Menu

Ο Α. Νικολακόπουλος στο Govnews.gr: «Θέλουμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και ανθρωποκεντρικό σωφρονιστικό σύστημα, αντίστοιχο με τα διεθνή πρότυπα»

Ο Α. Νικολακόπουλος στο Govnews.gr: «Θέλουμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και ανθρωποκεντρικό σωφρονιστικό σύστημα, αντίστοιχο με τα διεθνή πρότυπα»

Στη θέση του Υφυπουργού στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τις αρχές Ιανουαρίου, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος βρήκε την… Ιθάκη του στην κυβέρνηση. Ο γεννηθείς πριν από 50 χρόνια στην Αμαλιάδα και έγκριτος νομικός, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2023 με τη Νέα Δημοκρατία και είναι συνάμα και αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αλλά και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο κ. Νικολακόπουλος έχει πολλά όνειρα και στόχους για να αλλάξει τα πράγματα, πολλώ δε μάλλον στην πολιτική προστασία και οι πρωτοβουλίες του δεν είναι, δα, και λίγες αν και βρίσκεται ούτε τρεις μήνες στην καρέκλα του υφυπουργού – όπως η μετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο.

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος μίλησε στην «Govnews Weekly» για τα θέματα που άπτονται του υπουργείου, για τον ως τώρα απολογισμό αλλά και για τα επόμενα βήματα. 

Έχετε δηλώσει ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα επιβάλλεται να μετατραπούν σε καταστήματα πραγματικού σωφρονισμού και επανένταξης του κρατουμένου στην κοινωνία. Ποιες θα είναι οι προτάσεις σας σε έναν τομέα με παγιωμένες καταστάσεις, που δύσκολα επιδέχεται αλλαγές;

Δυστυχώς, ο θεσμός του Σωφρονιστικού Συστήματος στην Ελλάδα, «νοσεί» εδώ και δεκαετίες, ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά και ιδιαιτέρως σημαντικά. Προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια, την εύρυθμη λειτουργία, τις συνθήκες εγκλεισμού, τον υπερπληθυσμό στις φυλακές, τις υποδομές. Ως νέα Πολιτική Ηγεσία εργαζόμαστε μεθοδικά, προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Να καταστήσουμε με τις παρεμβάσεις μας ένα πιο σύγχρονο, πιο Ευρωπαϊκό, πιο ανθρωποκεντρικό σωφρονιστικό σύστημα, αντίστοιχο με τα Διεθνή Πρότυπα. Ένα σύστημα δίκαιο, για το οποίο θα σταματήσει η χώρα μας να δέχεται παρατηρήσεις από το συμβούλιο της Ευρώπης και φυσικά να πάψουμε να έχουμε καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ήδη, από τους πρώτους μήνες που ανέλαβα αυτό το πολύ κομβικό χαρτοφυλάκιο, έχω επισκεφθεί αρκετά Καταστήματα Κράτησης σε όλη τη χώρα, όπου ακούω τις διοικήσεις, μιλώ με το προσωπικό και κυρίως καταγράφουμε τα προβλήματα. Κομβικό σημείο του Στρατηγικού μας σχεδιασμού, είναι οι σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, που θα συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση φαινομένων υπερπληθυσμού, η συνέχιση προγραμμάτων όπως το «ΝΕΣΤΟΡ», με το οποίο ενισχύουμε τον γονεϊκό ρόλο των πατέρων-κρατουμένων, αλλά και προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης των κρατουμένων, ως απαράβατος όρος κοινωνικής επανένταξης. Στοχεύουμε στην εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου, για τον σωστό διαχωρισμό των κρατουμένων βάσει των αδικημάτων που έχουν τελέσει, και την μεταγωγή τους στο αντίστοιχο σωφρονιστικό κατάστημα. Επιδιώκουμε την ενίσχυση του προσωπικού των φυλακών μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που ήδη τρέχει, των υπηρεσιών υγείας, και την ορθή διοίκηση του προσωπικού. Δίνουμε μεγάλη αξία στην ψηφιακή αναβάθμιση της σωφρονιστικής μας πολιτικής, εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα. Τέλος, εφαρμόζουμε την επιλογή των εναλλακτικών μορφών έκτισης ποινών, όπως είναι η ηλεκτρονική επιτήρηση και η κοινωφελής εργασία, μετά και την πρόσφατη ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων. Συνεχίζουμε με ζήλο και μεθοδικότητα, για να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις, που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας ενός τόσο νευραλγικού θεσμού, όπως το Σωφρονιστικό μας Σύστημα, στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η μετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό το αναπτυξιακό project που παίρνει σάρκα και οστά.

