Menu

Το αλφαβητάρι των εκλογών 2023

Το αλφαβητάρι των εκλογών 2023

Δεν ερμηνεύονται εύκολα τα αποτελέσματα των εκλογών – ή μήπως όχι; Δεν συνηθίζω να περιαυτολογώ αλλά σας είχα προϊδεάσει, τρόπον τινά, μερικές ημέρες πριν.

Αποχή. Ήταν μικρότερη από το 43% του 2019 αλλά και πάλι, ήταν πλησίον του 40%. Μεγάλη. Δεν γίνεται 4 στους 10 Έλληνες να μην προσέρχονται στην κάλπη, ανάμεσα σε 36 κόμματα είχατε να επιλέξετε. Ωστόσο το ποσοστό είναι μικρότερο από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών που βρίσκεται στο 50%…

Βαρύ το σκορ για τον ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί, συνάμα, και τέλος μιας εποχής που εκκίνησε μαζί με τα μνημόνια και τερματίστηκε από την αδυναμία του να επανέλθει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν εξέπληξε τόσο στις φετινές εκλογές το 41άρι της ΝΔ, όσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καν δεύτερη δύναμη στη χώρα. Αν το σκορ ήταν, ας πούμε, 41-32 ή 36-31, τρωγόταν. Νταμπλ σκορ όμως; Συντριβή, το δίχως άλλο.

Γιάνη με ένα νι δεν θα έχει η νέα Βουλή. Και δίκαια. Το ΜέΡΑ25 δεν έκανε τίποτε όσο καιρό έμεινε στη Βουλή, δεν προσέφερε καμία καινούρια ιδέα και, λίγο πριν τις εκλογές, άρχισε να μιλάει για «Δήμητρες» και άλλες ανοησίες. Απογοήτευση ο Βαρουφάκης, που είναι όντως ένα λαμπερό μυαλό αλλά το έκαψε εντέλει. Του πιστώνω πως ήταν ο μόνος που μιλούσε για σύγκλιση προ εκλογών, κάλεσε άπαντες σε κουβέντα αλλά κανείς δεν του απάντησε.

Διαφορά. Το εύρος της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη ήττα που έχει υποστεί το δεύτερο κόμμα μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές της Μεταπολίτευσης που είχαν διεξαχθεί στις 17 Νοέμβρη του 1974. Τότε η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις ήταν 33,95 μονάδες αλλά με τη ΝΔ του Καραμανλή να παίζει… μονότερμα.

Εκκλησία. Μόλις το Σάββατο είδα χορηγούμενη ανάρτηση από αθλητικό σάιτ (!), φιλοεκκλησιαστικό και ακροδεξιάς λογικής, το ‘πιασα το νόημα. Μάλιστα έκανα και κλικ για να διαβάσω τι καλό κόμμα είναι αυτό το Νίκη που αγαπά τον θεό και την εκκλησία – κι έχει και την ανιψιά του Παΐσιου υποψήφια. Κατάλαβα. Τραγόπαπες από πίσω. Να το θυμάστε, πριν από τις επόμενες κάλπες.

Ζωή. Έχει τσαγανό η Ζωή Κωνσταντοπούλου, της το αναγνωρίζω. Παραλίγο να μπει στη Βουλή, 2,88% πήρε άλλωστε, δεν αποκλείεται να τα καταφέρει στις 25 Ιουνίου. Γιατί όχι; Τίμιος ο αγώνας της αν και αποκλεισμένη από τα Μέσα. Πήρε άλλωστε 110.000 ψήφους περισσότερες από τον Γιάνη Βαρουφάκη, κάτι λέει αυτό. Όπως και ότι σε 15/59 περιφέρειες πήρε πάνω από 3%!

Ηττες και νίκες υπάρχουν στις εκλογές. Και θα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι πώς θα τις διαχειριστείς. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και «έφαγε» τη μεγαλύτερη ήττα, χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ – κι αμφιβάλλω αν κι αυτό θα αποδώσει. Να αποχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας και δεν το βλέπω, και διαφωνώ, άρα όχι από αύριο, από σήμερα κιόλας, οφείλει να προβεί σε ολική εκκαθάριση. Και ο νοών, νοείτω.

