Menu

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός. Χωρίς διπλό από το… 1949 στο Κύπελλο

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός. Χωρίς διπλό από το… 1949 στο Κύπελλο

45-15-22 η συνολική παράδοση για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό με γηπεδούχο τον «δικέφαλο», επιμέρους στο Κύπελλο είναι συνολικά 10-2-9 για τους «πράσινους» αλλά, στη Θεσσαλονίκη, προηγείται ο ΠΑΟΚ με 8-2-1. Η τελευταία ισοπαλία ήταν τον Δεκέμβριο του 1993 και ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει με 5-4 στα πέναλτι, και τα δύο ματς είχαν λήξει 0-0.

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός. Χωρίς διπλό από το… 1949 στο Κύπελλο

Η δε τελευταία νίκη σημειώθηκε μεν το… 1968, αλλά στην παράταση η οποία μάλιστα (σε νοκ άουτ προημιτελικό) δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, διεκόπη το ματς της Τούμπας στο 115’ και το σκορ 2-1 υπέρ του ΠΑΟ κατακυρώθηκε ως τελικό.

Η μόνη νίκη, λοιπόν, του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο, στη Θεσσαλονίκη επί του ΠΑΟΚ έλαβε χώρα το… 1949 για τα ημιτελικά του θεσμού, σε μονό αγώνα, επικρατώντας 1-0! Τρομερό…

Τα γήπεδα του ΠΑΟΚ

Το εν λόγω ματς μάλιστα διεξήχθη στο πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ στο χώρο της πανεπιστημιούπολης: ο προσφυγικός σύλλογος τις πρώτες τρεις δεκαετίες του (1932-1959) έπαιζε στο -χαμένο σήμερα -γήπεδο του Σιντριβανίου, πίσω δεξιά από το παλιό κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Στο χώρο που σήμερα υψώνεται το κτήριο της Θεολογικής. Και οι άλλοι δύο μεγάλοι σύλλογοι της πόλης είχαν τα πρώτα γήπεδά τους στην περιοχή αυτή, ο Ηρακλής στην πλατεία του Χημείου του ΑΠΘ (διακρίνεται δεξιά στη φωτό) και ο Άρης στη ΔΕΘ, εκεί που σήμερα υψώνεται το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός. Χωρίς διπλό από το… 1949 στο Κύπελλο

Ο χώρος για τη δημιουργία γηπέδου είχε παραχωρηθεί το 1928 στον ΠΑΟΚ στην Ευαγγελίστρια, δίπλα στα νεκροταφεία, αλλά λόγω ιδιομορφίας του εδάφους και των επικίνδυνων λατομείων, η ιδέα εγκαταλείφθηκε ως «δώρον άδωρον» και προτιμήθηκε το γήπεδο της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης μετά τη συγχώνευσή τους. Με ενέργειες των τοπικών παραγόντων έγιναν οι αναγκαίες επεκτάσεις και εργασίες επίστρωσης και τον Ιούνιο του 1932 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου του ΠΑΟΚ με ποδοσφαιρικό αγώνα, με την ομάδα του Ηρακλή, που τέλειωσε με σκορ 3-2 υπέρ της φιλοξενούσας ομάδας.

Η πίεση όμως του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να χρησιμοποιήσει το γήπεδο του ΠΑΟΚ ως πανεπιστημιακό γυμναστήριο, οδήγησε τους παράγοντες της ομάδας να αναζητήσουν άλλο χώρο για την ανέγερση νέου σταδίου. Αυτός βρέθηκε το 1955 σε στρατιωτικό χώρο στην Τούμπα, που στέγαζε εκείνη την περίοδο σε τολ «ανταρτόπληκτες» και σεισμόπληκτες οικογένειες.

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός. Χωρίς διπλό από το… 1949 στο Κύπελλο

Σε τέσσερα χρόνια, το 1959, το όνειρο δεκαετιών της ΠΑΟΚτσίδικης οικογένειας έγινε πραγματικότητα. Στο χώρο του παλιού γηπέδου του ΠΑΟΚ υψώθηκαν στη δεκαετία του ‘70 τα κτήρια της Θεολογικής και τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.


Τρία 24ωρα μετά την νίκη, όντας κυρίαρχος στο γήπεδο, του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ επί του νταμπλούχου, το κλίμα είναι… περίεργο και στις δύο. Οι «πράσινοι», με τη ρεβάνς την άλλη Τετάρτη, έχουν να σκέπτονται και το κυριακάτικο, με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα ενώ οι Θεσσαλονικείς ψάχνοντας στο τι πήγε λάθος και ήδη ο Αμπέλ Φερέιρα αμφισβητείται. Εκτός για τον «δικέφαλο» οι Κρέσπο, Ζίβκοβιτς, Μάτος, Καντουρί, Μιχάι, Στοχ και πάγια οι Βέρνμπλουμ, Ζαμπά. Παρόντες αλλά ελαφρώς αμφίβολοι οι Κουρμπέλης, Νάγκι στους» πράσινους».


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 5/2/2020