Να σας ενημερώσω, ότι πρόσφατα έβγαλα μια πολύ σημαντική απόφαση, που αφορούσε την έναρξη της δεύτερης φάσης του Διεθνούς διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, για την μετεγκατάσταση του μεγαλύτερου Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Καταστημάτων της χώρας, του Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ένα μεγάλο και καθαρά αναπτυξιακό project, πάνω στη βάση του στρατηγικού μας στόχου, για μία Σωφρονιστική Πολιτική, με έντονο ανθρωποκεντρικό πρόσημο και ακόμη πιο σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές Καταστημάτων. Βασικός σκοπός του συγκεκριμένου έργου, είναι να πετύχουμε αφενός την αποσυμφόρηση και την διαμόρφωση ασφαλών συνθηκών κράτησης, και αφετέρου την πολεοδομική και περιβαντολογική ανάπτυξη της περιοχής του Κορυδαλλού, καθώς ένα μεγάλο μέρος του αστικού ιστού θα παραδοθεί στους κατοίκους, για χώρους άθλησης και αναψυχής. Συνεχίζουμε την μεθοδική δουλειά μέχρι τον τελικό στόχο, που είναι η μέρα έναρξης των εργασιών κατασκευής του νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Ασπροπύργου.

 Οπαδική βία: Η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρων. Πιστεύετε ότι θα αποδώσουν; Πόσο βαθιά πρέπει να μπει το “μαχαίρι στο κόκκαλο” και πού πιστεύετε ότι βρίσκεται η ρίζα του κακού; Ποια άλλα μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση;

Πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα, που στιγματίζει εδώ και δεκαετίες τον ελληνικό αθλητισμό. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, με τις καθοριστικές παρεμβάσεις της στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας τα τελευταία 4,5 χρόνια, αλλά και το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ήδη εφαρμόζεται, δείχνει στην πράξη ότι δεν φοβάται τις δύσκολες επιλογές, και είναι αποφασισμένη να φτάσει «το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο». ‘Ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο, που πιστεύω ότι θα αποδώσει στην εφαρμογή του. Τα γήπεδα άνοιξαν, ήδη επιβλήθηκαν οι πρώτες αυστηρές ποινές για περιστατικά που έλαβαν χώρα, ενώ είναι αναγκαίο πλέον και οι ομάδες από την πλευρά τους να συνεργαστούν, και να εφαρμόσουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους. Προχωρά η διαδικασία για την απαραίτητη εγκατάσταση των ηλεκτρονικών καμερών σε όλα τα γήπεδα, ενώ στις 9 Απριλίου θα τεθεί σε λειτουργία η μεγάλη θεσμική αλλαγή, που αφορά την ταυτοπροσωπία με ηλεκτρονικό εισιτήριο. Γήπεδο που δεν εφαρμόζει τις επιταγές του νόμου, δεν θα ανοίγει. Από την άλλη είμαστε ξεκάθαροι, ότι η παρουσία της αστυνομίας πρέπει να είναι έξω από τα γήπεδα αποκλειστικά. Παρόλ’ αυτά, πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, εφαρμόζοντας το νόμο και εξασφαλίζοντας την ευταξία όπου χρειάζεται.

Βία και παραβατικότητα των ανηλίκων: Ένα φαινόμενο που διαρκώς διογκώνεται. Ποια μέτρα δρομολογεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

