Menu

Βραζιλία – Αργεντινή. Το μεγαλύτερο ντέρμπι του κόσμου

Βραζιλία – Αργεντινή. Το μεγαλύτερο ντέρμπι του κόσμου

Είναι το απόλυτο ντέρμπι εθνικών ομάδων. Το αποκαλούν Superclásico de las Américas και Superclásico sudamericano ή, απλά, Βραζιλία – Αργεντινή.

Οι δύο γίγαντες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου συναντιούνται απόψε για 111η φορά επί συνόλω, αν και η επίσημη καταμέτρηση της FIFA… αγνοεί έξι παιχνίδια που ήταν πιο άσημα κι από φιλικά.

Στα άλλα 104, για να έχουμε και μια άλφα… επισημότητα στο μέτρημα, η Βραζιλία έχει 42 νίκες, η Αργεντινή 37 και άλλα 25 έληξαν ισόπαλα.

Εξ αυτών τα 55 ήταν φιλικά (25-12-18 για τη «σελεσάο»), τα οκτώ για τα προκριματικά του Μουντιάλ (4-2-2 η Βραζιλία), ένα καρέ αγώνων στο Μουντιάλ (2-1-1), άλλα τέσσερα σε διάφορα τουρνουά, ένα για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών και 32 για το Copa America, με την «αλμπισελέστε» να υπερέχει με 15-8-9.

For the record, απόψε είναι ο πρώτος ημιτελικός στην ιστορία τους που συναντιόνται.

Διπλό; Ποτέ!

Η «σελεσάο», η αλήθεια είναι, έχει πάρει τον… αέρα της «αλμπισελέστε» τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία ήττα της Βραζιλίας από την Αργεντινή σε επίσημο παιχνίδι ήταν το 2005, με 3-1 για τα προκριματικά του Μουντιάλ, στο Μπουένος Αϊρες, με δύο γκολ του Κρέσπο κι ένα του Ρικέλμε, είχε μειώσει ο Ρομπέρτο Κάρλος. Εκτοτε η «σελεσάο» έχει 4-2-0.

Βραζιλία – Αργεντινή. Το μεγαλύτερο ντέρμπι του κόσμου

Η τελευταία ήττα της Βραζιλίας από την Αργεντινή… εντός Βραζιλίας (σε επίσημα, πάντα) δεν υπάρχει. Ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο! 8-2-0 μετρούν οι «καριόκας». Αν προστεθούν και τα φιλικά, η τελευταία νίκη της Αργεντινής επί βραζιλιάνικου εδάφους ήταν στις 4 Μαρτίου 1970 (2-0).

Οι πέντε αποβολές…

Η δε τελευταία ήττα της «σελεσάο» σε Copa America ήταν το… 1991 και έκτοτε 2-3-0 ο απολογισμός της. Εκείνο το, προ 28ετίας παιχνίδι μάλιστα ήταν το απόλυτο… latin derbi με πέντε αποβολές.

Ελαβε χώρα στη Χιλή, με τελικό όμιλο τεσσάρων ομάδων (χωρίς ημιτελικά και τελικό) και οι δυο τους αναμετρήθηκαν στην πρεμιέρα του. Η «αλμπισελέστε» του Αλφιο Μπαζίλε νίκησε με 3-2 με γκολ των Χαβιέ Φράνκο (1’ και 39’) και Μπατιστούτα (46’), για τη «σελεσάο» είχαν σκοράρει οι Μπράνκο (5’), Ζοάο Πάουλο (52’). Ποιοι αποβλήθηκαν; Στο 31’ οι Κανίχια και Μαζίνιο επειδή… μαλλιοτραβήχτηκαν, στο 61’ συνεπλάκησαν άπαντες και οι Κάρλος Ενρίκε και Μάρσιο έφυγαν πρόωρα για τα αποδυτήρια, με τελευταία αποβολή του Μπιάνκες στο 78’, δύο λεπτά αφότου είχε μπει στο γήπεδο! Η νίκη της Αργεντινής αποδείχτηκε κομβική αφού τελικά κατάφερε και κατέκτησε τον τίτλο.

…και οι δύο τελικοί

Τούτη ήταν λοιπόν η τελευταία νίκη της Αργεντινής σε Copa America επί της Βραζιλίας. Το 1993 στο Εκουαδόρ ο προημιτελικός έληξε 1-1 (37’ Μίλερ / 69’ Λέο Ροντρίγκες) με την Αργεντινή να περνάει στα πέναλτι. Το ’95 στην Ουρουγουάη, ξανά στους «8», ξανά ισοπαλία αλλά αυτή τη φορά με 2-2 (9’ Εντμούντο, 81’ Τούλιο / 2’ Μπάλμπο, 29’ Μπατιστούτα) και τη Βραζιλία να περνάει στα πέναλτι χάρη στο άστοχο σουτ του Ντιέγο Σιμεόνε. Νέος προημιτελικός το 1999 στην Παραγουάη, 2-1 οι «καριόκας» και… άνετα (32’ Ριβάλντο, 48’ Ρονάλντο / 10′ Σορίν).

