Menu

Η Νότιγχαμ Φόρεστ μετά τον Κλαφ…

Η Νότιγχαμ Φόρεστ μετά τον Κλαφ…

Τέτοιες ημέρες το 1993 αποχώρησε από τη Νότιγχαμ Φόρεστ ο εμβληματικός Μπράιαν Κλαφ. Ήταν η 18η σεζόν του στον ίδιο πάγκο και παρ’ ότι είχε φτάσει σε ουκ ολίγους τελικούς, κούπα δεν σήκωσε ξανά πλην του Λιγκ Καπ του 1989 και του 1990.

Στην τελευταία του σεζόν, η ομάδα υποβιβάστηκε. Τι έκανε μετά; Κυρίως πάλεψε να σωθεί από τον αλκοολισμό (η μάχη αυτή ξεκίνησε το 1970) που του είχε δημιουργήσει ουκ ολίγα προβλήματα. Δεχόταν για χρόνια προσκλήσεις για τηλεοπτικές εμφανίσεις και δεδομένου ότι δεν είχε πια απολύτως τίποτα να χάσει, τις δεχόταν. Τον Ιανουάριο του 2003, στα 67 του, μπήκε στο νοσοκομείο για μεταμόσχευση ήπατος. Αν δεν γινόταν άμεσα, θα είχε λιγότερο από δυο εβδομάδες ζωής. Με τη μεταμόσχευση κέρδισε 20 μήνες ζωής, τελικά.

Όσο για τη Φόρεστ; Τον διαδέχθηκε ο Φρανκ Κλαρκ ως μια… μία αντανάκλαση της κληρονομιάς του Κλαφ κι εκείνο το καλοκαίρι ο γιος του Μπράιαν, Νάιτζελ Κλαφ, υπέγραψε στην Λίβερπουλ, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ρόι Κιν βρήκε νέα στέγη στο «Ολντ Τράφορντ» κι ο αμυντικός Γκάρι Τσαρλς μεταγράφηκε στην Ντέρμπι Κάουντι. Οι μετακινήσεις αυτές δεν ήταν προϊόν ελεύθερης βούλησης από τη μεριά του Κλαρκ, όμως έφεραν στα ταμεία του «Σίτι Γκράουντ» πολύτιμους πόρους για τη στελέχωση του νέου ρόστερ: Κόλιν Κούπερ, Ντέιβιντ Φίλιπς, Σταν Κόλιμορ και άλλους.

Η προσπάθεια της Φόρεστ, αν και αρχικά δεν μετουσιώθηκε σε αποτελέσματα, εντέλει απέδωσε καρπούς με την επάνοδο στην Premier League. Αποκτώντας τον Ολλανδό Μπράιαν Ρόι και έχοντας φέρει και τον Λαρς Μποχίνεν, το 1994-95 ο Κλαρκ παρουσίασε μια εξαιρετική ομάδα που έφτασε, αν και νεοφώτιστη, ως την 3η θέση νικώντας σχεδόν όλες τις «μεγάλες». Ήταν η χρονιά που ο τίτλος πήγε στην Μπλάκμπερν και στα πρώτα 11 ματς δεν είχε κάνει ήττα (8-3-0).

Το 1995-96 η Φόρεστ έπαιξε στο Κύπελλο UEFA , ούσα… Ευρωπαία μετά από 11 χρόνια, απέκλεισε κατά σειρά τις Μάλμε, Οσέρ, Λιόν και έμεινε εκτός στα προημιτελικά από την Μπάγερν (με συντριβή 5-1 στο Νότιγχαμ) ενώ τερμάτισε 9η στο πρωτάθλημα.

Ο Κλαρκ έφυγε τον Δεκέμβριο του 1996, όταν πια η μαγεία που είχε χτίσει ήταν απούσα στο χορτάρι κι η Φόρεστ έβλεπε τους πάντες από πάνω της, στην 20η θέση που ήταν κι η τελική της τον Μάιο του 1997. Επέστρεψε για δεύτερη συνεχόμενη φορά αμέσως στην Premier αλλά για μία μόνο σεζόν κι έκτοτε θα την βρει κανείς μόνο στις μικρότερες κατηγορίες, κυρίως την Championship.

Φέτος θα διεκδικήσει, ξανά μέσω των play offs, την άνοδο…