Menu

Stats & stories για το el… ca$hico του Παρισιού

Stats & stories για το el… ca$hico του Παρισιού

Μόλις προ πέντε μηνών συναντήθηκαν εκ νέου: στα ημιτελικά του Champions League και με τους «σίτιζενς» να προκρίνονται με δύο νίκες, 2-1 στο Παρίσι και 2-0 στο «Ετιχαντ». Ο δρόμος της Παρί Σεν Ζερμέν προς μια δεύτερη συνεχόμενη παρουσία σε τελικό, διεκόπη από τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία όμως είδε την Τσέλσι να ανακόπτει τον δικό της προς το πρώτο τρόπαιο.

Ελ Κελαϊφί VS Μανσούρ

Το El… cashico ή el Gasico (από το cash και το gas, το ρευστό και το πετρέλαιο, αν δεν το πιάσατε…) κλέβει την παράσταση στο πρόγραμμα της Τρίτης του Champions League. Από τη μια ο Νασέρ αλ Κελαϊφί από το Κατάρ, ο ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν και ο άνθρωπος πίσω από την ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στη μικρή αυτή χώρα. Και από την άλλη ο σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ Ναχιάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ιδιοκτήτης της Σίτι.

O Αλ Κελαϊφί είναι πρόεδρος της Qatar Sports Investments, μία κοινοπραξία του κράτους του Κατάρ και της εθνικής ολυμπιακής επιτροπής. Ο εν λόγω επενδυτικός όμιλος ασχολείται εμμέσως με τον αθλητισμό, έχοντας κατασκευάσει ειδυλλιακά θέρετρα με θέμα το γκολφ και το τένις, μιας και ο Αλ Κελαϊφί έπαιζε τένις σε υψηλό επίπεδο από το 1992 μέχρι το 2002 (32 νίκες, 84 ήττες) κι εκπροσώπησε τη χώρα του στο Davis Cup. Διατελεί, μάλιστα, πρόεδρος της ομοσπονδίας του αθλήματος στο Κατάρ. Δεν ανήκει στη βασιλική οικογένεια, ωστόσο φοίτησε μαζί με πολλά μέλη της και γι’ αυτό τοποθετήθηκε επικεφαλής της QSI, από τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τανί.

Ο σεΐχης Μανσούρ αποτελεί μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, του πιο πλούσιου εμιράτου από τα 7 των ΗΑΕ. Μεταξύ των 19 αδερφών του (αρκετοί εκ των οποίων ετεροθαλείς) περιλαμβάνεται ο πρόεδρος των ΗΑΕ, Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν. Επί του πρακτέου, όλα αυτά τα ονόματα μεταφράζονται σε οικογενειακή περιουσία που εκτιμάται στα 742.000.000.000 ευρώ (!). Ο πάμπλουτος σεΐχης γεννήθηκε το 1970 και αποφοίτησε στις ΗΠΑ, με bachelor στις διεθνείς δημόσιες σχέσεις το 1993. Ανέλαβε αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός προεδρίας της χώρας του τον Νοέμβριο του 2004. Πριν από αυτό το αξίωμα, κατείχε τον τίτλο του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, για λογαριασμό του πρώην προέδρου και πατέρα του, σεΐχη Ζαγέντ.

Ποσετίνο VS Γκουαρδιόλα

Stats & stories για το el… ca$hico του Παρισιού

17 Απριλίου 2019. Ισως το ματς… της δεκαετίας στο Champions League και έλαβε χώρα στο Μάντσεστερ ανάμεσα σε Σίτι και Τότεναμ, στον επαναληπτικό προημιτελικό και με το γκολ του Σον να χαρίζει τη νίκη με 1-0 στους Λονδρέζους, στο πρώτο. Οι
«σπερς» του Μαουρίσιο Ποσετίνο με δύο γκολ του Σον (7’ και 10’) και ένα του Γιορέντε (73’) έθεταν βάσεις πρόκρισης, παρά τα γκολ των Στέρλινγκ (4’ και 21’), Μπερνάρντο Σίλβα (11’) ενώ οι «σίτιζενς» μετά το γκολ του Αγουέρο στο 59’ πίεζαν για την ανατροπή και το 5-3.

Η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα πέτυχε το γκολ που χρειαζόταν στις καθυστερήσεις, ωστόσο, αυτό δεν μέτρησε: ο Τούρκος διαιτητής Τσουνεΐτ Τσακίρ προσέφυγε στο VAR και το ακύρωσε, καθώς ο Αγουέρο στην αρχή της φάσης βρέθηκε σε θέση οφσάιντ, πριν σκοράρει ο Στέρλινγκ. Απόφαση που επ’ ουδενί δεν δέχθηκαν οι Αγγλοι, διαμαρτυρόμενοι…

Εκτοτε οι σχέσεις Γκουαρδιόλα και Ποσετίνο είναι τεταμένες, ο Ισπανός όποτε του δίνεται ευκαιρία αναφέρεται σε κλοπή τη σεζόν που η Τότεναμ, με μια ακόμη απίστευτη πρόκριση (επί του Αγιαξ στα ημιτελικά) είχε φτάσει ως τον τελικό, χάνοντας 2-0 από τη Λίβερπουλ.

