Menu

Πολυτεχνείο. Τι γιορτάζουμε στις 17 Νοεμβρίου

Πολυτεχνείο. Τι γιορτάζουμε στις 17 Νοεμβρίου

Τι γιορτάζουμε σήμερα, 17 Νοεμβρίου; Ή μάλλον, για να μην μπω στο socialmediaκό τρυπάκι των γραφικών ευχών «καλή Παναγιά» (τον 15αυγουστο), «καλό παράδεισο» (σε θανάτους) και «χρόνια πολλά» την 28η Οκτωβρίου (εκτός κι αν γιορτάζει κάποιος που τον βάφτισαν… «Οχι»), τι είναι η σημερινή ημέρα, η 17η Νοεμβρίου; Είναι, ως γράφει το σύνταγμα, «ο εορτασμός της επετείου της εξέγερσης της 17ης Νοεμβρίου», μέρα που το 1981, από την τότε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Επέτειος εξέγερσης λοιπόν. Μέχρι εκεί. Αλλά είναι και η μόνη γιορτή για την πτώση της 7ετίας των ακροδεξιών συνταγματαρχών που θέλησαν να… σώσουν, ως έλεγαν, τη χώρα (και εντέλει πενταπλασίασαν το εξωτερικό της χρέος). Απόρροια τούτου και το «ναι, αλλά έκαναν δρόμους» αλλά και τα μνημόνια, 35 χρόνια μετά. Τόσο απλά.

Το παράδοξο είναι ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διαφοροποιείται σε ημερομηνίες εθνικών επετείων. Δεν θα έπρεπε να γιορτάζουμε την πτώση της Χούντας στις 24 Ιουλίου και να μην περιοριζόμαστε σε ένα… πάρτι πολιτικών που κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κήπο του;

Η Επανάσταση του ’21 γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου, εκκλησιαστικό τρικ για να πέφτει μαζί με τη γιορτή του Ευαγγελισμού ενώ είχε αρχίσει μήνες νωρίτερα, στη Ρουμανία κι από τον Ιανουάριο στη (μετέπειτα) ελληνική επικράτεια. Δεν θα έπρεπε να γιορτάζουμε τη λήξη της, με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου ή λογικότερα, την ημέρα της ανακήρυξης του ελληνικού κράτους, το 1830;

Ανάλογα γιορτάζουμε και την 28η Οκτωβρίου για μια λέξη (το «όχι») που ουδέποτε εκστόμισε ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, η απάντησή του στον Ιταλό πρέσβη ήταν, στην διεθνή διπλωματική γλώσσα των γαλλικών, «alors, c’est la guerre» (σ.σ. Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο»). Η υπόλοιπη Ευρώπη όμως γιορτάζει, όχι την αρχή, αλλά το τέλος του πολέμου, στις 9 Μαΐου! Γιορτάζει τη νίκη, εμείς την ημέρα που μας επιτέθηκε η φασιστική Ιταλία.

Για τη δε σημαντικότερη επέκταση της επικράτειάς μας, τη δεκαετία του 1910 με τους Βαλκανικούς Πολέμους, δεν γιορτάζουμε σε εθνικό επίπεδο τίποτε, μόνο στη Θεσσαλονίκη έχουν τις εκδηλώσεις της απελευθέρωσης και αυτό επειδή πέφτει ανήμερα του προστάτη Αγίου Δημητρίου (να’ σου ξανά ο εκκλησιαστικός παράγοντας).

Ελλάδα, ρε φίλε…