Θέμα χρόνου είναι, κακά τα ψέματα, να γίνει δεύτερο κόμμα, ξανά, το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι σχόλιο καθ’ υπερβολή αλλά μια νομοτέλεια που είναι εμφανής πια. Η διαφορά του από 1,2 εκατ. ψήφους με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έπεσε σε κάτω από 500.000, έχει ρεύμα και, κυρίως, έβαλε ο Νίκος Ανδρουλάκης νέα παιδιά στο κόμμα, 32-33 ετών. Πολύ σημαντικό για τη νέα γενιά και…

Ιντριγκάρει η διεκδίκηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διότι το ΠΑΣΟΚ αυτό είναι πια, εν δυνάμει δεύτερο κόμμα. Πολλούς δεν εμπνέει ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά θυμάστε πώς ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημά του; Θέλει τον χρόνο του κι αυτός.

Κρήτη. Το κάποτε άντρο του ΠΑΣΟΚ που έφερνε… 70άρια, το νησί που το 2019 είχε πάει κατά 4/4 στον ΣΥΡΙΖΑ, βάφτηκε… μπλε. Δείγμα της συντριπτικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας, αν μη τι άλλο.

Λένε τελικά τα γκάλοπ αλήθεια ή όχι; Το αφήνω στην κρίση σας – επαναλαμβάνω όμως ότι ουδέποτε δεν έχασαν πρωτιά ή δεύτερο ή τρίτο κόμμα, όπως ουδέποτε δεν έπεσαν μέσα στις διαφορές (και πάντα μικρότερη για 1ο και 2ο κόμμα από ό,τι η τελική). Αποκαλύφθηκε χθες πως είχαν ευρήματα τύπου 41-21 και δεν τα πίστευαν – ακριβώς λόγω αυτής της αμφισβήτησης. Την ίδια κουβέντα είχα προ ημερών (όταν μου είπαν για σκορ 39-20 και έβαλα τα γέλια). Καταλάβατε; Το βέβαιο είναι πως πρέπει οι ίδιες οι δημοσκοπικές να αλλάξουν, για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού.

Μητσοτάκης. Είναι ο απόλυτος θριαμβευτής των εκλογών. Μετά από 4ετή θητεία με πανδημία, με σκάνδαλα Πάτση, Χειμάρα, με υποκλοπές, με παντελή απουσία ενσυναίσθησης των πραγμάτων και της χώρας, όχι μόνο δεν έχασε ποσοστά αλλά τα αύξησε. Ο,τι έκανε, έπιασε. Ναι, και το λιβάνισμα από τα λιστοπετσωμένα ΜΜΕ αλλά δεν θεωρώ τον Ελληνα τόσο πρόβατο πια. Απλά τον εμπνέει – και το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πάντα σεβαστό.

Νέοι. Σχεδόν 450.000 νέοι ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα ψήφου, άγνωστο τι ποσοστό εξ αυτών πήγε τελικά στην κάλπη. Μια έρευνα που είδα χθες, για ηλικίες 17-24 ετών, το 31,5% ψήφισε ΝΔ, το 28,8% ΣΥΡΙΖΑ και το 10,5% ΠΑΣΟΚ. Κάτι λέει κι αυτό.

Ξεφτιλίστηκε η απλή αναλογική, σκεφτείτε ότι αν έπαιρνε 1,5 μονάδα παραπάνω ο Μητσοτάκης (και με 16% εκτός Βουλής κόμματα) θα έβγαζε από τώρα αυτοδυναμία. Η απλή αναλογική είναι η δικαιολογία του κόμματος που ξέρει ότι δεν θα νικήσει στις μεθεπόμενες εκλογές – ρωτήστε τους παλιούς τι χουνέρι είχε κάνει το ανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ στον μπαμπά Μητσοτάκη το ’89 και η χώρα πήγε τρεις φορές στην κάλπη.

Όχι, μερικά πράγματα δεν τα δέχεσαι. Δεν γίνεται ρε σεις, εκεί στις Σέρρες, να ψηφίσατε πάλι τον Κώστα Καραμανλή, και μάλιστα πρώτο. Απλά δεν γίνεται. Δεν γίνεται να έχει καεί η Εύβοια, παρατημένη, και να ψηφίζει ΝΔ. Αν δεν είναι σύνδρομο της Στοκχόλμης, δεν δίνω άλλη εξήγηση.

