Menu

Λιόν – Μπάγερν Μονάχου. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, part 2

Λιόν – Μπάγερν Μονάχου. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, part 2

Λιόν εναντίον Μπάγερν λοιπόν απόψε στη Λισσαβώνα, σε ημιτελικό όπου, κακά τα ψέματα, κάθε άλλο παρά από την πρόκριση των Βαυαρών θα συνιστά… βόμβα μεγατόνων. Αλλά, μπάλα είσαι, ποτέ δεν ξέρεις…

Η Λιόν έχει κάνει υπέρβαση, κακά τα ψέματα. Προημιτελικά είχε ξαναπάει, της έλαχε φέτος το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, η Μάντσεστερ Σίτι, και την υπέταξε δικαιότατα με 3-1. Η τακτική του Ρούντι Γκαρσιά με άπλωμα των γραμμών σε πλάτος και στένεμα σε μήκος, με διπλά μαρκαρίσματα (τι Νεϊμάρ, τι Στέρλινγκ) είχε φανεί στο 0-0 του τελικού του Κυπέλλου με την Παρί ενώ βρήκε απέναντί της μια ανοιχτή άμυνα που τιμώρησαν οι Κορνέ και Ντεμπελέ. Πρακτικά πλήρης η OL, με 3-4-1-2 πάει ο Γκαρσιά απόψε, με τον τρομερό Αουάρ πίσω από Εκαμπί και Ντεπάι, αρχινάει (sic) ξανά από τον πάγκο ο Ντεμπελέ ενώ τον Νταναγιέρ θα βοηθά στο μαρκάρισμα του Λεβαντόφσκι ο χαφ Ντιμπουά.

Η Μπάγερν έκανε το… απλό με την Μπαρτσελόνα: την πίεσε ψηλά και τη διέλυσε με το απίστευτο, ακόμη και τόσα 24ωρα μετά, 8-2, κάλλιστα θα μπορούσε κι άλλα γκολ και πλέον προβάλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο (από το 4άρι έπεσε στο 1.60). Οι Βαυαροί δεν έχουν ήττα στα τελευταία 28 επίσημα ματς (27-1-0) μετρώντας 19 συνεχόμενες νίκες σε όλες τις διοργανώσεις (!), μόνο η Λειψία τη φρέναρε (0-0). Κι αν νικήσει κι απόψε, ισοφαρίζει το απόλυτο σερί του Champions League με 10 συνεχόμενες. Χωρίς απουσίες ο Φλικ, γύρισε ο μπακ Παβάρ αλλά θα προφυλαχθεί, παραμένει βασικός εκεί δεξιά ο Κίμιχ, δεν αλλάζει το 4-2-3-1 με τον Λεβαντόφσκι στην κορυφή και τους Γκνάμπρι, Μίλερ, Πέρισιτς πίσω του, ο τελευταίος προτιμάται αντί του εδώ και καιρό ντεφορμέ Κομάν.

 Οι προπονητές του φθινοπώρου

Με διαφορά 20 ημερών έγιναν οι δύο ανακοινώσεις που, εντέλει, άλλαξαν τον φετινό του της ιστορίας της Λιόν και της Μπάγερν, που απόψε κοντράρονται στον έτερο ημιτελικό του Champions League, στο (άδειο) «Ζοσέ Αλβαλάδε» της Λισσαβώνας. Στις 14 Οκτωβρίου δόθηκαν τα κλειδιά της OL στον Ρούντι Γκαρσιά και στις 3 Νοεμβρίου εκείνα των Βαυαρών στον Χάνζι Φλικ. Ανέλαβαν όταν όλα πήγαιναν στραβά. Αποτέλεσμα; Στην 4άδα του κορυφαίου θεσμού!

Όχι πως βέβαια η κατάσταση στους Γάλλους είναι ονειρική, ο Γκαρσιά υπό απόλυση ήταν με τη Λιόν να μένει εκτός Ευρώπης ούσα 7η στη Ligue 1 και χάνοντας στον πρόσφατο τελικό Λιγκ Καπ από την Παρί, έστω και στα πέναλτι. Ο Γκαρσιά ήταν απλά το σωσίβιο του προέδρου Ζαν-Μισέλ Ολάς μετά το αποτυχημένο πείραμα με τον Σιλβίνιο στον πάγκο ωστόσο, ως πρώην «Μαρσεγέζος», μόνο αποδεκτός δεν είναι από τους οπαδούς του club.

