Menu

Mundostories #86 Η στημένη 6άρα της Αργεντινής

Mundostories #86 Η στημένη 6άρα της Αργεντινής

? ??? ?????? ??? ?? ???????? ???? ??

✍️ ???????????? ⏳

#Story No 86 ? ? ??????? ???? ??ς ?????????ς

Ουκ ολίγες φορές απολυταρχικά καθεστώτα έχει αποκαλυφθεί ότι παρενέβαιναν στον κόσμο της στρογγυλής θεάς με το «χέρι» τους να φτάνει μέχρι και τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις του κόσμου, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Μουντιάλ.

Ως εργαλείο προπαγάνδας χρησιμοποίησε το Μουντιάλ για να πετύχει την προβολή της χώρας του και το δικτατορικό καθεστώς του Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα στην Αργεντινή το 1978, το οποίο δολοφόνησε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους την περίοδο 1976-81 και βασάνισε άλλους 100.000, την ώρα που ο αργεντινός δικτάτορας ξόδευε εκατομμύρια για να διαφημιστεί η χώρα του μέσω της διοργάνωσης.

Παρόλο που η Αργεντινή είχε αδιαμφισβήτητα καλή ομάδα με αστέρια όπως ο Μάριο Κέμπες (πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση με 6 γκολ) και ο Ντάνιελ Πασαρέλα, στην φάση των ομίλων κόντρα στον αγώνα κόντρα στο Περού, το αποτέλεσμα 6-0 ήταν προϊόν μυστικής συμφωνίας μεταξύ του Βιδέλα και του τότε Περουβιανού δικτάτορα, Φρανσίσκο Μπερμούδες.

Η οικοδέσποινα Αργεντινή ήθελε διαφορά 4 γκολ στον συγκεκριμένο αγώνα για να προκριθεί στον τελικό που θα της έδινε, τον πρώτο της τίτλο στη διοργάνωση και θα άφηνε εκτός τελικού τη Βραζιλία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Independent» το 1995, λίγο καιρό μετά τον αγώνα κυκλοφόρησε η φήμη ότι για αντάλλαγμα στο Περού είχαν αποσταλεί από το στρατιωτικό καθεστώς του Βιδέλα 35.000 τόνοι σιτηρά αλλά και δωρεάν όπλα.

Άλλη μια ακόμα επιβεβαίωση ότι επρόκειτο για… στημένο αγώνα, ήρθε το 2012 δια στόματος ενός πρώην γερουσιαστή του Περού: ο Χενάρο Λεντέσμα αποκάλυψε ότι ο Βιδέλα είχε αποφυλακίσει 13 Περουβιανούς πολιτικούς που διαφωνούσαν με τον Μπερμούδες και βρίσκονταν εκείνη την περίοδο στην Αργεντινή.

Το τότε εξαιρετικό Περού του Τεόφιλο Κουμπίγιας και των Εκτορ Τσουμπίταζ, Χουάν Κάρλος Ομπλίτας και Αλφρέδο Κεσάδα συνετρίβη με 6-0 από την «αλμπισελέστε», με τον τερματοφύλακα Ραμόν Κιρόγα (που είχε γεννηθεί στην Αργεντινή και είχε πάρει την περουβιανή υπηκοότητα) να αναδεικνύεται στο… viral της εποχής με τις επιεικώς αστείες, και αποτυχημένες, επεμβάσεις του.

Η εύνοια της Αργεντινής, πάντως, ήταν γνωστή και αναμενόμενη. Από τα ματς των ομίλων, ο αγώνας της διεξαγόταν πάντα το βράδυ, με συνέπεια να γνωρίζει πάντα τα αποτελέσματα των αντιπάλων της, οπότε και αυτά που χρειαζόταν η ίδια. Τα «φαλτσοσφυρίγματα» των διαιτητών ήταν πάντα υπέρ της και όλο το κλίμα του τουρνουά θύμισε αυτό του 1934, όπου ο Μπενίτο Μουσολίνι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βοήθησε τα μέγιστα ώστε η Ιταλία να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια εντός έδρας.

Η Βραζιλία, από την πλευρά της, αποχώρησε αήττητη από το θεσμό, με τον προπονητή της, Κλαούντιο Κουτίνιο, να την χαρακτηρίζει «ηθική πρωταθλήτρια»…