Menu

Γάμος ομόφυλων: Όλες οι θέσεις των κομμάτων – Τα σενάρια για την ψηφοφορία

Γάμος ομόφυλων: Όλες οι θέσεις των κομμάτων – Τα σενάρια για την ψηφοφορία

Πότε θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων; Η αλήθεια είναι πως εγγυήσεις δεν υπάρχουν. Η απάντηση «εντός… της 4ετίας» είναι πιθανή, ρεαλιστικά κάποια στιγμή μέσα στο 2024. Και η αναφορά στο «κάποια στιγμή» έγκειται στη μεγάλη άρνηση που διακρίνεται στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας.

Η εκτίμηση μερικών είναι πως σχεδόν 100 (!) από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι αρνητικοί. Υπήρξε δημόσια τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη ότι, ακόμη και αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, δεν θα το ψηφίσει και του απάντησε αυστηρά ο Νικήτας Κακλαμάνης λέγοντας πως, όποιος δεν το ψηφίσει, θα πρέπει να παραιτηθεί.

Η αλήθεια είναι πως, είτε είναι 60, είτε 80, είτε 100 (τις προάλλες ο Τάκης Χατζής εκτίμησε ότι μέχρι 70, άντε 80 θα το ψηφίσουν – ήτοι οι μισοί), στη Νέα Δημοκρατία δεν είναι εύκολο να περάσει κομματική γραμμή – ακόμη κι αν αγνοηθεί από το νομοσχέδιο η τεκνοθεσία από ομόφυλους.

Αντίδραση και από Πατέλη

Ακούγεται, δε, χωρίς ακόμη να επιβεβαιώνεται, ότι τραπέζι υπάρχει και απειλή παραίτησης του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη αν το νομοσχέδιο δεν έρθει σύντομα προς ψήφιση.

Τα δύο σενάρια: αποχή και θερινό τμήμα…

Αν ψηφίσουν και οι 300 (χωρίς αποχή) και στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν τεθεί κομματική πειθαρχία, το νομοσχέδιο δεν είναι βέβαιο πως θα περάσει. Αντιθέτως αν οι διαφωνούντες Νεοδημοκράτες εκφραστούν δια της αποχής τότε ο πήχης της απαιτούμενης πλειοψηφίας θα πέσει αρκετά και το νομοσχέδιο θα βρει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Κάτι που ωστόσο δεν επιθυμεί ο πρωθυπουργός, ήτοι ψηφοφορία και να λείπουν 70-80 βουλευτές.

Άλλοι εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο δεν περνά… ούτε με σφαίρες με τα νυν δεδομένα και τις αντιδράσεις εντός κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Εξ ου και παίζει δυνατά πλέον το νομοσχέδιο να πάει προς ψήφιση στα λεγόμενα θερινά τμήματα της Βουλής. Ήτοι το Κοινοβούλιο λειτουργεί με το 1/3 της δύναμης των βουλευτών, δηλαδή 100 βουλευτές αντί για 300 με την κάθε κοινοβουλευτική ομάδα να διατηρεί αναλογικά τη δύναμη του εκλογικού της ποσοστού.

Και σε αυτή την περίπτωση ο Κυριάκος  Μητσοτάκης και η κυβέρνηση δεν θα ψάχνουν 151 βουλευτές για να ψηφίσουν θετικά αλλά μόλις 51. Συν ότι, η σύνθεση του κάθε θερινού τμήματος προκύπτει με επιλογή, όχι τυχαία. Άρα;

Τι ισχύει νομικά

Το Μαξίμου, κόντρα σε ό,τι διαρρεόταν μέχρι σήμερα, είναι έτοιμο να φέρει διάταξη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αποτελεί, απλά, ερώτημα, το πότε. Άλλωστε η διάταξη είναι έτοιμη καθώς πρόκειται για τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και ήδη έχει επιδοθεί το προσχέδιο σε μερικούς βουλευτές.

Γάμος ομόφυλων: Οι θέσεις των άλλων κομμάτων

  • ΣΥΡΙΖΑ: σχεδόν χωρίς καμία απόκλιση και οι 36 (εναπομείναντες) βουλευτές θα ψηφίσουν ναι.
  • ΠΑΣΟΚ: είναι υπέρ του γάμου των ομόφυλων (όπως επιβεβαίωσε και η Νάντια Γιαννακοπούλου) αλλά διαφωνεί στα περί τεκνοθεσίας και ίσως καταθέσει δικές του προτάσεις.
  • ΚΚΕ: δεν αποκλείεται να γίνει η έκπληξη και να πει το «ναι» στα του γάμου αλλά αντιδρά στα υπόλοιπα. Χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις Κουτσούμπα.
  • Πλεύση Ελευθερίας: είναι δημόσια υπέρ και του γάμου των ομόφυλων και της τεκνοθεσίας εξ αυτών.
  • Κόμμα Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου: επίσης υπέρ.
  • Εννοείται πως δεν θα ψηφίσουν υπέρ οι βουλευτές από Σπαρτιάτες, Νίκη και Ελληνική Λύση.

Δημοσιεύτηκε στο newpost.gr στις 2/12/2023