Menu

Mundostories #53 Η αποβολή και η… συγχώρεση του Μπέκαμ

Mundostories #53 Η αποβολή και η… συγχώρεση του Μπέκαμ

🏆 𝟏𝟒𝟖 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 53 👇 𝚮 𝛂𝛑𝛐𝛃𝛐𝛌𝛈 𝛋𝛂𝛊 𝛈… 𝛔𝛖𝛄𝛘𝛚𝛒𝛆𝛔𝛈 𝛕𝛐𝛖 𝚳𝛑𝛆𝛋𝛂𝛍

Αναμφισβήτητα ήταν μία από τις στιγμές που σημάδεψαν το Μουντιάλ του 1998 στη Γαλλία. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, πήρε την κόκκινη κάρτα μετά από σύγκρουσή του με τον Ντιέγκο Σιμεόνε και κλωτσιά του πρώτου, στο παιχνίδι ανάμεσα σε Αγγλία και Αργεντινή.

Η «Daily Mirror» έγραψε «ο Μπέκαμ μας κατέστρεψε» και είχε τίτλο «10 ηρωικά λιοντάρια κι ένα ανόητο παιδί», η «Daily Mail» δημοσίευσε πως «μία τρελή στιγμή μας στέρησε τις ελπίδες για το Παγκόσμιο Κύπελλο». Ο «Independent» υπερθεμάτισε: «Η πτώση του Μπέκαμ: ήρωας και ένοχος στις ημέρες μας».

Η κόκκινη κάρτα του Άγγλου στο 47’ για κλοτσιά στο Σιμεόνε στιγμάτισε την καριέρα του και προσέφερε στον αδηφάγο Τύπο ένα «φταίχτη» στο πιάτο. Η αναμέτρηση του Σεντ Ετιέν μεταξύ της Αργεντινής και των «λιονταριών» βρισκόταν στο 2-2, όταν ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άφησε τη χώρα του με 10 παίκτες. Η Αγγλία άντεξε στο υπόλοιπο του αγώνα και στην παράταση, ωστόσο ουδείς μπορούσε να γνωρίζει τι θα συνέβαινε εάν αγωνιζόταν σε όλο το ματς. Επιπλέον, η Αγγλία έχασε το σπεσιαλίστα της στις «στημένες» φάσεις, ήτοι και στα πέναλτι, και το βέβαιο είναι ότι Μπάτι που εκτέλεσε το 5ο και καθοριστικό δεν θα έστηνε τη μπάλα στη βούλα, εάν υπήρχε ο Μπέκαμ ακόμα στον αγωνιστικό χώρο.

Αρκετά χρόνια μετά, ο Σιμεόνε εξήγησε πώς συνέβη: «Δεν θυμάμαι τι του είπα. Ο Μπέκαμ ήταν ένα φαινόμενο εκείνη τη στιγμή. Ήταν νέος, με τα ξανθά του τα μαλλιά. Ήταν η πραγματικότητα. Ήταν τόσο καλός παίκτης που έπρεπε να ψάξω πώς να τον εκνευρίσω. Σε αυτό το παιχνίδι, που εγώ ήμουν από αριστερά, του κάνω ένα φάουλ που έψαχνα, και μένω λίγη ώρα εκεί περιμένοντας… Αυτός που εκνευρίζεται χάνει. Ίσως να σκέφτηκε “τι μαλ….ας”, όμως ποτέ δεν μου το είπε. Είχε απίστευτη δύναμη γιατί μετά από αυτό το επεισόδιο, έπρεπε να αντέξει μια τεράστια κριτική στην Αγγλία γιατί αποκλείστηκαν».

Η επιστροφή του Άγγλου στην πατρίδα του συνοδεύτηκε από αντιδράσεις οργής. Στο πρώτο παιχνίδι με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την επόμενη σεζόν (τη σεζόν του ιστορικού τρεμπλ), στο ματς με τη Γουέστ Χαμ, οι φίλοι των «σφυριών» κρατούσαν 10.000 κόκκινες κάρτες που έγραφαν πάνω «προδότης του έθνους». Ένας πολύ γνωστός βαπτιστής πάστορας της, στο κήρυγμά του ζήτησε από τον Θεό να συγχωρήσει τον Μπέκαμ. «Μου πήρε πολλούς μήνες να το ξεπεράσω. Δεν μπορούσα να καταλάβω το βαθμό της επιθετικότητας του κόσμου. Οι προσβολές ήταν αδιανόητες, πολύ άσχημες. Ήταν η χειρότερη στιγμή της καριέρας μου», εξομολογήθηκε η «πέτρα του σκανδάλου».

«Μετά από εκείνη την αποβολή το 1998 το πρώτο τηλεφώνημα ήταν από τον Σερ Άλεξ, που μου έλεγε “γύρνα πίσω και μην ανησυχείς, θα σε φροντίσουμε εμείς”». Έκανα ένα λάθος και οι αντιδράσεις ήταν πολύ άσχημες. Αν υπήρχαν social media τότε θα ήταν όλα πιο δύσκολα. Όταν έπαιζα εγώ η πίεση ήταν μεγάλη αλλά όχι όσο μεγάλη είναι τώρα. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλά εξωτερικά στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν έναν παίκτη, ειδικά τους νεότερους» παραδέχθηκε ο Μπέκαμ πριν από λίγο καιρό.

Τρία χρόνια μετά τα «λιοντάρια» αγωνίζονται στο «Όλντ Τράφορντ» κόντρα στην Ελλάδα. Στις καθυστερήσεις προηγούνταν η Εθνική μας με 2-1 και οι Άγγλοι ήθελαν ένα γκολ ώστε να ισοφαρίσουν και να πάρουν την απευθείας πρόκριση για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, καθώς το άλλο ματς του ομίλου Γερμανία – Φινλανδία έληξε ισόπαλο (!) χωρίς τέρματα.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ στην τελευταία φάση του αγώνα αναλαμβάνει την εκτέλεση και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Αντώνη Νικοπολίδη και με το 2-2 στέλνει την χώρα του απευθείας στα ημιτελικά. Κάτι που έκανε τους οπαδούς των «λιονταριών» να τον συγχωρήσουν για την αποβολή του τότε με την Αργεντινή. Μιλώντας σε talk show ο παλαίμαχος Άγγλος σούπερ σταρ αποκάλυψε: «Αισθάνθηκα πως επιτέλους ήρθε η συγχώρεση απ’ ολόκληρο το έθνος μετά από αυτό που είχα κάνει τέσσερα χρόνια νωρίτερα και την αποβολή μου απέναντι στην Αργεντινή. Με συγχώρεσαν οι οπαδοί κάθε ομάδας. Ήταν τόσο σημαντικό το παιχνίδι και τόσο ιδιαίτερη η στιγμή. Ήμουν και ο αρχηγός της Αγγλίας σ’ εκείνο το παιχνίδι…».