Menu

Οι οιωνοί τίτλου της Αγγλίας, οι 5 της Σίτι και Φόρσμπεργκ όπως… Κένετ

Οι οιωνοί τίτλου της Αγγλίας, οι 5 της Σίτι και Φόρσμπεργκ όπως… Κένετ

Ο αγγλικός θρίαμβος με 2-0 επί της Γερμανίας έφερε και πολλά ρεκόρ και στατιστικά… στη φόρα. Η Αγγλία για δεύτερη φορά στην ιστορία της ξεκινά σε μεγάλο τουρνουά μη δεχόμενη γκολ στα πρώτα τέσσερα ματς: η άλλη ήταν στο Μουντιάλ του 1966, που ως γνωστός φιλοξένησε και… κατέκτησε! Οιωνός τίτλου;

Αν θέλετε… κι άλλο οιωνό, η Αγγλία παραμένει αήττητη σε τελική φάση στο «Γουέμπλεϊ, σε 14 ματς πλέον (8-6-0), λογίζεται βεβαίως ως ισοπαλία το 4-2 του τελικού με τη Δυτική Γερμανία, στην παράταση. Εκεί δηλαδή όπου θα διεξαχθούν τα ημιτελικά και ο τελικός: μεσολαβεί όμως προημιτελικός, με την Ουκρανία. Στη Ρώμη!

Γενικώς για τα αγγλογερμανικά ματς, ήταν η πρώτη νίκη της Αγγλίας σε 90λεπτο νοκ άουτ αγώνα, επί συνόλω έξι αγώνων: 1-4-1 πλέον, μόνη της ήττα στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική (με 4-1), 1/4 επιτυχίες σε όσα κρίθηκαν μετά το 90’ (ο τελικός του ’66 δηλαδή).

Και ήταν, σε επίσημα και φιλικά, η πρώτη νίκη της Αγγλίας επί (Δυτικής ή μη) της Γερμανίας στο «Γουέμπλεϊ» από ένα φιλικό τον Μάρτιο του 1975 (2-0 με γκολ από Μπελ και ΜακΝτόναλντ), έκτοτε 1-5-2 πλέον.

Σύμφωνα, δε, με την Opta η Αγγλία μετρά 12 νίκες σε 25 ματς υπό τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ όταν παίζει με τριάδα στην άμυνα και 24 νίκες σε 32 ματς όταν αγωνίζεται με τετράδα – χάνοντας μάλιστα μόνο δύο.

Οι οιωνοί τίτλου της Αγγλίας, οι 5 της Σίτι και Φόρσμπεργκ όπως… Κένετ

Επιμέρους, ο Χάρι Κέιν έφτασε τα 30 γκολ όσο καιρό είναι εκλέκτορας ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, μόνο ο Γκάρι Λίνεκερ έχει περισσότερα υπό έναν προπονητή: 35 με τον σερ Μπόμπι Ρόμπσον. Παράλληλα ο Κέιν… ισοφάρισε τον Γουέιν Ρούνι σε γκολ σε μεγάλα τουρνουά (Μουντιάλ και Euro δηλαδή): έφτασε τα 7, μόνο ο Λίνεκερ (10) και ο Αλαν Σίρερ (9) έχουν περισσότερα. Ο οποίος Λίνεκερ είχε σημειώσει και τα τρία πρώτα γκολ της Αγγλίας σε μεγάλο τουρνουά: στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό. Κάτι που φέτος έκανε με τα γκολ του ο Ραχίμ Στέρλινγκ. Ο οποίος Στέρλινγκ είναι στα 3, σε ένα Euro περισσότερα γκολ έβαλαν Σίρερ (5 το 1996) και Ρούνι (4 το 2004) ενώ η Αγγλία μετρά 13 νίκες σε ισάριθμα ματς στα οποία σκόραρε ο Ραχίμ!

Μεγάλη επίδοση και για τον Κίρεν Τρίπιερ: μόνο ο Κέβιν ντε Μπράινε έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες στο φετινό Euro από τον Αγγλο μπακ (28 έναντι 27).

Για τη Γερμανία ο αποκλεισμός σήμανε και το τελευταίο ματς με τον Γιόαχιμ Λεβ στον πάγκο, ύστερα από 15 χρόνια, έχοντας κατακτήσει το Μουντιάλ του 2014, το Συνομοσπονδιών του 2017 και όντας στον τελικό του Euro 2008.

Παράλληλα, ήταν για τη «μάνσαφτ» η χειρότερη παρουσία σε Euro εδώ και 17 χρόνια και το «ελληνικό» 2004 καθώς δεν είχε προκριθεί καν από τους ομίλους.

Επιμέρους, ο Τόμας Μίλερ έφτασε τις 26 σερί συμμετοχές για τη Γερμανία σε Μουντιάλ και Euro, ισοφαρίζοντας την ανάλογη επίδοση του Μεσούτ Οζίλ

Η Ουκρανία απέκλεισε με 2-1 στην παράταση τη Σουηδία, με τον Αρτέμ Ντόβμπικ να σκοράρει επακριβώς στο 120:37! Κι όμως, δεν είναι το πιο… καθυστερημένο γκολ που σημειώθηκε ποτέ σε τελική φάση Euro καθώς προηγείται του Τούρκου Σεμίχ Σεντούρκ με την Κροατία το 2008 (στο 121:01)!

Οι οιωνοί τίτλου της Αγγλίας, οι 5 της Σίτι και Φόρσμπεργκ όπως… Κένετ

Το πρώτο είχε μπει από τον Ολεξάντρ Ζιτσένκο που έγινε ο πέμπτος παίκτης της Σίτι που σκοράρει σε αυτό το Euro μετά τους Ντε Μπράινε, Στέρλινγκ, Λαπόρτ και Φεράν Τόρες). Μόνο οι Αταλάντα έχει άλλους τόσους.

Το εν λόγω ματς ήταν το τέταρτο από τα οκτώ για τους «16» που κρίθηκε μετά το 90λεπτο (προηγήθηκαν τα Ιταλία – Αυστρία, Κροατία – Ισπανία και Γαλλία – Ελβετία), τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά σε έναν γύρο Euro.

Η Ουκρανία λοιπόν πέρασε για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε προημιτελικά, η άλλη ήταν στο Μουντιάλ του 2006 όταν ο νυν προπονητής, Αντρέι Σεφτσένκο, ήταν βασικός και είχε αποκλειστεί από την Ιταλία.

Για τη Σουηδία ο Μάρκους Ντάνιελσον έγινε ο τέταρτος παίκτης που αποβάλλεται στην παράταση αγώνα Euro και ο πρώτος μετά τον Νούνο Γκόμες για την Πορτογαλία το 2000 ενάντια στη Γαλλία ενώ ο Εμίλ Φόρσμπεργκ έγινε ο πρώτος Σουηδός με τρία σερί γκολ σε ματς τελικής φάσης μετά τον Κένετ Αντερσον στο Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ. Ο οποίος Αντερσον είναι και μόνος με περισσότερα γκολ (5 έναντι 4) από τον Φόρσμπεργκ σε ένα τουρνουά.

Ρεκόρ και για τον Σεμπάστιαν Λάρσον που σε ηλικία 36 ετών και 23 ημερών έγινε ο δεύτερος γηραιότερος Σουηδός που ξεκινά βασικός σε Μουντιάλ ή Euro. Την πρωτιά κατέχει ο Γκούναρ Γκρεν: ήταν 37 ετών 241 ημερών στον τελικό του Μουντιάλ του 1958 ενάντια στη Βραζιλία.


Δημοσιεύτηκε στο Koubanezos.gr στις 30/6/2021