Menu

Το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς στην ιστορία (1872)

Το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς στην ιστορία (1872)

Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα, είχε αναφέρει ο Κομφούκιος και στην περίπτωση του ποδοσφαίρου, για να αποκτήσει τη σημερινή του μορφή και την αμέτρητη δυναμική, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Η πρώτη… σταγόνα έπεσε με τον πρώτο επίσημο αγώνας μεταξύ εθνικών ομάδων. Ηταν ακριβώς 147 χρόνια πριν, στις 30 Νοεμβρίου 1872.

Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 16 Μαρτίου 1872 είχε διεξαχθεί ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας στην ιστορία με έδρα το «Κένινγκτον Οβαλ» ανάμεσα σε Γουόντερερς και Ρόγιαλ Εντζινίερς. Η αναμέτρηση, όπως είναι κατανοητό δεν διεκδίκησε… δάφνες ποιότητας και οι περίπου 2.000 θεατές που παρακολούθησαν το συγκεκριμένο παιχνίδι είδαν περισσότερο κάτι σαν… κλοτσοσκούφι.

Το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς στην ιστορία (1872)

Υπήρχαν δύο γκρουπ παιχτών που έτρεχαν ασταμάτητα όλοι πίσω από την μπάλα, περισσότερο για προσωπική τους διάκριση παρά για την ομάδα τους… Για την ιστορία νικητές, και συνάμα (πρώτοι) Κυπελλούχοι Αγγλίας, αναδείχθηκαν τελικά οι Γουόντερερς με σκορ 1-0 με τέρμα του Μπιτς.

Η επιτυχία του εν λόγω αγώνα έπεισε τον Τσαρλς Αλκον, έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους για το βρετανικό –και παγκόσμιο- ποδόσφαιρο, να οργανώσει το πρώτο διεθνές παιχνίδι.

Σαν σήμερα λοιπόν, ανήμερα του Αγίου Αντρέα, το 1872, περίπου 4.000 κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τον (φιλικό, φυσικά) αγώνα μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας. Μην περιμένετε ομοιότητες με το σήμερα, ακόμη και οι κανονισμοί ήταν διαφορετικοί. Αναλογιστείτε πως οι παίκτες δεν είχαν ομοιομορφία στο ντύσιμο αλλά φορούσαν… διαφορετικά καπέλα, για να ξεχωρίζουν.

Το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς στην ιστορία (1872)

Εδρα το «Χάμιλτον Κρίσεντ» στο Πάρτικ, στη Γλασκώβη, στη φωτό βλέπετε πώς είναι σήμερα… Γήπεδο κρίκετ, φυσικά! Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 0-0 αλλά αποτέλεσε το έναυσμα για τη διάδοση του αθλήματος στην ηπειρωτική Ευρώπη, με το πρώτο μη βρετανικό σωματείο να είναι η Χάβρη (στα τέλη του 1872).

Και οι έντεκα παίκτες της Σκωτίας επιλέχθηκαν από την Κουίνς Παρκ, τη μόνη… σοβαρή (για την εποχή) ομάδα της εποχής ενώ αρνήθηκαν την κλήση αρκετοί Σκωτσέζοι που εργάζονταν σε μεγάλη απόσταση. Αντίθετα, η ενδεκάδα της Αγγλίας καταρτίστηκε από τον Τσαρλς Αλκοκ από εννέα διαφορετικούς συλλόγους. Οι Αγγλοι φορούσαν λευκή εμφάνιση και καπέλο, ενώ οι Σκωτσέζοι μπλε σκούρα εμφάνιση με κεντημένο γαϊδουράγκαθο και κόκκινη κουκούλα!

Δέκα χρόνια αργότερα οι τέσσερις βρετανικές ομοσπονδίες ίδρυσαν το Διεθνές Συμβούλιο, «International Board», που κωδικοποίησε τους κανονισμούς, ενώ το 1893 ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Διαιτητών της Αγγλίας. Η ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή, η FIFA, «γεννήθηκε» το 1904 από τον Γάλλο Ζιλ Ριμέ και το 1930 διοργάνωσε, στην Ουρουγουάη, το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι…

Το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς στην ιστορία (1872)

Του αγώνα μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας είχαν προηγηθεί δύο άλλοι αλλά ανεπίσημοι, το 1870 και 1871, με παίκτες ως επί το πλείστον του… ράγκμπι και με κανόνες εμπνευσμένους και από τα δύο σπορ.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 30/11/2018