Η παραβατικότητα των νέων, είναι ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνικές τάξεις και όρια ηλικίας. Αρχικά, οφείλουμε να δούμε και πάλι με προσοχή τον κρίσιμο ρόλο της οικογένειας και του σχολείου. Θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι επειδή πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, γίνονται ήδη κρίσιμες παρεμβάσεις από όλα τα αρμόδια Υπουργεία, πάνω στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που ήδη ανέλαβε ο Πρωθυπουργός. Με πρόσφατη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συστήθηκε επιστημονική επιτροπή κορυφαίων καθηγητών και εμπειρογνωμόνων, με στόχο την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον Μάρτιο τίθεται σε λειτουργία από το Υπουργείο Παιδείας η ψηφιακή πλατφόρμα «Stop Bullying», για την καταγγελία ανάλογων περιστατικών στα σχολεία, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός και για μια 5ψήφια τηλεφωνική γραμμή, για να μπορεί ο καθένας να καταγγέλλει στην Υπηρεσία Ανηλίκων ένα περιστατικό, και να υπάρχει άμεση αστυνομική επέμβαση. Όπως έχουμε το «panic button» στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο θα υπάρχει μια εφαρμογή, που θα ειδοποιεί την αστυνομία για κάποιο συμβάν. Είμαστε αποφασισμένοι στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ., να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εμπεδωθεί το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τις οικογένειές τους. Εντοπίζουμε τις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκεί που συχνάζουν οι νέοι μας κυρίως τα Σαββατοκύριακα, και ενισχύουμε την παρουσία της αστυνομίας με περιπολίες νεότερων αστυνομικών, προβαίνοντας παράλληλα όπου χρειάζεται σε συλλήψεις. Ξεκινάει άμεσα μία μεγάλη και στοχευμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών, με συμμετοχή και του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Παράλληλα, έχουν ιδρυθεί 5 υπηρεσίες για την παραβατικότητα των ανηλίκων, ενώ έχει προχωρήσει η επανεκπαίδευση όλων των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. Τέλος υπάρχει πλέον ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα ως προς τις επιβαλλόμενες ποινές και γρηγορότερες δικαστικές διαδικασίες, σε αδικήματα που τελούνται εις βάρος νέων, σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και Κ.Π.Δ. Δημιουργούμε το πλαίσιο και για άλλες δράσεις, προκειμένου να χτυπήσουμε στη «ρίζα» του ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό θέμα, και είμαι βέβαιος ότι με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα δούμε σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Βασικό μέλημα του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι η ασφάλεια των πολιτών. Ένα αγαθό που αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, στις μέρες μας είναι “είδος” πολυτελείας. Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θα διαφωνήσω με τον όρο «είδος πολυτελείας», καθώς το τοπίο ήδη αρχίζει να μεταβάλλεται, αργά μεν αλλά σταθερά. Κάποιοι εξέθρεψαν δυστυχώς «τέρατα» την τετραετία 2015-2019 με τις πολιτικές τους, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Με επίσημα στοιχεία, η βαριά εγκληματικότητα έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς και σοβαρά αδικήματα όπως κλοπές και ληστείες. Εφησυχασμοί όμως δεν χωρούνε, αλλά επιβάλλεται μόνιμη επαγρύπνηση και διαρκής προσπάθεια. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και όλες οι παρεμβάσεις μας έχουν ως κεντρικό πυρήνα την καταπολέμηση του φόβου, μέσα από μία αποτελεσματική πολιτική, που βάζει στο επίκεντρο την ασφαλή καθημερινότητα του πολίτη στις γειτονιές, και ενισχύει διαρκώς τον ρόλο του αστυνομικού. Δουλεύουμε πάνω στην ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε κρίσιμα σημεία των μεγάλων πόλεων και αντιμετωπίζουμε ήδη ζητήματα υποστελέχωσης σε αστυνομικά τμήματα, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε περιοχές όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα περιστατικά εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Επιπλέον, γίνεται πράξη η οργανωτική αναβάθμιση των στελεχών αξιοποιώντας τα νέα ψηφιακά μέσα, για να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές οι αστυνομικές επιχειρήσεις. Η κάμερα θα διασφαλίζει και τον αστυνομικό, θα διασφαλίζει και τον πολίτη, θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ορθή διαχείριση περιστατικών, όταν υπάρχουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί διαγωνισμός ούτως ώστε να παραλάβουμε περίπου 2.500 κάμερες, κάμερες δηλαδή που θα φέρουν οι αστυνομικοί, και 500 κάμερες σε περιπολικά και στις ομάδες της ΔΙΑΣ, της δίκυκλης αστυνόμευσης και βεβαίως κάμερες σταθερές για τους δρόμους.

Πολλά τα αστυνομικά τμήματα, υποστελεχωμένη η αστυνομία. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι θέλει να γίνει την αστυνομία αποτελεσματική, γρήγορη, πρωτοπόρος και έξυπνη. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

Επιβεβαιώνω κάθε λέξη, όσων είπε ο κ. Υπουργός. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2024, πολλοί αστυνομικοί έχουν γυρίσει από την Υπηρεσία Επισήμων σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, (Τροχαία, ΔΙΑΣ, ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ), ενώ ενισχύσαμε τις ΟΠΚΕ με 260 αστυνομικούς στην Αττική, και 150 στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε από τα μεγάλα αστικά κέντρα να πολεμάμε τα βαριά περιστατικά. Τα Αστυνομικά Τμήματα της Γ.Α.Δ. Αττικής έχουν ενισχυθεί με 350 αστυνομικούς, τα Τμήματα Ασφάλειας με 250, 120 αστυνομικοί προορίζονται για πεζές περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας, 284 στην Άμεση Δράση, 156 στην ΔΙΑΣ, 46 στο τηλεφωνικό κέντρο. Επίσης, στο πεδίο της καθημερινής παραβατικότητας, θα συνδράμουν οι 1.213 Δημοτικοί Αστυνομικοί, που αφορούν νέες προσλήψεις για τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας σε όλη την Ελλάδα. Στους δρόμους και στις γειτονιές σύντομα επιστρέφουν ακόμη περισσότεροι αστυνομικοί, οι οποίοι μέχρι τώρα είναι επιφορτισμένοι με το έργο της επίδοσης ποινικών εγγράφων. Θα πρέπει να γίνει γνωστό επίσης, ότι στο εξής θα γίνεται ηλεκτρονικά η επίδοση για τρεις κατηγορίες δικαστικών εγγράφων, κάτι που σημαίνει ότι θα «απελευθερωθεί» περίπου το 1/3 του αστυνομικού προσωπικού που απασχολείται για αυτόν τον λόγο. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο 670 αστυνομικοί την ημέρα. Ο αστυνομικός επιστρέφει στις γειτονιές καθώς εκεί είναι η θέση του, και προχωράμε δυναμικά στην ανασύνταξη της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί θέλουμε να την καταστήσουμε πιο ευρωπαϊκή, πιο δημοκρατική, πιο σύγχρονη. Στόχος μας να δει ο πολίτης την αστυνομία με άλλο μάτι. Να την εμπιστευθεί, να τη στηρίξει, να συνεργαστεί μαζί της, έτσι ώστε και αυτή να γίνει ακόμη καλύτερη και κυρίως αποτελεσματικότερη!


Δημοσιεύτηκε στην «GOVNews Weekly» στις 22/3/2024