Κι ακολούθησαν δύο τελικοί. Το 2004 στη Λίμα του Περού με τον τελικό να λήγει 2-2 (45’ Λουιζάο, 93’ Αντριάνο / 20’ πέν. Κίλι Γκονζάλες, 87’ Ντελγάδο) και τη Βραζιλία του Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα να το κατακτά στα πέναλτι ελέω της αστοχίας των Χάιντσε και Ντ’ Αλεσάντρο. Και, το 2007 στο Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας με την ομάδα του Κάρλος Ντούνγκα να το… σηκώνει με 3-0 (4’ Μπαπτίστα, 40’ αυτ. Αγιάλα, 69’ Ντάνι Αλβες).

Οι κόντρες σε Μουντιάλ

Οι δύο χώρες έχουν αναμετρηθεί και τέσσερις φορές σε Παγκόσμιο Κύπελλο, καμία όμως από το 1990 και, εξ αυτών, τρεις ήταν σε ομίλους και, δη στη β’ φάση που ίσχυε τότε.

Βραζιλία – Αργεντινή. Το μεγαλύτερο ντέρμπι του κόσμου

Το ’74 στην, ακόμη Δυτική, Γερμανία όμιλος τεσσάρων ομάδων σε «έστελνε» σε τελικό και μικρό τελικό. Η «σελεσάο» νίκησε 2-1, με γκολ των Ριβελίνο και Ζαϊρζίνιο, την «αλμπισελέστε» αλλά η ήττα από την Ολλανδία την άφησε εκτός τελικού. Ιδιο σύστημα διεξαγωγής και το ’78 στην Αργεντινή, το μεταξύ τους έληξε 0-0 στο Ροσάριο και η «σελεσάο» έμεινε εκτός τελικού… σκανδαλωδώς. Επαιξε νωρίτερα, νίκησε 3-1 την Πολωνία και η Αργεντινή γνώριζε τι σκορ ήθελε με το Περού, για να περάσει αυτή στον τελικό. 6-0 έληξε, ως γνωστόν, με… ήρωα τον πορτιέρε Ραμόν Κιρόγα που δεν έκανε ούτε απόκρουση.

Το ’82 στην Ισπανία το σύστημα της β’ φάσης άλλαξε και προέβλεπε καρέ ομίλων των τριών ομάδων με τους νικητές στην τετράδα. Οι δύο τους μαζί με την Ιταλία ήταν στο γκρουπ και η Βραζιλία του Τέλε Σαντάνα νίκησε 3-1 με τέρματα των Ζίκο, Σερζίνιο και Ζούνιορ (είχε μείωσε ο Ντίας για την ομάδα του Λουίς Σέζαρ Μενότι που είδε τον Μαραντόνα να αποβάλλεται στο 85’) αλλά το χατ-τρικ του Πάολο Ρόσι στο Ιταλία – Βραζιλία 3-2 έστειλε τους «ατζούρι» στα ημιτελικά.

Η τελευταία τους, ως σήμερα, μουντιαλική συνάντηση συνδυάστηκε και με τη μόνη αργεντίνικη νίκη στο τουρνουά: 1-0 για τους «16», στο «Ντέλε Αλπι» το 1990, με γκολ του Κανίχια (φωτό) στο 81’ ύστερα από τρομερή ασίστ του Μαραντόνα.

Ο μόνος… παγκόσμιος

Μπορεί οι δύο χώρες να μην έχουν συναντηθεί ποτέ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχουν όμως μια κόντρα για κάτι… ωσάν μουντιαλικό.

Βραζιλία – Αργεντινή. Το μεγαλύτερο ντέρμπι του κόσμου

Το 2005, στη Γερμανία, αντάμωσαν στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, ένα χρόνο πριν το Μουντιάλ, παρουσία τότε μάλιστα και της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ελλάδας. Οι εμφανίσεις τόσο της ομάδας του Χοσέ Νέστορ Πέκερμαν (παρουσία των… γνωστών μας Γκαλέτι, Καμπιάσο, Σαβιόλα, Φιγουερόα καθώς και των Ζανέτι, Ρικέλμε, Τέβες, Αϊμάρ, Μιλίτο) όσο και του Κάρλος Αλμπέρτο Περέιρα (με τον μετέπειτα «πράσινο» Ζιλμπέρτο Σίλβα και τους Ροναλντίνιο, Ρομπίνιο, Αντριάνο, Κακά, Ζε Ρομπέρτο) ήταν εντυπωσιακές. Στη Φρανκφούρτη όμως η «σελεσάο» μετέτρεψε τον τελικό σε παράταση για ένα ρόλο: 4-1 με Αντριάνο (11’ και 63’), Κακά (16’) και Ροναλντίνιο (47’), είχε μειώσει ο Αϊμάρ (65’).


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 1/7/2019