Menu

Η ΕΡΤ και άλλες μιντιακές εκκρεμότητες του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΕΡΤ και άλλες μιντιακές εκκρεμότητες του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Παππάς, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ανέλαβε πρόσφατα νέος Υπουργός Επικρατείας και στις αρμοδιότητες του θα είναι, όπως είθισται, ο τομέας των ΜΜΕ. Στις προτεραιότητές του η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, κάτι που αποτελεί προεκλογική δέσμευση.

Ο Παππάς αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Προβολής, την εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτές καθώς και τα θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Επίσης, αναλαμβάνει την αρμοδιότητα να συνδράμει τον Πρωθυπουργό στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και στην εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

Στις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας περιλαμβάνονται επίσης:

  • οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες και η νομοθετική πρωτοβουλία
  • η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων
  • η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα
  • η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με συναρμόδιους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς.

Η προεκλογική εξίσωση έλεγε ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στην εξουσία, η ΝΕΡΙΤ θα αποτελέσει παρελθόν και η ΕΡΤ θα επιστρέψει ξανά στη θέση της. Μένει πλέον να γίνει πράξη. Το νυν σχέδιο αφορά στην επιστροφή της ΕΡΤ με όλους τους εργαζόμενους που είχε την «μαύρη» 11η Ιουνίου, τους εργαζόμενους της Δημόσιας Τηλεόρασης και αυτούς που προσελήφθησαν στη ΝΕΡΙΤ μέσω ΑΣΕΠ. Αναμένονται ανακοινώσεις και η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα επαναφέρει σε ισχύ τον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ. Ο στόχος είναι να γίνει η μετάβαση χωρίς να υπάρξει νέο… μαύρο.

Όπως τόνισε πρόσφατα ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, «θα πρέπει να γυρίσουμε, όχι στην παλιά ΕΡΤ γιατί είχε τις αμαρτίες του πελατειακού κράτους που είχαμε αλλά σε μια ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία. Οσο για τους νυν εργαζομένους της ΝΕΡΙΤ; «Δεν θα πρέπει να φερθούμε εκδικητικά απέναντί τους γιατί πολλοί πήγαν εκεί από ανάγκη».

Το δικό τους σχέδιο για τη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ παρουσίασαν οι απολυμένοι της 11ης Ιουνίου 2013, οι οποίοι δεν θέλουν στη νέα ΕΡΤ όσους δούλεψαν στη ΝΕΡΙΤ. Μερικά από τα βασικά σημεία της πρότασής τους είναι το ανταποδοτικό τέλος να είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης της ΕΡΤ. όλοι να εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου, με πλήρη αποκλειστική απασχόληση και ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς εξαιρέσεις, να παύσει η εργολαβική ανάθεση παραγωγής προγράμματος σε ιδιωτικές εταιρείες, μοντέλο αυτοδιεύθυνσης στον τομέα διοίκησης/οργάνωσης με επιλογή των υπευθύνων από τη βάση και να θεσπιστεί και να λειτουργήσει ένα πανελλαδικό όργανο βάσης που θα ονομάζεται Εποπτικό Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου.

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα φλέγοντα ζητήματα στα media για τη νέα κυβέρνηση. Η αδειοδότηση των καναλιών η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα τα τελευταία… 20 χρόνια, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το χώρο των ΜΜΕ είναι το 2007 και χρειάζεται εκσυγχρονισμό αλλά και η εκλογή νέων μελών στο ΕΣΡ, για την οποία είναι απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία από τη διάσκεψη των προέδρων της νέας Βουλής.

Υπάρχει και το ζήτημα της ψηφιακής τηλεόρασης, με τη μετάβαση να ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και κατόπιν να ανοίξει ο δρόμος για νέες υπηρεσίες όπως η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HD), κάτι που επίσης χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο.

Η ψηφιακή τηλεόραση… πάει στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη από την προσεχή Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, στο έκτο και τελευταίο κατά σειρά switch-off και αφορά περίπου 900.000 κατοίκους των νομών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Σάμου. Ωστόσο δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με την Digea, η οποία έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με το κράτος αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει ευθύνες της ΕΕΤΤ για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού.


Δημοσιεύτηκε στο Gazzetta.gr στις 4/2/2015