Menu

Μάντσεστερ Σίτι. Η… πολυϊδιοκτησία της CFG

Μάντσεστερ Σίτι. Η... πολυϊδιοκτησία της CFG

Κεσκεσέ… City Football Group; Οι περισσότεροι γνωρίζουν την εταιρεία ως «οι Άραβες της Μάντσεστερ Σίτι» αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι… Διότι έχουν μετοχές στη CFG και η αμερικάνικη Silver Lake (έπιασε την… καλή επενδύοντας το 2009 στο… Skype), και οι κινέζικες China Media Capital και CITIC Capital, εκτός από την Abu Dhabi United Group, της οποίας ηγείται ο 49χρονος σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Ελ Ναχιάν. Ο Μανσούρ είναι παράλληλα πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εξ αγχιστείας αδερφός του προέδρου της χώρας, Καλίφα μπιν Ζαγέντ Ελ Ναχιάν.

Ο Μανσούρ απέκτησε τη Μάντσεστερ Σίτι το 2008 έναντι 210 εκατ. λιρών και σήμερα το club αξίζει πάνω από 2 δισ. λίρες σύμφωνα με το έγκυρο «Forbes», ασχέτως αν ετησίως ο σύλλογος μπαίνει… μέσα οικονομικά: δαπανά περισσότερα από όσα βγάζει. Εξ ου και η UEFA επέβαλλε τη γνωστή τιμωρία αποκλεισμού. Στη Μάντσεστερ Σίτι λοιπόν, ιδιοκτήτης κατά πλειοψηφία είναι ο Μανσούρ και ένα 13,79% έχει η City Football Group όπου ανάμεσα στους μετόχους είναι και η Abu Dhabi United Group του… ιδίου.

Η City Football Group προσπαθεί να… brandάρει όσο μπορεί το «City» και έχει επενδύσει σε συλλόγους σε όλο τον κόσμο, προσέχοντας να μην… μπλέξει όπως, παραλίγο, η Red Bull όταν Λειψία και Σάλτσμπουργκ έπεσαν στον ίδιο όμιλο στο Europa League. Και η είδηση που κυκλοφόρησε, με τη συνήθη μορφή του… κόπι πάστε, στο ελληνικό διαδίκτυο, ότι αγοράζει και ένατη ομάδα, δεν ισχύει επακριβώς…

Μάντσεστερ Σίτι. Η... πολυϊδιοκτησία της CFG

H CFG κατέχει λοιπόν:

??????? Τη Μάντσεστερ Σίτι κατά 100% μέσω του σεΐχη Μανσούρ. Παράλληλα έχει επενδύσει και στην αντίστοιχη ομάδα γυναικών του συλλόγου με στόχο να γίνει world brand.

?? Τη Νέα Υόρκη Σίτι κατά 80%. Σύλλογος στις ΗΠΑ που ιδρύθηκε το 2013, το άλλο 20% κατέχει η Yankee Global Enterprises, ιδιοκτήτρια των Γιάνκις στο μπέιζμπολ.

?? Τη Μέλμπουρν Σίτι κατά 100%. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2009 και αποκτήθηκε το ’14, πρόκειται για την παλιά Μέλμπουρν Χαρτ.

?? Τη Μοντεβίδεο Σίτι Τόρκε κατά 100%. Ομάδα της Ουρουγουάης που ονομαζόταν Κλαμπ Ατλέτικο Τόρκε και αποκτήθηκαν οι μετοχές της το ’17, με στόχο να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς στη Λατινική Αμερική.

?? Τη Μουμπάι Σίτι κατά 65%. Γνωστή, πια, ομάδα στην Ινδία, ιδρύθηκε το ’14 και το υπόλοιπο 35% έχει η Bimal Parekh του γνωστού, στο Μπόλιγουντ, ηθοποιού Ρανμπίρ Καπούρ.

