Menu

Οι ιδιοκτήτες των 20 ομάδων της Premier League

Οι ιδιοκτήτες των 20 ομάδων της Premier League

Αλήθεια, πόσες από τις 20 ομάδες της Premier League έχουν ιδιοκτήτες επιχειρηματίες ή ομίλους που δεν είναι… Αγγλοι; Από τις top, μόνο η Τότεναμ ιδιοκτησίας της ENIC Group του Τζο Λιούις παραμένει σε αγγλικά χέρια και σε… αραβοαμερικανοκινέζικα ιδιοκτησία έχει περάσει η Μάντσεστερ Σίτι. Σε Σαουδάραβες ανήκει από το 2013 η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και συγκεκριμένα στον 55χρονο Αμπντουλάχ μπιν Μουσάντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, γιος πρίγκιπα της χώρας.

?? Σε αμερικάνικα χέρια ανήκουν η Λίβερπουλ (στην Fenway Sports Group των Τζον Χένρι και Τόμας Γουέρνερ, από το 2010), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (στον αείμνηστο Μάλκομ Γκλέιζερ από το 2005, πλέον στους Τζόελ και Αμπραχαμ Γκλέιζερ), η Αρσεναλ (στην Kroenke Sports & Entertainment του Σταν Κρόνκε από το 2007), η Κρίσταλ Πάλας (στους Τζος Χάρις, Ντέιβιντ Μπλίτζερ, μετοχές έχει και ο Αγγλος Στίβεν Πάρις) και… κατά το ήμισυ η Αστον Βίλα, στον Γουές Εντενς (συνιδιοκτήτης των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο) και το άλλο 50% έχει ο Αιγύπτιος Νασέφ Σαουίρις.

?? ?? ?? Η Εβερτον ανήκει από το 2016 στον Ιρανό Φαρχάντ Μοσίρι, παλιό μέτοχο της Αρσεναλ και η Λέστερ από το 2010 πέρασε στο consortium Asian Football Investments του αείμνηστου Ταϊλανδού Βιτσάι  Σριβαντχαναπράμπχα. Μετά τον απρόσμενο χαμό του, η ομάδα πέρασε από πρόσωπο σε εταιρεία, στην King Power International Group του γιου του, Αϊγιαβάτ. Σε Ασιάτη και η Σαουθάμπτον, το 80% έχει ο Κινέζος Γκάο Γισένγκ και το 20% η Ελβετίδα Καταρίνα Λίμπχερ ενώ η Γουλβς υπάγεται από το 2016 στη Fosun International, μεγάλη κινέζικη επενδυτική.

?? Η Μπόρνμουθ από το 2011 πέρασε στα χέρια του Ρώσου Μαξίμ Ντέμιν (που πούλησε αργότερα το 25% στην αμερικάνικη ΡΕΑΚ6) ακολουθώντας τα χνάρια της Τσέλσι, την οποία αγόρασε (και γιγάντωσε) ο Ρομάν Αμπραμόβιτς από το 2003.

?? Και Ιταλοί στη λίστα, με τον Τζίνο Πότσο να αποκτά το 2012 τη Γουότφορντ. Η οικογένειά του συνεχίζει να έχει υπό τη… σκέπη της την Ουντινέζε, όπου «μπροστάρης» είναι ο πατέρας της φαμίλιας, Τζιαμπάολο Πότσο ενώ ως το ’16 κατείχε και τη Γρανάδα προτού την πουλήσει στον Κινέζο Γιανγκ Λιζάνγκ.

??????? Οσο για τους Αγγλους (ή Βρετανούς); Η Μπράιτον έχει ιδιοκτήτη τον άλλοτε άσο του… πόκερ Τόνι Μπλουμ, στην Μπέρνλι ο Μάικ Γκάρλικ ηγείται fund που συμπεριλαμβάνει άλλες τρεις εταιρείες, η Νιούκαστλ έχει τον Μάικ Ασλι, η Νόριτς ως εταιρεία λαϊκής βάσης έχει επικεφαλής τη γνωστή σεφ Ντέλια Σμιθ και τον Ουαλό συγγραφέα Μάικλ Γουίν-Τζόουνς και η Γουέστ Χαμ τον Ουαλό Ντέιβιντ Σάλιβαν κατά 51% και τον Αγγλο Ντέιβιντ Γκολντ κατά 35%.

?? Και για τη Νιούκαστλ, ίσως τα δεδομένα αλλάξουν μιας και ο Ασλι έχει έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ωστόσο στο deal βάζει… πόστα το BeIN Sports, ο όμιλος που δαπανά ετησίως 600 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League και εδρεύει στο Κατάρ – γνωστή η κόντρα του με τη Σαουδική Αραβία.

Κοντολογίς, από τις 20, μόλις πέντε παραμένουν σε βρετανικά χέρια. Κι αν κοιτάξεις και… πιο κάτω, στην Championship, το ποσοστό είναι ανάλογο με ιδιοκτήτες Αμερικανούς (Μπάρνσλεϊ, Μίλγουολ, Σουόνσι), Αραβες (Τσάρλτον), Κινέζους (Μπέρμιγχαμ, Ρέντινγκ, Γουέστ Μπρομ, Γουίγκαν), Ινδούς (Μπλάκμπερν), Ταϊλανδούς (Σέφιλντ Γουένσντεϊ), Μαλαισιανούς (Κάρντιφ, ΚΠΡ), Πακιστανούς (Φούλαμ), Αιγύπτιους (Χαλ), Ιταλούς (Λιντς) και φυσικά την επένδυση του Βαγγέλη Μαρινάκη στη Νότιγχαμ Φόρεστ!