Παπανδρέου. Όσο κι αν μερικοί δεν το δέχονται, αφενός ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης και πολιτικός που έβγαλε αυτός ο τόπος, αφετέρου τούτο εξηγείται με το ότι τα συνθήματα του 1981 ενός ανθρώπου που πέθανε το 1996 χρησιμοποιούνται το… 2023. Η επιρροή του θα συνεχιστεί για πολλά, πολλά χρόνια. Και είμαι βέβαιος ότι έτριξαν τα κόκκαλά του βλέποντας μπλε την Αχαΐα…

Ρεκόρ… τέλος. Έχει και την πλάκα του αλλά, με ξέρετε, λατρεύω τη στατιστική. Ο Γιάννης Τραγάκης ήταν ο μόνος βουλευτής του ’19 που είχε εκλεγεί στις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης, το 1974! Μοναδικό ρεκόρ. Αλλά απέτυχε φέτος, στην περιφέρεια της Β’ Πειραιώς, όπου η ΝΔ εξέλεξε τρεις βουλευτές, έμεινε πίσω σε σταυρούς από τους Γιώργο Βρεττάκο, Μιχάλη Λιβανό και Δημήτρη Μαρκόπουλο.

ΣΥΡΙΖΑ. Δίχως ίχνος υπερβολής, τέλος εποχής για το κεντροαριστερό κόμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε 4 χρόνια για να αλλάξει την παράταξή του και να την κάνει ένα κόμμα συνοχής και σωστής γραμμής και επέλεξε να καλεί τους ψηφοφόρους της ΧΑ να επιλέξουν ΣΥΡΙΖΑ, να κλέβει παπανδρεϊκά συνθήματα και να συμβιβάζεται εσωκομματικά με «Ομπρέλες» και άλλους. Πλέον το μπιφτέκι δεν γυρίζει εύκολα, πλέον θα κοιτάει προς τα κάτω. Ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ τρόπο ανατροπής των δεδομένων – αφήστε που με τόσους πρώην ΠΑΣΟΚους ψηφοφόρους που έχει, δύσκολα θα τους αποτρέψει από το να γυρίσουν… στη στάνη.

Τώρα που η ΝΔ νίκησε εκ νέου, και δη με μεγάλη διαφορά, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως πρόκειται για ποσοστό μιας… 8ετίας ακόμη. Διότι αν υπάρξει ισάξιος αντίπαλος, είτε το ανεβασμένο ΠΑΣΟΚ είτε ο ανανεωμένος ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται πολύ, πολύ χρόνο…

Υπήρξε υποψία να μείνει εκτός Βουλής σε κάποια φάση ο Κυριάκος Βελόπουλος αλλά με τη γραφικότητά του στο debate κέρδισε πόντους και, εντέλει, 6 παραπάνω βουλευτές (16 φέτος) εν συγκρίσει με το 2019. Διότι κάθε Βουλή θέλει και τον γραφικό της.

Φαίνεται η άνοδος του ΚΚΕ, και σε αριθμούς: σχεδόν δύο μονάδες με 120.000 παραπάνω ψήφους πήρε το κόμμα της Αριστεράς που έχει χαράξει τον δικό του, πολιτικό δρόμο.

Ψήφοι ίσον αριθμοί – και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 1.781.057 ψήφους το 2019 και φέτος έχασε πάνω από 600.000 ενώ το ΠΑΣΟΚ καρπώθηκε τους περίπου 220.00 εξ αυτών. Δεν είναι τυχαίο. Όσο για τη ΝΔ, τα 2,250 εκατ. του 2019 τα έκανε σχεδόν 2,4 εκατ. φέτος, δεν είναι μεγάλη η διαφορά αριθμητικά αλλά είναι 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωραία τα είπε ο Γιώργος Μαύρος της MRB και εκ των στενών φίλων του Αλέξη Τσίπρα. Εκτίμησε ότι η υπόθεση Κατρούγκαλου επέδρασε καταλυτικά στην άνετη επικράτηση της NΔ καθώς σε ποσοστό 51,9% οι ελεύθεροι επαγγελματίες ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία (άνοδος 8% σε σχέση με τις εκλογές του 2019). Καλές οι «ελεύθερες φωνές» Αλέξη μου, αλλά ότι λένε μ@λακίες, κοστίζει.