλον στις απαιτήσεις των παικτών.

Έχει «ανθρώπινη» πλευρά η τεχνητή νοημοσύνη;

Πολλοί θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως αποκτήσει υπόσταση, αλλά πού ακριβώς κάνουν λάθος; Ο υπερεκτιμημένος φόβος, ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο, καταρρίπτεται με το βασικό επιχείρημα ότι η τεχνολογία παραμένει και θα παραμείνει ένα ισχυρό εργαλείο που έχει ανάγκη τις ανθρώπινες οδηγίες για να λειτουργήσει. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει τη δυνατότητα να «νιώσει», να «σκεφτεί» ή να πάρει πρωτοβουλίες, αντιθέτως ακολουθεί στατιστικές και μαθηματικά μοντέλα, με στόχο τη διευκόλυνση και την καλυτέρευση της ζωής του ανθρώπου, όχι την κατάκτησή της.

Εάν κάνουμε μία – όχι πολύ βαθιά – ανάλυση της λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης, θα καταλάβουμε πόσο απαραίτητος είναι ο ανθρώπινος παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία. Οι τεράστιοι όγκοι πληροφορίας και δεδομένων έχουν βασική προϋπόθεση την κριτική σκέψη των αποτελεσμάτων και την ανθρώπινη συνεισφορά προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές, τείνουμε στη μυθοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, αντιμετωπίζοντάς την ως «από μηχανής θεό», που μπορεί να μας λύσει μαγικά όλα τα θέματα που προκύπτουν. Φυσικά, έχει τεράστιες δυνατότητες και αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη εξέλιξη, αλλά εξακολουθεί να πρόκειται για ένα σύστημα που χρειάζεται καθοδήγηση και χρόνο για να «κατανοήσει» το περιβάλλον, χρόνος που σχεδόν συγκρίνεται με την εκμάθηση ενός μικρού παιδιού.

Με όλα τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι καταρρίπτεται ο μύθος που θέλει, στο μέλλον, τα ρομπότ να «παίρνουν τις δουλειές μας». Είναι αναμενόμενο ότι θα δημιουργηθούν πολλές νέες μηχανές και συστήματα που θα καταφέρουν να αυτοματοποιήσουν πολλές εργασίες, αλλά, με δεδομένο ότι οι μηχανές δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τη λογική του ανθρώπου, το εργασιακό κομμάτι θα εξελιχθεί, δημιουργώντας νέα επαγγέλματα και βάζοντας τον άνθρωπο σε πιο καίριες θέσεις στη διαδικασία παραγωγής. Αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή μιας τεράστιας τεχνολογικής εξέλιξης, που καμία επαφή δεν έχει με τις ταινίες που παρουσιάζουν τις μηχανές να κατακτάνε τον πλανήτη, αλλά αντίθετα είναι εδώ με στόχο τη βελτίωση.