?? Την Τζιρόνα κατά 44,3% (αλλά με πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο). Το deal επιτεύχθηκε το ’17 και ένα άλλο 44,3% κατέχει η Girona Football Group, ιδιοκτησίας Πέρε Γκουαρδιόλα, αδερφού του Πεπ

?? Τη Σιτσουάν Γιουνιού κατά 28%. Είναι ομάδα της China League 2, ήτοι γ’ κατηγορίας, ιδρύθηκε το 2006 και αποκτήθηκαν οι μετοχές της το ’19, με την China Sports Capital (θυγατρική της μετόχου της CFG, China Media Capital) να έχει το 54%.

?? Τη Γιοκοχάμα Μαρίνος κατά 20%. Το deal για τη νυν πρωταθλήτρια Ιαπωνίας επιτεύχθηκε το ’14 και ήταν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας της City Football Group με τη Nissan.

?? Και, τα τελευταία 24ωρα, έγινε γνωστό ότι η CFG απέκτησε το 60% των μετοχών της Λόμελ, της βέλγικης ομάδας που πλέον μετέχει στη β’ κατηγορία.

Vivere pericolosamente (σ.σ. ζην επικινδύνως) για τη CFG, που επενδύει σε όλο τον πλανήτη αγνοώντας τις επιταγές και τους νόμους της FIFA και της UEFA για πολυιδιοκτησία; Μα τους νόμους και τους κανόνες τους δημιουργούν οι ίδιοι που αποφασίζουν: τα χρήματα. Πώς κατάφεραν άλλωστε και έπεισαν την UEFA από την Red Bull;

Διότι επισήμως η αυστριακή εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια της Λειψίας, αλλά στη Σάλτσμπουργκ είναι μόνο… ο βασικός χορηγός, αν και τα τα τελευταία χρόνια, 19 (!) παίκτες έφυγαν από τη Σάλτσμπουργκ για να πάνε στη Λειψία ή έκαναν το αντίστροφο δρομολόγιο. δύο ομάδες… συγκοινωνούντα δοχεία ιδιοκτησιακά αλλά η, κάποτε, άτεγκτη UEFA, επέτρεψε να συμβεί.

Το βέλγικο deal

Μάντσεστερ Σίτι. Η... πολυϊδιοκτησία της CFG

Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ των Αράβων, Αμερικάνων και Κινέζων City Football Group με τη Λόμελ, πρέπει ο όμιλος να καλύψει χρέος ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που έχει ο σύλλογος έτσι ώστε να πάρει άδεια για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς. Ειδάλλως η συμφωνία, βάσει συμβολαίου, θα ακυρωθεί.

Η Λόμελ βέβαια δεν είναι, βάσει… ΑΦΜ, η ομάδα που θυμόμαστε από το πρώτο κουπόνι του ΟΠΑΠ πριν από 20 χρόνια: το ’03 χρεοκόπησε και άλλαξε επίσημη ονομασία, από KFC Lommel SK σε… σκέτη Lommel SK, σύλλογος που προήλθε από τη συγχώνευση της Οβερπελτ Φάμπριελ και της διαλυμένης Λόμελ υπό την ονομασία KVSK United Overpelt-Lommel. Η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Λόμελ που κατείχε ο επιχειρηματίας Πολ Κέρκοφς ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο σύλλογος γυρίζει σελίδα. Οριστικά.

 

☘️ Ρε συ, σεΐχη, μια ομάδα που φορά πράσινα, ελληνική, μήπως σε ενδιαφέρει να σε φέρω σε επαφή;

 

Φήμες και παρασκήνια

Λέγεται πως οι επενδύσεις της City Football Group δεν θα σταματήσουν εδώ. Ανέκαθεν έψαχνε και μια γαλλική επένδυση, παλιότερα είχε ακουστεί για την Τουλούζ, πλέον γαλλικά sites αναφέρουν τη Νανσί.

Επιπροσθέτως, ανεπίσημα και μόνο από δημοσιεύματα, οι Αραβες της CFG φέρονται να έχουν εμπλακεί στη νοτιοαφρικάνικη Κέιπ Τάουν Σίτι, στη χώρα το θεωρούν πια δεδομένο, όπως και στον Ισημερινό ύστερα από τη μετονομασία της Ρίβερ Εκουαδόρ το 2017 σε Γουαγιακίλ Σίτι (σ.σ. κάνει… μπαμ).