Menu

Παναθηναϊκός – Βιλερμπάν. Η εποχή του «Μπόζα» και η εμφάνιση του Αλβέρτη

Παναθηναϊκός – Βιλερμπάν. Η εποχή του «Μπόζα» και η εμφάνιση του Αλβέρτη

Από τα μέσα, ως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 το ελληνικό μπάσκετ έζησε όσα… ποθούσε, αλλά δεν κέρδισε ή κατέκτησε, μια δεκαετία νωρίτερα με τον Αρη, αλλά και με τον ΠΑΟΚ, όπως και τον Ολυμπιακό. Δύο ευρωπαϊκά στο μπάσκετ, αρχικά από τον Παναθηναϊκό εν έτει 1996 χάρη στη δουλειά του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς από τον πάγκο, τον οποίο πάντως τον καιρό εκείνο, και ως την εν Ελλάδι άφιξή του, αποκαλούσαμε (ή γράφαμε) ως… Μαλίκοβιτς. Χάρη στον «Μπόζα», αλλά και την τάπα του Στόικο Βράνκοβιτς στον τελικό του Παρισιού με την Μπαρτσελόνα, έγινε… «μονάστερος» και, ως σήμερις, «εξάστερος».

Το 1996-97 λοιπόν, σεζόν που μετείχαν στη διοργάνωση ο Πανιώνιος (με… επώνυμο «Αφισόραμα», τότε!), το Μιλάνο ως «Στεφανέλ», η Τελεσίστεμ Μπολόνια, η Τσιμπόνα, η βελγική Σαρλερουά ως «Σπιρού», η Κάχα σαν Φερνάντο (νυν Μπέτις), η Ντινάμο Μόσχας και η Λέβερκουζεν, η ομάδα του Μάλκοβιτς βγαίνει πρώτη σε όμιλο έξι ομάδων με 8-2, μια ήττα από τη Βιλερμπάν κι άλλη μια στη Βαρκελώνη, την ώρα που στον δικό του όμιλο ο Ολυμπιακός μένει προτελευταίος με ρεκόρ 5-5.

Παναθηναϊκός – Βιλερμπάν. Η εποχή του «Μπόζα» και η εμφάνιση του Αλβέρτη

Στη β’ φάση όμως, ξανά σε ομίλους των έξι και μεταφέροντας τα αποτελέσματα της πρώτης δίχως να παίξουν ξανά με τις ίδιες, οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν 4-2 νίκες, ο Παναθηναϊκός 5-1, στους «16» αποκλείουν Παρτίζαν και Λιμόζ αντίστοιχα και η μοίρα τους έφερε αντιμέτωπους στα προημιτελικά σε best of 3 σειρά αγώνων. Οι Ρίβερς, Νάκις και Τάρλατς οδηγούν την ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς σε θρίαμβο, και «σπάσιμο» της έδρας, με 69-49, η πρόκριση επικυρώθηκε με 65-57 στο ΣΕΦ καίτοι ο Μάλκοβιτς «μπλόκαρε» τους Ρίβερς και Τόμιτς. Ο Ολυμπιακός, αφού… αποκαθήλωσε τον Παναθηναϊκό, πήγε… Ρώμη και κατέκτησε το δικό του, πρώτο ευρωπαϊκό (στον τελικό, κι αυτός, με την Μπαρτσελόνα).

Εκείνη την περίοδο οι Γάλλοι είχαν ισχυρές ομάδες και η (αποψινή αντίπαλος του «εξάστερου» στο ΟΑΚΑ) Βιλερμπάν τ0ν είχε υποχρεώσει σε ήττα 72-66 στο ΟΑΚΑ με 31 πόντους του Ντιλέινι Ραντ. Στο «Αστρομπάλ» ο Ραντ ναι μεν έβαλε 27 πόντους αλλά εκείνο το βράδυ ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με 25 πόντους (και 6/6 τρίποντα!), συνεπικουρούμενος από Τζον Αμίτσι (23 π.) και Νίκο Οικονόμου (15 π.) έγραψε το σενάριο του 80-74.

Το «αντίο» του Μάλκοβιτς στον Παναθηναϊκό γράφτηκε τυπικά στις 12 Απριλίου του 1997, αλλά το τέλος είχε σημάνει μετά τον αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό. Οση υπομονή κι αν ήθελε να κάνει η διοίκηση των Γιαννακόπουλων, αντίστοιχη υπομονή δεν μπορούσε να έχει ο κόσμος που είδε μια ομάδα υπόδειγμα με ονόματα τύπου Ουίλκινς, Βράνκοβιτς, Γιαννάκης κλπ, να διαλύεται σε ένα μήνα και τελικά να αποκλείεται άδοξα με συντριβή στο ΟΑΚΑ.

Παναθηναϊκός – Βιλερμπάν. Η εποχή του «Μπόζα» και η εμφάνιση του Αλβέρτη

Το σύνθημα «Παύλο, διώξε τον καραγκιόζη» έγινε viral, ενώ αναρτήθηκε και πανό που ανέφερε: «Κι αν έφυγε ο Ντομινίκ Θεέ μου, κι αν χάσαμε τον Στόγιαν τον τρελό, μας έμεινε ο Μπόζα ο μ….!». Στις 12 Απριλίου 1997, στον ημιτελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ ο Απόλλωνας Πατρών κάνει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού καθώς με κορυφαίο τον Χρήστο Μυριούνη (διωγμένος από τον Μάλκοβιτς), νικάει με 92-79, εξασφαλίζει την πρόκριση στον τελικό και οδηγεί τον «Μπόζα» στην έξοδο.

Στα… του σήμερα, ο Παναθηναϊκός (12-8) συνεχίζει το… πιο βατό πρόγραμμά του, και μετά τις νίκες με Μπάγερν και Ζάλγκιρις στο ΟΑΚΑ, υποδέχεται τη Βιλερμπάν (8-12) με στόχο όχι μόνο τη νίκη αλλά να συνεχίσει και την αμυντική του βελτίωση, ενόψει play offs. Οι Γάλλοι είναι ντεφορμέ, έρχονται από τέσσερις σερί ήττες. Στον πρώτο γύρο, στο «Αστρομπάλ», ο «εξάστερος» είχε ηττηθεί, συνολικά έχει 3-2 ενάντια στην ομάδα από τη Λιόν αλλά εξ αρχής της σεζόν οι «πράσινοι» του Ρικ Πιτίνο σκοράρουν συνήθως σε πολύ υψηλά lines, καίτοι για απόψε είναι αμφίβολος ο Παπαπέτρου.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 24/1/2020