Menu

Αρσεναλ – Τσέλσι. Ευρώπη ή… Νευροκόπι

Αρσεναλ – Τσέλσι. Ευρώπη ή… Νευροκόπι

Η Αρσεναλ, για όσους το ξεχνούν, έχει μια πρωτιά στην Αγγλία: τα περισσότερα Κύπελλα, 13 έναντι 12 της Γιουνάιτεντ και 8 των Τσέλσι και Τότεναμ ενώ η Λίβερπουλ έχει όσα και η Αστον Βίλα, 6. Και, έχοντας τις περισσότερες παρουσίες σε τελικούς εν συγκρίσει με την Τσέλσι, δεν έχει καλύτερο ποσοστό κατακτήσεων: 13/20 έναντι 8/13 των «μπλε».

Τούτη είναι η σύνθεση του φετινού τελικού του FA Cup, που πλην του τίτλου έχει φυσικά και μέγα ευρωπαϊκό κίνητρο… για μια: την Αρσεναλ. Αν το πάρει, πάει Ευρώπη, αν όχι… Νευροκόπι σε ματς με παράταση και πέναλτι σε τυχόν ισοπαλία.

Οι δύο Λονδρέζες αντάμωσαν ξανά σε άλλους δύο τελικούς Κυπέλλων. Το 2002 στο Κάρντιφ η Αρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ είχε επιβληθεί με 2-0, με τέρμα από Πάρλουρ και Λιούνγκμπεργκ στο τελευταί0 20λεπτο, με βασικό για τους «μπλε» τον νυν τεχνικό τους, Φρανκ Λάμπαρντ, που είχε τότε προπονητή τον Κλαούντιο Ρανιέρι. Και το 2017 στο «Γουέμπλεϊ» η Αρσεναλ νίκησε ξανά, αυτή τη φορά με 2-1 με γκολ από Αλέξις Σάντσες και Ράμσεϊ, είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Ντιέγο Κόστα στο 76’. Ξανά με Βενγκέρ οι μεν, αλλά με Αντόνιο Κόντε οι δε.

Συνολικά στο Κύπελλο ο απολογισμός είναι 9-6-5 υπέρ της Αρσεναλ, η οποία έχει 7-1-1 στα τελευταία 9 τους ανεξαρτήτως έδρας στον θεσμό

Σε άλλους τελικούς, στο Σούπερ Καπ είναι μοιρασμένα: 2-1 η Τσέλσι το 2005 με ισάριθμα γκολ του Ντρογκμπά, 1-0 η Αρσεναλ το 2015 με Τσάμπερλεϊν (και τον νυν τεχνικό της, Μικέλ Αρτέτα, να μπαίνει αλλαγή στο 77’ αντί του σκόρερ) και 1-1 το 2017, με γκολ από Κολάσινατς και Μόουζες (και 4-1 η Αρσεναλ στα πέναλτι). Εσχατος, χρονικά, μεταξύ τους τελικός, στο Europa League το 2019 στο Μπακού με την Τσέλσι να επικρατεί με 4-1, με γκολ από Ζιρού, Πέδρο και Αζάρ (δύο).

Η μετριότητα και ο τελικός των πάγκων

Η Αρσεναλ κλείνει μια μετριότητα χρονιά (τερμάτισε 8η, χειρότερη θέση της από το 1994-95!), που θα στεφθεί με αποτυχία αν δεν πάρει το τρόπαιο, και το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Παίζει να εμφανιστεί ο Λέον στην αποστολή, πάγια έξω Μουστάφι, Οζίλ, Γκεντουζί, Τσέιμπερς και Μαρτινέλι, λογικά ο Χόλντινγκ παίρνει θέση στην τριάδα των στόπερ δίπλα σε Νταβίντ Λουίζ, Κολάσινατς. Η Τσέλσι εσχάτως έκανε δύο μεστά, αποτελεσματικά ματς: στον ημιτελικό με την αήττητη επί 19 σερί ματς, Γιουνάιτεντ, και στο 2-0 επί της Γουλβς όπου τσέκαρε την 4άδα. Επιστρέφουν Βίλιαν και Καντέ, πρακτικά πλήρης η ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ.

Ο αγώνα είναι ο τελικός των προπονητών. Ο Μικέλ Αρτέτα έγινε μόλις ο δεύτερος στην ιστορία της Αρσεναλ που έχει φτάσει σε τελικό και ως παίκτης και ως προπονητής, μετά τον Τζορτζ Γκρέιαμ. Ο, δε, Φρανκ Λάμπαρντ θέλει να γίνει ο πρώτος Αγγλος προπονητής της Τσέλσι με τρόπαιο από το 1971 και έγινε ήδη ο πρώτος Αγγλος που την οδήγησε σε τελικό μετά το 1994 και τον Γκλεν Χοντλ.

Αρσεναλ – Τσέλσι. Ευρώπη ή… Νευροκόπι

Στον 21ο αιώνα η Τσέλσι είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στη διοργάνωση, με έξι τρόπαια σε εννέα τελικούς, φέτος πήρε τον… αέρα της Αρσεναλ (2-1 εκτός, 2-2 εντός) και δίκαια φαβοριτίζεται. Ωστόσο η Αρσεναλ δεν έφτασε τυχαία ως εδώ. Συν ότι, και ομολογώ το έχω… κυνηγήσει και παλιότερα, έχει να κριθεί τελικός FA Cup στα πέναλτι από το 2006 και το Λίβερπουλ – Γουέστ Χαμ 3-3. Δύο γκολ ο Τζέραρντ κι ένα ο Τζιμπρίλ Σισέ από τη μια για το σύνολο του Ράφα Μπενίτεθ, αυτογκόλ ο Κάραχερ κι από ένα οι Αστον και Κοντσέσκι για τους «χάμερς» του Αλαν Πάρντιου.

Εκτοτε, 3 από τους 13 κρίθηκαν μετά το 90λεπτο αλλά και οι τρεις στην παράταση!


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 1/8/2020