Menu

Όταν ο Μποργκ σάλεψε και αποσύρθηκε…

Όταν ο Μποργκ σάλεψε και αποσύρθηκε…

22 Ιανουαρίου 1983. Σαν σήμερα Ο Μπιορν Μποργκ ανακοινώνει την απόφασή του να αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 26 ετών, είδηση που προκαλεί την έκπληξη των θαυμαστών του αλλά και των ΜΜΕ παγκοσμίως, που ψάχνουν να βρουν τις αιτίες. Κάποιοι είπαν ότι ευθυνόταν το γεγονός πως δεν βρισκόταν πια στην κορυφή. Άλλοι το απέδωσαν σε επαγγελματική εξουθένωση.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του σε σουηδική αθλητική εφημερίδα είχε δηλώσει πως “είχα χάσει την εσωτερική λάμψη… Ηταν μάταιο να συνεχίσω”, ενώ είχε σταθεί και στην αδυναμία του να διαχειριστεί την προσοχή στο εξωαγωνιστικό κομμάτι. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι ένας από τους κορυφαίους τενίστες της εποχής, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση της δημοτικότητας του αθλήματος από τα μέσα των 70s μέχρι τις αρχές των 80s, είχε εγκαταλείψει πολύ νωρίς.

Ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του εντός γηπέδου, ο Τζον ΜακΕνρό, προσπάθησε να τον μεταπείσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. “Προσπάθησα να τον ταρακουνήσω, να τον κάνω να σκεφθεί θετικά, αλλά αυτός ήταν αποφασισμένος. Ειλικρινά, λυπήθηκα πολύ γιατί ήταν μεγάλος τενίστας”. Όταν ο Μποργκ επιχείρησε να επιστρέψει μετά από επτά χρόνια, απέτυχε, καταλαβαίνοντας ότι η εποχή τον είχε ξεπεράσει.

Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι δρόμο θα είχε πάρει η ζωή του εάν δεν είχε πάρει την απόφαση να βάλει τέλος τόσο νωρίς στη σπουδαία καριέρα του.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψουν την καριέρα του Σουηδού από τη στιγμή που ξεκίνησε την επαγγελματική ενασχόλησή του με το τένις. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στα χρόνια της πορείας του στα κορτ, ο Σουηδός τενίστας με την ξανθιά… χαίτη και την κορδέλα στα μαλλιά βρέθηκε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης για συνολικά 109 εβδομάδες, ανάμεσα στο 1977 και 1981.

Υπήρξε έξι φορές νικητής στο Ρολάν Γκαρός (1974, 1975, 1978, 1979, 1980 και 1981) και πέντε συνεχόμενες στο Γουίμπλεντον (1976-80). Επιπλέον, έφτασε τέσσερις φορές στον τελικό του αμερικανικού Όπεν. Δεν κατάφερε όμως να το κατακτήσει ποτέ, αφού δύο φορές (το 1976 και το 1978) ηττήθηκε απ’ τον Τζίμι Κόνορς και άλλες δύο (1980 και 1981) από τον ΜακΕνρό. Το αυστραλιανό Όπεν δεν ήταν το… τουρνουά του, καθώς αγωνίστηκε εκεί μόλις μια φορά, καθώς δεν του άρεσε η εποχή που διεξαγόταν!

Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, εγκαταστάθηκε στο Μόντε Κάρλο, όπου διηύθυνε μια σειρά εταιρειών, ανάμεσά τους ήταν και μια εταιρεία ρούχων που έφερε το όνομά του. Η ιδιωτική ζωή του είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν. Σύμφωνα με αυτές, ο Μποργκ ήταν εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες, στα όργια και τους οίκους ανοχής, ενώ είχε και ψυχολογικά προβλήματα.

Το 2006 η χρεοκοπία τον ανάγκασε να αναθέσει στον λονδρέζικο οίκο πλειστηριασμών Bonhams να βγάλει σε δημοπρασία τα πέντε τρόπαιά του απ’ το Γουίμπλεντον, ωστόσο, με τη βοήθεια του φίλου του ΜακΕνρό κατάφερε να τα πάρει πίσω.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Μποργκ παντρεύτηκε την Ρουμάνα αθλήτρια του τένις, Μαριάνα Σιμονέσκου στις 24 Ιουλίου του 1980, αλλά ο γάμος τους κατέληξε σε διαζύγιο τέσσερα χρόνια μετά. Απέκτησε παιδί με το μοντέλο από τη Σουηδία, Τζανίκ Μπιόρλινγκ και από το 1989 μέχρι το 1993 ήταν παντρεμένος με την Ιταλίδα Λορεντάνα Μπερτέ.