Menu

Mundostories #54 Το γκολ που δεν μέτρησε αλλά άλλαξε την πορεία του ποδοσφαίρου

Mundostories #54 Το γκολ που δεν μέτρησε αλλά άλλαξε την πορεία του ποδοσφαίρου

? ??? ?????? ??? ?? ???????? ???? ??

✍️ ???????????? ⏳

#Story No 54 ? ?? ???? ??? ??? ??????? ???? ?????? ??? ?????? ??? ???????????

27 Ιουνίου 2010. Γερμανία – Αγγλία 4-1 για το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.

Στο 5’ ο Τζέιμς νίκησε τον Οζίλ, στο 20’ ο Τέρι άργησε και ο Κλόζε άνοιξε το σκορ, στο 30’ ο Τζέιμς νίκησε τον Κλόζε και στο 32’ ο Ποντόλσκι με καταπληκτικό διαγώνιο σουτ έκανε το 2-0 και στο 37’ ο Απσον με κεφαλιά μείωσε.

Και φτάνουμε στο 38ο λεπτό… Η μπάλα στη «λόμπα» του Φρανκ Λάμπαρντ έχει περάσει μέσα από την γραμμή, αλλά ο Ουρουγουανός ρέφερι Χόρχε Λαριόντα δεν δείχνει τη σέντρα. Η μπάλα είχε μπει τουλάχιστον μισό μέτρο μέσα από την εστία του Νόιερ, αλλά ούτε ο διαιτητής, ούτε και ο δεύτερος επόπτης έδειξαν σέντρα, με αποτέλεσμα ένα πεντακάθαρο γκολ να μην μετρήσει. Αυτό όμως δεν είναι και το μοναδικό σφύριγμα για το οποίο παραπονιούνται οι Άγγλοι, καθώς υπάρχει και το χέρι του Λαμ και πάλι σε ευκαιρία με τον Λάμπαρντ στο 35′.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Αγγλία πίεσε και η Γερμανία κόντρα στη ροή του αγώνα έβαλε άλλα δύο γκολ, με τους Μίλερ στο 67’ και Οζίλ στο 70’.

Η Αγγλία -κλασικά- πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Και δικαίως. Το ρόστερ εκείνης της ομάδας ήταν γεμάτο παίκτες-προσωπικότητες. Μια γενιά ποδοσφαιριστών, που είχε κάνει, πραγματικά, τους Άγγλους να πιστέψουν ότι… έρχεται σπίτι! Παρότι δυσκολεύτηκε, λοιπόν, να προκριθεί από τον όμιλο, τερματίζοντας πίσω από τις εξαιρετικές ΗΠΑ, η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο πέρασε στους «16», όπου, καλή ώρα, έπεσε πάνω στη μισητή αντίπαλό της Γερμανία. Τα πράγματα σε εκείνο το ματς θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά από την τελική «τεσσάρα» των «πάντσερ», αν το πεντακάθαρο γκολ του Λάμπαρντ είχε μετρήσει.

Το goal line technology, δεν υπήρχε ακόμα… Ωστόσο, ουσιαστικά ήταν η φάση που έδωσε το έναυσμα στη FIFA και την UEFA για ένταξη και αξιοποίηση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο μέσω της τεχνολογίας. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να μπει με σιγουριά πως η κατοχύρωση του γκολ θα άλλαζε και την τελική έκβαση του παιχνιδιού. Είναι όμως σίγουρο πως η λανθασμένη αυτή απόφαση λειτούργησε ευεργετικά στην μετέπειτα εξέλιξη του αθλήματος, τόσο σε διεθνές όσο και σε συλλογικό επίπεδο.