Menu

Οι… κυβιστήσεις του ελληνικού Τύπου!

Οι… κυβιστήσεις του ελληνικού Τύπου!

Αίσθηση έχουν προκαλέσει εδώ και μερικές ημέρες τα πρωτοσέλιδα του «Βήματος» και ο… ξαφνικός έρωτας του ΔΟΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφηκαν σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα την Κυριακή 11 Ιανουαρίου.

Για τους παροικούντες τη… δημοσιογραφική Ιερουσαλήμ θεωρήθηκε, το εν λόγω, ένα αναμενόμενο deja vu προηγούμενων ανατροπών και «κυβιστήσεων» (σ.σ. η επίσημη λέξη όταν θέλεις να γράψεις «κωλοτούμπα»). Αλλωστε, κακά τα ψέματα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρωτοκαθεδρία στις δημοσκοπήσεις, την Κυριακή το βράδυ θα είναι πρώτο κόμμα και θα συζητάμε το αν βγάζει αυτοδυναμία ή όχι.

Οι… κυβιστήσεις του ελληνικού Τύπου!

Οι κυβιστήσεις έχουν… ιστορία στον ελληνικό Τύπο. Επί παραδείγματι, μέχρι τις εκλογές του 1977 (τις δεύτερες της Μεταπολίτευσης), ο ΔΟΛ στήριζε ανεπιφύλακτα την Ένωση Κέντρου και τον αλήστου μνήμης αρχηγό της Γεώργιο Μαύρο. «Ενα μονόστηλο για τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ αρκεί» ήταν οι οδηγίες προς τους πολιτικούς ρεπόρτερ. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1977 έλαβε 1.300.025 ψήφους και ποσοστό 25,34% έναντι 666.413 και 13,5% του ’74. Αποτέλεσμα τούτο, τα «Νέα» και το «Βήμα» να γίνουν… υμνητές του Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι… κυβιστήσεις του ελληνικού Τύπου!

Η επόμενη «κωλοτούμπα» καταγράφηκε το 1989, με το περιβόητο «βρώμικο 1989». Το «Εθνος» περίμενε στη… γωνία τον Αντρέα και έγραψε ιστορία με το πρωτοσέλιδο «Πέφτει ο φαύλος» στηρίζοντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ενώ το 1981 είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, όταν ο νυν επίτιμος έχασε την εξουσία, η πλειονότητα των εκδοτών… θυμήθηκε ξανά τον Παπανδρέου. Άλλωστε, το πολιτικό κλίμα είχε αλλάξει, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει ανοίξει μεγάλα μέτωπα με την κοινωνία και το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν και πάλι στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων.

Η πορεία της δίκης Κοσκωτά επιφύλασσε επίσης μια απροσδόκητη εξέλιξη και έχασε το ενδιαφέρον της, αφού οι μάρτυρες που κατέθεσαν κατά του Παπανδρέου θεωρήθηκαν αναξιόπιστοι από το δικαστήριο, καθώς περιέπεσαν σε αντιφάσεις και δεν προσκόμισαν κάποιο στοιχείο ικανό για την καταδίκη του. Και, υπέρ του ήταν και οι καταθέσεις των μεγαλοεκδοτών (Χρήστος Λαμπράκης, Γιώργος Μπόμπολας, Χρήστος Τεγόπουλος), το μέτωπο των οποίων αρχικώς είχαν συνασπιστεί εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου θέλοντας να μειώσει τη δυναμική του Κοσκωτά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Κοσκωτάς είχε στήσει έναν τυποεκδοτικό κολοσσό, ο οποίος εξέδιδε μία καθημερινή εφημερίδα («24 Ώρες») και έξι περιοδικά, ενώ εξαγόρασε άλλες τρεις αντι-κυβερνητικές εφημερίδες, τη «Βραδυνή», την «Εβδόμη» και την ιστορική «Καθημερινή» από την Ελένη Βλάχου το 1986, την οποία μάλιστα έστρεψε πολιτικά προς το ΠΑΣΟΚ.

Φτάνουμε στο 1996, όταν το «Βήμα» πανηγύριζε πάλι πρωτοσέλιδα ότι «ο Μπλουντόζας είναι έτοιμος για πρωθυπουργός». Ήταν η εποχή του άλλου… μεγάλου έρωτα του ΔΟΛ, αυτή τη φορά με τον αείμνηστο Μιλτιάδη Έβερτ, την ώρα που μαινόταν ο πόλεμος της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ και ο ΠΗΓΑΣΟΣ του Γιώργου Μπόμπολα είχε… ποντάρει στον Γεράσιμο Αρσένη και τον Ακη Τσοχατζόπουλο, αντιμετωπίζοντας με καχυποψία τον Κώστα Σημίτη. Και, μετά τις εκλογές, άπαντες τόνιζαν πως ο Σημίτης ήταν η καλύτερη λύση!

Το 2004 ο Σημίτης έπεσε και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος νίκησε και το 2007. Τα μιντιακά συγκροτήματα τάχθηκαν υπέρ του, για να τον αδειάσουν κι αυτόν στη συνέχεια, κυρίως παραμονές της νίκης του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου πια, το 2009.

Οι… κυβιστήσεις του ελληνικού Τύπου!

Ο οποίος Παπανδρέου λοιδορήθηκε τα μάλλα, μέσω της λίστας Λαγκάρντ όταν βγήκε στο φως το όνομα «Μ. Π.» για καταθέσεις εκατομμυρίων στην Ελβετία. Το «Βήμα» του Σταύρου Ψυχάρη και το «Πρώτο Θέμα» του Θέμου Αναστασιάδη ανέφεραν πως τα αρχικά άνηκαν στη μητέρα του ΓΑΠ, Μαργαρίτα Παπανδρέου, μέχρι να αποδειχθεί το λάθος: επρόκειτο για τη Μαρία Παντελή, εξ απορρήτων του Ελληνο-ισραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μυωνή. Θέμα που φυσικά ουδέποτε «έπαιξε» πρωτοσέλιδο.

Κρατήστε κάπου τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων την τελευταία διετία. Σε περίπτωση κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα σας χρειαστούν για να γελάστε με την καρδιά σας. Φυσικά, μέχρι τις επόμενες εκλογές!

ΥΓ1. Σας θυμίζει κάτι; Τα πρωτοσέλιδα του Τύπου προ των εκλογών του 1981 από τη “Βραδυνή”…

Οι… κυβιστήσεις του ελληνικού Τύπου!

ΥΓ2. Για την «Αυριανή» και τις… κωλοτούμπες της χρειάζεται ολόκληρος τόμος!

Οι… κυβιστήσεις του ελληνικού Τύπου!


Δημοσιεύτηκε στο Gazzetta.gr στις 20/1/2015