Menu

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η εμβληματική φιγούρα της γερμανικής επανένωσης και της ευρωπαϊκής λιτότητας

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η εμβληματική φιγούρα της γερμανικής επανένωσης και της ευρωπαϊκής λιτότητας

 

Το σύνθημα που αγαπούσαν οι υποστηρικτές του ο αποβιώσαντος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν «ο καλύτερος καγκελάριος που είχε ποτέ η Γερμανία», αν και η καγκελαρία είναι το μόνο βασικό εκτελεστικό αξίωμα που δεν κατέκτησε ποτέ. Οι επικριτές του όμως έβλεπαν στο πρόσωπο του τον σκληρό εφαρμοστή των πολιτικών λιτότητας που προκάλεσαν μόνιμη ζημιά στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σόιμπλε, ο οποίος γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1942 και πέθανε το βράδυ της Τρίτης σε ηλικία 81 ετών, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην πολιτική. Ο μακροβιότερος νομοθέτης στη γερμανική κοινοβουλευτική ιστορία, ο εκπαιδευμένος δικηγόρος εξελέγη για πρώτη φορά στην Bundestag το 1972 και διατήρησε την έδρα του μέχρι τον θάνατό του.

Από τον Κολ στη Μέρκελ

Ο Χέλμουτ Κολ υπήρξε ο μέντορας του και τον όρισε υπουργό για πρώτη φορά το 1984. Στη συνέχεια ανέλαβε πέντε υπουργεία, το τελευταίο στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, προτού γίνει πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου.

Τον Οκτώβριο του 1990, μιλώντας σε ακροατήριο κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, πυροβολήθηκε στο πρόσωπο και στην σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του. Αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πολιτική και επέστρεψε μετά από λίγες εβδομάδες στα καθήκοντα του στο υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου ήταν επικεφαλής.

Συνεργάστηκε στενά με τον Κολ για τη γερμανική επανένωση μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση για την απορρόφηση της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Ο Σόιμπλε, ο οποίος διαδέχθηκε τον Κολ στην προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ήταν έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος το 2002. Όμως η υποψηφιότητά του ματαιώθηκε όταν ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο γύρω από αθέμιτες δωρεές προς το κόμμα.

Παρά τη ρήξη, ο Σόιμπλε αποδέχθηκε αργότερα την πρόσκληση της Μέρκελ να συμμετάσχει στην κυβέρνησή της ως υπουργός Εσωτερικών και αργότερα διετέλεσε δύο φορές υπουργός Οικονομικών της.

Η επιβολή λιτότητας στην ΕΕ

Η ευρωπαϊκή του πορεία χαρακτηρίζεται από την επιβολή λιτότητας στις προβληματικές οικονομίες της ΕΕ. Ήταν πρωτοστάτης της προσπάθειας να ωθηθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ, μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία που τελικά καταπνίγηκε από τη Μέρκελ.

Οι πολιτικές λιτότητας που υποστήριξαν ο Σόιμπλε και οι Βορειοευρωπαίοι σύμμαχοί του αμφισβητήθηκαν έντονα από οικονομολόγους. Οι επικριτές του υποστήριξαν ότι συνέβαλαν στη ζύμωση της κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής σε ολόκληρη την ΕΕ, τροφοδοτώντας εξτρεμιστικά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς. Για άλλους, αποτελούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και επέτρεπαν σε υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία να ανακάμψουν μετά την ανοικοδόμηση των οικονομιών τους.

Καθώς σχημάτιζε την τέταρτη και τελευταία κυβέρνησή της, η Μέρκελ αντικατέστησε τον Σόιμπλε, ο οποίος έγινε πρόεδρος της γερμανικής Bundestag, το τελευταίο του ανώτερο αξίωμα.


Δημοσιεύτηκε στην «Business Voice» στις 29/12/2023