Σε τρία ματς από τον πάγκο της Σαουθάμπτον και σε άλλα 15 από αυτόν της Τότεναμ, ο Ποσετίνο μετρά 5-3-10 ενάντια στη Σίτι και, επιμέρους, 4-1-4 ως γηπεδούχος. Ενάντια στον Γουαρδιόλα, από τις εποχές που εργάζονταν σε Εσπανιόλ και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα, ο Αργεντίνος έχει μόλις 3 νίκες, ο Καταλανός 12 και άλλα 5 έληξαν ισόπαλα. Με τον Ποσετίνο γηπεδούχο είναι 2-4-4, οι νίκες αμφότερες με την Τότεναμ ενάντια στη Σίτι: η προαναφερθείσα με 1-0 και άλλη μια στο πρωτάθλημα, με 2-0 τον Οκτώβριο του 2016. Κακό σερί για το νυν τεχνικό της Παρί…

Τα δύο χαμένα πέναλτι του 2008

Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι αντάμωσαν άλλες τρεις φορές στο παρελθόν και επί συνόλω πέντε αγώνων. Συνολικά σε πέντε παιχνίδια τους η Σίτι είναι αήττητη (3-2-0).

Αρχικά το 2008 σε μονό ματς, ως ίσχυε τότε στους ομίλους πέντε ομάδων του Europa League, και ήρθαν 0-0 στο Μάντσεστερ. Σε εποχή προ… Αράβων και σεΐχηδων, η Σίτι είχε τον Μαρκ Χιουζ στον πάγκο και παίκτες όπως ο Βάσελ, ο Ζιο, ο Αϊρλαντ και ο Μπεν Χαΐμ και η Παρί τον Πολ λε Γκεν και τους, μεταξύ άλλων, Κέζμαν, Ζιουλί, Λουιντουλά, Πανγκράτ αλλά και τον Μακελελέ. Αμφότερες προχώρησαν ως τους «8», η Σίτι αποκλείστηκε από το Αμβούργο και η Παρί από την Ντινάμο Κιέβου.

Stats & stories για το el… ca$hico του Παρισιού

Ακολούθησαν τα προημιτελικά τη σεζόν 2015-16. Στο Παρίσι τα γκολ των Ιμπραΐμοβιτς (41’), Ραμπιό (59’) δεν αποδείχθηκαν αρκετά για τους Παριζιάνους του Λοράν Μπλαν, που είχαν και χαμένο πέναλτι με τον Σουηδό σταρ στο 14’, με του Ντε Μπράινε (38’), Φερναντίνιο (72’) να διαμορφώνουν την ισοπαλία για τη Σίτι του Μανουέλ Πελεγρίνι, η οποία στη ρεβάνς πήρε την πρόκριση με 1-0 με τέρμα του Ντε Μπράινε στο 76’ και τον Αγουέρο να αστοχεί σε πέναλτι στο 30’. Η Σίτι αποκλείστηκε στα ημιτελικά με 0-0 στο Μάντσεστερ και ήττα 1-0 στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ του Ζινεντίν Ζιντάν…

Και, τέλος, πέρυσι στα ημιτελικά η Σίτι ήταν κυρίαρχη στα 180 λεπτά ενάντια στους Παριζιάνους και προκρίθηκε δίκαια: 2-1 στο «Παρκ ντε Πρενς» με γκολ των Ντε Μπράινε (64’) και Μάχρεζ (71’), ενώ είχε ανοίξει το σκορ ο Μακρίνιος στο 15’, και 2-0 στο «Ετιχαντ» με ισάριθμα γκολ του Μάχρεζ (11’ και 63’).

Δέχθηκε γκολ σε όλα πλην ενός

Στο 7-8-10 (με γκολ 31-35) ο απολογισμός της Παρί ενάντια σε αγγλικές ομάδες, επιμέρους 4-4-4 στο Παρίσι. Ως γηπεδούχος σκόραρε στα 11/12 μα και δέχθηκε γκολ σε όλα πλην ενός (από τη Λίβερπουλ το 1997, 3-0). Στο 5-3-3 ο απολογισμός της Σίτι ενάντια σε γαλλικές ομάδες, οι ήττες στο Μονακό το 2017 και δύο από τη Λιόν: στο Μάντσεστερ το 2018 σε όμιλο (2-1) και στον μονό προημιτελικό του Αυγούστου (3-1). Τα 8/10 ήταν over 2,5 και τα 6/10 goal/goal.

O, δε, Λιονέλ Μέσι, έχει σημειώσει 6 γκολ σε ισάριθμα ματς με αντίπαλο προπονητή τον Πεπ Γκουαρδιόλα, περισσότερα από κάθε άλλο ποδοσφαιριστή στη διοργάνωση.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 28/9/2021