Λιόν – Μπάγερν Μονάχου. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, part 2

Αντίθετα ο άγνωστος σε πολλούς Φλικ ήταν εκεί για να μαζέψει τα κομμάτια της Μπάγερν μετά την παραίτηση του Νίκο Κόβατς. Τότε ακουγόταν ότι ο Κροάτης τα είχε σπάσει με τους μισούς παίκτης και η επιλογή ενός άπειρου τεχνικού, ξένισε και προκαλούσε αμφιβολίες. Αμ, δε. Ο Χανς Ντίτερ Φλικ έβαλε τα πράγματα σε τάξη, διόρθωσε πολλές από τις παθογένειες και κέρδισε την εμπιστοσύνη των αποδυτηρίων. 

Και στη μέση ο…

…Κορεντίν Τολισό. Στα 16 του είχε στείλει μήνυμα στη Λιόν με βίντεο (από τις πρώτες εικόνες του OLTV) με ευχές να νικήσει την Μπάγερν στα ημιτελικά του τότε Champions League. Δέκα χρόνια από τότε, φορά τη φανέλα των Βαυαρών και θα αντιμετωπίσει την ομάδα της καρδιάς του στα ημιτελικά του θεσμού. «Ξέρω τι είναι ικανοί να κάνουν. Δεν χάνω παιχνίδι τους όταν μπορώ», είπε.

Ο Τολισό ξεκίνησε από την ακαδημία της Λιόν, έπαιξε στην πρώτη ομάδα και μεταγράφηκε το 2017 στην Μπάγερν.

Ο βαυαρικός του εφιάλτης

Η αλήθεια είναι ότι η Μπάγερν έχει… στοιχειώσει τον Ρούντι Γκαρσιά, έναν προπονητή που ανέκαθεν ακολουθούσε η «ρετσινιά» πως κόντρα στις μεγάλες ομάδες δεν μπορούσε να πάρει αποτελέσματα. Κάτι που εντέλει διέψευσε με την πρόκριση της Λιόν επί της Σίτι.

Λιόν – Μπάγερν Μονάχου. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, part 2

  • Το 2012-13 η Λιλ, όπου εργαζόταν, συνετρίβη με 6-1 στο Μόναχο από τη Μπάγερν, σε ματς ομίλων, με χατ-τρικ του Κλαούδιο Πισάρο.
  • Το 2014-15 ο Γκαρσιά εργαζόταν στη Ρόμα και η Μπάγερν, ξανά σε ματς ομίλου, πέρασε… αέρας από το «Ολίμπικο» με 7-1 (δύο ο Αριεν Ρόμπεν).
  • Αραγε η Rekordmeister, που προέρχεται από το 8-2 επί της Μπαρτσελόνα, επιφυλάσσει και… τρίτο εφιάλτη για τον Γκαρσιά;

Η παράδοση: απόψε το 11ο ραντεβού τους

Ραντεβού… υπ’ αριθμόν πέντε για Μπάγερν και Λιόν στην Ευρώπη. Και τα οκτώ άλλα ματς ήταν στο πλαίσιο του Champions League, 4-2-2 υπέρ των Βαυαρών ο απολογισμός, 3/4 φορές έπαιξαν σε ομίλους και μια, συμπτωματικά ως φέτος, στα ημιτελικά.

Συνολικά η Λιόν αριθμεί 12-8-11 κόντρα σε γερμανικές ομάδες, έχει 2-3-1 στα τελευταία έξι, ενώ η Μπάγερν ενάντια σε Γάλλους μετρά 18-5-12, είναι 8-03 μετά το προ 11ετίας 1-1 με τη Λιόν.

  • 2000-01, όμιλοι Champions League: Μπάγερν – Λιόν 1-0, Λιόν – Μπάγερν 3-0.

Λιόν – Μπάγερν Μονάχου. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, part 2

Συναντήθηκαν στη β’ φάση των ομίλων, ως διεξαγόταν τότε η νυν των «16», με την Μπάγερν με απολογισμό 4-1-1 να τερματίζει πρώτη, μπροστά από Αρσεναλ, Λιόν και Σπαρτάκ. Στο Μόναχο η τότε ομάδα του Οτμαρ Χίτζφελντ νίκησε 1-0 τους Γάλλους με τέρμα του Γέρεμις αλλά στο «Ζερλάν» η Λιόν επιβλήθηκε με το εμφατικό 3-0, με δύο γκολ του (γνώριμού μας) Γκοβού κι ένα του Λεγκλ για την ομάδα του Ζακ Σαντινί.

