Menu

Ο μόνος τίτλος του Πανιώνιου

Ο μόνος τίτλος του Πανιώνιου

Η εξαιρετική ομάδα που διέθετε ο Πανιώνιος στο μπάσκετ από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80, δικαιώθηκε σαν σήμερα, 10 Απριλίου 1991. Τότε που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, νικώντας στον τελικό του ΣΕΦ τον ΠΑΟΚ με 73-70. Εχοντας ηγέτη τον Φάνη Χριστοδούλου, ο οποίος πέτυχε 19 πόντους και σημαντική συνεισφορά στο σκοράρισμα από τους εξαιρετικούς, Γιώργο Γάσπαρη (20 π.) και Τζον Χάντσον (18 π.), οι «κυανέρυθροι» κατέκτησαν τον πρώτο και μοναδικό, μέχρι σήμερα, τίτλο της ιστορίας τους. Μάλιστα ο Γάσπαρης ήταν εύστοχος στο τέλος στα ζευγάρια βολών που εκτέλεσε, ενώ ο ΠΑΟΚ στο τελευταίο σουτ του αγώνα, είδε τον Τζον Κόρφα να κάνει airball.

Απέναντι σε έναν πανίσχυρο αντίπαλο που είχε στεφθεί ήδη Κυπελλούχος Ευρώπης, ο εκπληκτικός Πανιώνιος του Βλάντο Τζούροβιτς διέψευσε τα προγνωστικά και πανηγύρισε ένα αλησμόνητο τρόπαιο.

Ήταν μια τρομακτική επιτυχία για τον Πανιώνιο που έως τότε διεκδικούσε σταθερά τον τίτλο της καλύτερης αθηναϊκής ομάδας στο ελληνικό μπάσκετ, πίσω από τους Άρη και ΠΑΟΚ που μονοπωλούσαν τα τρόπαια στην Ελλάδα.

Έμελλε να είναι και ο τελευταίος του τίτλος, ο οποίος όμως παραμένει αξέχαστος, όπως και οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν το βράδυ της 10ης Απριλίου, στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης. Ένα Κύπελλο που αφιερώθηκε στη μνήμη του Ανδρέα Βαρίκα, ενός οραματιστή και ιδεολόγου που έφυγε πολύ πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία μόλις 45 ετών…

Τα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα στο video