Menu

Αστον Βίλα – Μάντσεστερ Σίτι. Ο τελευταίος τίτλος της Βίλα, ο μόνος χαμένος της Σίτι

Αστον Βίλα - Μάντσεστερ Σίτι. Ο τελευταίος τίτλος της Βίλα, ο μόνος χαμένος της Σίτι

Τα χρόνια περνούν αλλά μερικά ματς μένουν στην άκρη του μυαλού. Θυμάμαι καλά τον τελικό του Λιγκ Καπ του 1996 ανάμεσα σε Αστον Βίλα και Λιντς, 3-0 οι «βίλατζερς» του Μπράιαν Λιτλ με τον Σάβο Μιλόσεβιτς να… οργιάζει στο «Γουέμπλεϊ» με ένα γκολ και μια ασίστ, τα άλλα ο Ιαν Τέιλορ και ο Ντουάιτ Γιορκ, δύο χρόνια προτού ο… Τρινιντανταίος πάει στη Γιουνάιτεντ. Η Λιντς του Χάουαρντ Γουίλκινσον ήταν καλή τότε, με Γκάρι Κέλι, Γκάρι Σπιντ, Λούκας Ραντέμπε, Γκάρι ΜακΑλιστερ, Τόμας Μπρολίν, Τόνι Γεμπόα.

Το αναφέρω διότι ο εν λόγω ήταν ο τελευταίος τίτλος της Βίλα ως σήμερα, από τους συνολικά 20 που έχει πάρει, με τελευταίο πρωτάθλημα το ’81 και Κύπελλο το ’57. Στο Λιγκ Καπ όμως η Βίλα είναι, με 5 τίτλους, στη δεύτερη θέση, μαζί με Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, έχει μάλιστα 5/8 κατακτήσεις και τελευταία παρουσία το 2010 με την ήττα 2-1 από τη Γιουνάιτεντ.

Βίλα εναντίον Σίτι λοιπόν στο «Γουέμπλεϊ», στον τελικό του Carabao Cup. Μια Βίλα που πασχίζει για τη σωτηρία, αλλά δύσκολα θα τη βγάλει καθαρή αν παίζει όπως στο 3-0 στο Σαουθάμπτον, έχει κι αμφίβολο τον εξτρέμ Ελ Γκάζι.

Η Σίτι έρχεται από το… έπος της Μαδρίτης και το 2-1 επί της Ρεάλ που τη φέρνει με ενάμισι πόδι στα προημιτελικά του Champions League, αν το πάρει θα γίνει μόλις η δεύτερη με τρεις σερί κατακτήσεις στον θεσμό μετά το καρέ της Λίβερπουλ (1981-84). Και θα φτάσει τα 7 τρόπαια στον θεσμό, ούσα μόνο πίσω από τη Λίβερπουλ (με 8) ενώ έχει μόνο νίκες ως φιναλίστ πλην του 1974 και της ήττας από τη Γουλβς.

Είθισται πάντως στη γιορτή του τελικού ο εκάστοτε… Δαυίδ να σκοράρει, όπως το Γιουνάιτεντ – Σαουθάμπτον 3-2 το ’17, το Σίτι – Σάντερλαντ 3-1 το ’14, το Γιουνάιτεντ – Βίλα 2-1 το ’10. Αλλά με αυτή τη Βίλα, δεν βάζεις το χέρι σου στη φωτιά. Ερώτημα η ενδεκάδα αλλά το να δούμε πάλι τη Σίτι με δύο… ψευτοεννιάρια (Σίλβα και Ντε Μπράινε) είναι απίθανο, ο Αγουέρο αναμένεται να επανέλθει στην ενδεκάδα, πιθανώς και ο Στέρλινγκ. Από έμπνευση, να μη βάλει μόνο ένα ο Αργεντινός…