Η Μπάγερν, αποκλείοντας Γιουνάιτεντ και Ρεάλ, πήρε το τρόπαιο νικώντας στα πέναλτι τη Βαλένθια στον τελικό του Μιλάνου.

  • 2003-04, όμιλοι Champions League: Λιόν – Μπάγερν 1-1, Μπάγερν – Λιόν 1-2.

Στελέχωσαν γκρουπ μαζί με Σέλτικ και Αντερλεχτ και οι Γάλλοι πήραν την πρώτη θέση. Στο «Ζερλάν» διαμόρφωσαν το 1-1 τα γκολ των Λουιντουλά (88’) και Ρόι Μακάι (25’), βασικοί για την ομάδα του Πολ λε Γκεν δύο μετέπειτα παίκτες του Παναθηναϊκού, οι Μικαέλ Εσιέν και Σίντνεϊ Γκοβού. Και, στο Μόναχο, η Λιόν πήρε τη νίκη με 2-1 με τέρματα από Ζουνίνιο Περναμπουκάνο και Ζιοβάνι Ελμπερ, με τον Βραζιλιάνο να μην πανηγυρίζει, έχοντας φορέσει τι φανέλα της Μπάγερν τις προηγούμενες έξι σεζόν.

Εντέλει η Μπάγερν αποκλείστηκε στους «16» από τη Ρεάλ και η Λιόν στους «8» από την Πόρτο.

  • 2008-09, όμιλοι Champions League: Μπάγερν – Λιόν 1-1, Λιόν – Μπάγερν 2-3.

Συνέθεσαν τον 2ο όμιλο, μαζί με Φιορεντίνα και Στεάουα και κατέλαβαν την πρώτη δυάδα. Στο Μόναχο η Ολιμπί του Κλοντ Πιέλ πήρε 1-1 με αυτογκόλ του Ντεμικέλις (25’) και ισοφάριση του Ζε Ρομπέρτο (52’) και πλην του Γκοβού, σταθερή αξία τότε, έπαιζε με τον μετέπειτα «ερυθρόλευκο» Ζαν Μακούν και τον μετέπειτα «πράσινο» Ζαν Αλέ Μπουμσόνγκ. Στο «Ζερλάν» η Μπάγερν νίκησε 3-2 με δύο γκολ του Μίροσλαβ Κλόζε, κι ένα του Ριμπερί, για τη Λιόν σκόραραν οι Γκοβού και Μπενζεμά ενώ βασικός είχε παίξει ο Αντονί Μουνιέ, ως πρόπερσι στον Παναθηναϊκό και πέρυσι στον Παναιτωλικό.

Η Λιόν αποκλείστηκε στους «16» από την Μπαρτσελόνα, η οποία απέκλεισε και την Μπάγερν στους «8»

  • 2009-10: ημιτελικά Champions League: Μπάγερν – Λιόν 1-0, Λιόν – Μπάγερν 0-3.

Λιόν – Μπάγερν Μονάχου. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, part 2

Τα πρώτα τους, ως φέτος, νοκ άουτ για Μπάγερν και Λιόν έλαβαν χώρα πριν από δέκα, και κάτι, χρόνια. Η Μπάγερν περνάει με τα χίλια ζόρια από τον όμιλο, όπου βγαίνει πρώτη η Μπορντό και στα νοκ άουτ αποκλείει Φιορεντίνα και Γιουνάιτεντ. Η Λιόν, που είχε μείνει πίσω από τη Φιορεντίνα στο δικό της γκρουπ, απέκλεισε τη Ρεάλ και την Μπορντό σε έναν σπάνιο γαλλικό «εμφύλιο» στα Κύπελλα Ευρώπης. Η ομάδα του Λουίς φαν Χάαλ ήταν εξαιρετική στα ημιτελικά και πέρασε, με γκολ του Ρόμπεν στο 69’ στο Μόναχο παρά την αποβολή του Ριμπερί από το 37’ (κόκκινη είδε και ο Τουλαλάν στο 53’), και με 3-0 στο «Ζερλάν» χάρη σε χατ-τρικ του Ιβιτσα Ολιτς.

Στον τελικό της Μαδρίτης όμως, ελλείψει του τιμωρημένου Φρανκ Ριμπερί, έλαμψαν ο Ντιέγο Μιλίτο και η τακτική του Ζοσέ Μουρίνιο, οι οποίοι οδήγησαν την Ιντερ στο πρώτο της τρόπαιο στον θεσμό μετά από 45 χρόνια (2-0).


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 19/8/2020