Menu

Mundostories #41 Αγγλία – ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη, ως τότε, έκπληξη…

Mundostories #41 Αγγλία – ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη, ως τότε, έκπληξη…

🏆 𝟏𝟔𝟎 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 41 👇 𝚨𝛄𝛄𝛌ί𝛂 – 𝚮𝚷𝚨. 𝚮 𝛍𝛆𝛄𝛂𝛌𝛖𝛕𝛆𝛒𝛈, 𝛚ς 𝛕𝛐𝛕𝛆, 𝛆𝛋𝛑𝛌𝛈𝛏𝛈…

Στις 29 Ιουνίου του 1950 διεξήχθη μία αναμέτρηση η οποία μετά από χρόνια θα γινόταν βιβλίο και ταινία και θα αποκτούσε το παρατσούκλι «το θαύμα στο γρασίδι». Στο Μπέλο Οριζόντε για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, η Αγγλία περίμενε τις ΗΠΑ στη 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων, ώστε με μία νίκη να διασφάλιζε εν πολλοίς την πρόκριση στην επόμενη φάση. Με προπολεμικό ρεκόρ 23 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις 4 ήττες από τη μία μεριά και ήττες και στα επτά τελευταία παιχνίδια με τέρματα 2-45 στην άλλη μεριά, το φαβορί ήταν προκαθορισμένο. Οπως και τα στοιχήματα (3 προς 1 η Αγγλία, 500 προς ένα οι ΗΠΑ). Ο για τους Αγγλους κορυφαίος παίκτης του κόσμου εκείνη την εποχή, Στάνλεϊ Μάθιου, είχε ενταχθεί στην αποστολή (άργησε επειδή έκανε… τουρισμό στον Καναδά μαζί με μερικούς ακόμα διεθνείς Αγγλους), αλλά δεν αγωνίστηκε, αφού η επιτροπή επιλογής της Αγγλίας (αντί για ομοσπονδιακό τεχνικό, η οποία, όμως, απαρτιζόταν από έναν άνθρωπο, τον μετέπειτα πρόεδρο της τοπικής λίγκας και της FIFA, Αρθουρ Ντριούρι), αποφάσισε να κρατήσει την ενδεκάδα που νίκησε τη Χιλή με 2-0 στην πρεμιέρα. Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, ήταν ημιεπαγγελματίες.

Ο αμυντικός Γουόλτερ Μπαρ ήταν δάσκαλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αρκετοί άλλοι ταχυδρόμοι ή λαντζέρηδες. Η αποστολή, μάλιστα, είχε συμπληρωθεί την τελευταία στιγμή, με τους Τζο Μάκα, Εντ Μακιλβένι και Τζο Γκέτιενς να προστίθενται πριν τον αγώνα με την Αγγλία. «Δεν υπήρχε άλλη λύση», δικαιολογήθηκε ο Σκοτσέζος τεχνικός Μπιλ Τζέφρι. Η έναρξη του αγώνα βρήκε την Αγγλία στην επίθεση. Οπως και η συνέχεια.

Στο 25ο λεπτό οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν το πρώτο σουτ προς το αντίπαλο τέρμα. Και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν ξανά, με τον Τομ Φίνεϊ να χάνει σωρεία ευκαιριών. Στο 37’, όμως, ο Μπαρ δοκίμασε ένα μακρινό σουτ με κατεύθυνση προς τον τερματοφύλακα Μπερτ Γουίλιαμς, ο Γκέτιενς παρενεβλήθη και με κεφαλιά-»ψαράκι» άνοιξε το σκορ για τις ΗΠΑ. Στο δεύτερο μέρος, μάλιστα, οι Αμερικανοί αναθάρρησαν και δημιούργησαν κάποιες ευκαιρίες, ωστόσο εάν δεν ήταν ο τερματοφύλακας Φρανκ Μπόργκι, θα έφευγαν με κατεβασμένο κεφάλι. Το 1-0 έμεινε μέχρι τέλους συνθέτοντας μία από τις σπουδαιότερες εκπλήξεις του θεσμού. Ηταν τόσο αναπάντεχο το αποτέλεσμα, που ακόμα και η δημοσιογραφική κάλυψή του δεν έγινε σωστά. Από τη μία υπήρχε μόνο ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος είχε ταξιδέψει με δικά του έξοδα (η εφημερίδα θεώρησε περιττό να τον στείλει στο τουρνουά) και για να το πετύχει είχε πιάσει και δεύτερη δουλειά.

Από την άλλη, την ίδια μέρα η Αγγλία έχασε για πρώτη φορά στην ιστορία της από τις Ανατολικές Ινδίες στο κρίκετ κι έτσι η μόλις μία σελίδα που αφιέρωναν οι εφημερίδες για τα αθλητικά, γέμισε με αυτό το γεγονός. Οσες καταπιάστηκαν με το παιχνίδι του Μουντιάλ, θεώρησαν ότι υπήρχε τυπογραφικό λάθος στο τηλεγράφημα που τους πληροφόρησε το σκορ κι έτσι έγραψαν ότι η Αγγλία είχε νικήσει με 10-1! Αργότερα διαμαρτυρήθηκαν για τη σύνθεση των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «είχε βγει από το νησί Ελις»(σ.σ. το νησί όπου οι μετανάστες περνούσαν από έλεγχο ώστε να φτάσουν στις ΗΠΑ), αν και στον αγώνα μόνο τρεις παίκτες δεν ήταν Αμερικανοί, αλλά είχαν δηλώσει ότι θα πάρουν την υπηκοότητα και βάσει κανονισμών της ΠΟ της χώρας, αυτό αρκούσε για να συμμετάσχουν στην εθνική ομάδα. Ενας εξ αυτών ήταν ο Αϊτινός σκόρερ Γκέτιενς, ο οποίος, πάντως, επέστρεψε αργότερα στην πατρίδα του και το 1964 απήχθη από τη μυστική αστυνομία της νέας κυβέρνησης και θεωρείται ότι εκτελέστηκε πολύ σύντομα (δεν βρέθηκε η σορός του, ποτέ…).