Menu

Κεντρική διαχείριση; Δύσκολο…

Κεντρική διαχείριση; Δύσκολο…

Και επίσημα ο συνεταιρισμός της Super League ανέθεσε, σε παράγοντες των Big-4 αλλά και του Απόλλωνα, «να διαπραγματευτούν με ενδιαφερόμενους» (τη Nova και την Cosmote TV δηλαδή) το ενδεχόμενο να βρεθεί νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο για όλες τις ομάδες της κατηγορίας, ήτοι να αναβιώσει η κεντρική διαχείριση. Ωστόσο, και με πληροφορίες αλλά και κατ’ εκτίμηση του υπογράφοντα, είναι δύσκολο έως απίθανο.

Κι αυτό διότι, ως ισχύει ως και το τέλος τούτης της σεζόν, 2020-21, η Nova έχει deals με όλες τις ΠΑΕ (πλην των 1 ή 2 νεοφώτιστων), εκ των οποίων (μιας και, κακώς μεν, αλλά, δε δημοσιοποιούνται) με 2-3 εξ αυτών με συμβόλαια και για την επόμενη περίοδο, όπως με τον Ατρόμητο. Και έχει τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις διμερώς, όχι όμως αν αναβιώσει η κεντρική διαχείριση.

Η οποία κεντρική διαχείριση προφανώς, αν το τωρινό συμβόλαιο ανέρχεται στα 52 εκατ. ευρώ, δεν θα κοστίσει λιγότερα από 55-60! Ειδάλλως, γιατί να μπουν στο τριπάκι οι ΠΑΕ να κουβεντιάσουν, για λιγότερα;

Τρίτον, οι έσχατες κινήσεις της Cosmote TV, ήτοι η απώλεια των προαναφερθέντων τηλεοπτικών δικαιωμάτων αλλά και το νέο τριετές συμβόλαιο με την UEFA (για Champions League, Europa League αλλά και το νεοσύστατο Conference League) δείχνουν πρόθεση μεν, αλλά με τι ρευστότητα; Το ερώτημα, κοινώς, είναι αν η Cosmote TV έχει την πρόθεση, και τη δυνατότητα, να ρίξει 55-60 εκατ. ευρώ στην αγορά για να πάρει την κεντρική διαχείριση της Super League. Η απάντηση: και ναι και όχι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, παραγόντων ορισμένων ΠΑΕ αλλά και του υπογράφοντα, δεν θα αναβιώσει η κεντρική διαχείριση. Πρώτον, επειδή δεν υπάρχει 100% σύμπνοια στις ομάδες κι ας εξουσιοδοτήθηκε επιτροπή για διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, επειδή η Nova προτιμά τις διμερείς συμφωνίες και έχει απευθείας οικονομικά πάρε-δώσε με τις ομάδες και όχι με τον συνεταιρισμό.  Τρίτον, επειδή δείχνει πιο εφικτό η Cosmote TV να ενδιαφερθεί για τα τηλεοπτικά δικαιώματα ενός ορισμένου αριθμού ΠΑΕ (π.χ. μιας μεγάλης και 2 ως 4 μικρότερων) παρά να μπει σε διαδικασία παζαριού με τη Super League. Τέταρτον, η πανδημική εποχή που βιώνουμε, κατ’ εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς, θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε καταστάσεις χειρότερες της μνημονιακής, άρα ο καιρός δεν ενδείκνυται για ανοίγματα από μεγάλες εταιρείες.

Το κόστος

Η Nova ξεκίνησε προ ολίγων ετών, αφού «έσπασε» η κεντρική διαχείριση, να υπογράφει διμερείς συμφωνίες με τις ομάδες, προσφέροντας τότε, Φεβρουάριο του 2018, περί τα 30 εκατ. ευρώ για νέο συμβόλαιο (συν άλλα 5 στον ΠΑΟΚ, που είχε ξεχωριστό deal). Τρία χρόνια μετά, ποιο είναι το κόστος λοιπόν για τη Nova του ελληνικού πρωταθλήματος; Μόνο για φέτος, σεζόν 2020-21, κοντά στα 55 εκατ. ευρώ! Εξ αυτών 11 λαμβάνει ο Ολυμπιακός, 8 ο ΠΑΟΚ, 7 ο Παναθηναϊκός, 6,5 η ΑΕΚ και κοντά στα 4,5 ο Αρης. Σούμα για τους Big-5; 37 εκατ. ευρώ συν τις άλλες εννέα ομάδες της λίγκας 15 εκατ. ευρώ, οι οποίος λαμβάνουν κλιμακωτά από 1 ως 1,7 εκατ. ευρώ έκαστη.


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση», τεύχος Ιουνίου 2021