Menu

Τρέισερ Μιλάνο – Αρης. Οι ψίθυροι για το παιχνίδι του ’86 και το Final 4 της Γάνδης

Τρέισερ Μιλάνο – Αρης. Οι ψίθυροι για το παιχνίδι του ’86 και το Final 4 της Γάνδης

Η… κυρία είναι 89 ετών και εδώ και μια διετία έχει το 17ο διαδοχικό της… όνομα. Εν Ελλάδι έχει πιο γνωστή ως Τρέισερ σε εκείνες της αλήστου μνήμης μονομαχίες με τον μεγάλο Αρη του Γκάλη και του Γιαννάκη. Ισως μερικοί μπορούν να τη θυμηθούν είτε ως Στεφανέλ είτε ως Φίλιπς, από το 2004 όμως… κουβαλάει το «Αρμάνι» ελέω της αλλαγής ιδιοκτησίας. Αρχικά ως Armani Jeans Milano, κατόπιν ως EA7 Emporio Armani Milano και, πλέον, ως AX Armani Exchange Milano!

Ευλόγως επειδή ανήκει στον Τζιόρτζιο Αρμάνι, ετών 85 πλέον. Ο… μάγιστρος της ιταλικής, αλλά και παγκόσμιας, μόδας που αρχικά ήθελε να γίνει γιατρός (αλλά το μετάνιωσε), ξεκίνησε από στο κατάστημα «La Rinascente» στο Μιλάνο ως διακοσμητής βιτρινών και σταδιακά ανέβαινε σκαλοπάτια.

Ο ζάμπλουτος επιχειρηματίας αγαπάει τον αθλητισμό, είναι μάλιστα οπαδός της Ιντερ και το ’04 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του μπασκετικού συλλόγου της πόλης.

Ωστόσο οι χειρισμοί του στους Μιλανέζου προκαλούν απορία… Συνολικά έχει… σκάσει 230 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια και δεν έχει δει καν ένα Final 4! Αλλωστε το μόνο F4 που έλαβε μέρος η Αρμάνι ήταν το μακρινό 1992 στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, με προπονητές τύπου Σιμόνε Πιανιτζιάνι, ως πέρυσι, δεν πάει πουθενά εξ ου η φετινή άφιξη του Ετόρε Μεσίνα ήταν μια to the point επιλογή.

Οι ψίθυροι για το παιχνίδι του ’86 και το Final 4 της Γάνδης

Ενάντια στην ελληνικές ομάδες η ομάδα από τη Λομβαρδία έχει γράψει τη δική της ιστορία. Ποιος ξεχνά άλλωστε το… miracolo, δηλαδή θαύμα, της Τρέισερ το 1986; Τότε που ανέτρεψαν το εξωπραγματικό 98-67 της Θεσσαλονίκης με 83-49 σε μια «μαύρη» σελίδα στην ιστορία του Αρη, ο οποίος στον 1ο γύρο είχε αποκλείσει με δύο εύκολες νίκες τη βέλγικη Σουνέρ Οστάνδης με… 84 πόντους (52+32) του Γκάλη. Δεν ήταν φαβορί ενάντια στην πρωταθλήτρια του… σπαγγέτι σιρκουί που είχε παίκτες όπως ο Μάικ Ντ’ Αντόνι, ο Ντίνο Μενεγκίν και Μπομπ Μακαντού και προπονητή τον «μύθο» Νταν Πίτερσον. Ο Γκάλης έλαβε 44 π. στο Αλεξάνδρειο (με 17/22 σουτ!) αλλά στη ρεβάνς ο Πίτερσον έπαιξε την περίφημη 1-3-1 άμυνα ζώνης «αετός» που βραχυκύκλωσε τον Αρη ενώ ο Σούμποτιτς έβγαινε τραυματίας και ο Τζάκσον χρεωνόταν με φάουλ…

Τρέισερ Μιλάνο – Αρης. Οι ψίθυροι για το παιχνίδι του ’86 και το Final 4 της Γάνδης

Τότε ακούστηκαν πολλά, συνομωσιολογικά. Οτι ο Αρης συμφώνησε με τη FIBA να αφήσει την Τρέισερ (που είχε κάνει μεγάλες επενδύσεις) να περάσει με ως αντάλλαγμα τη σίγουρη συμμετοχή του στο διευρυμένο Κύπελλο Πρωταθλητριών της επόμενης περιόδου (και με το Final 4 στη Γάνδης), ότι υπήρξε συμφωνία Τρέισερ – Αρη επειδή οι «κίτρινοι» δεν ήταν έτοιμοι να παίξουν -εκείνη τη χρονιά- στον τελικό όμιλο, ότι μεσολάβησε κάποιος Έλληνας παράγοντας και άλλα φοβερά και τρομερά. Χρόνια αργότερα ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε να διαρρεύσει το σενάριο του … καφέ, ότι οι Ιταλοί είχαν ρίξει κάτι στους καφέδες της ομάδας την ημέρα του αγώνα, με αποτέλεσμα όλοι να είναι υποτονικοί εκτός του Μπράιαν Τζάκσον που είχε ενέργεια γιατί… δεν έπινε καφέ! Τίποτε, βέβαια, από όλα αυτά δεν ίσχυε…

Για την ιστορία, η Τρέισερ πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό κερδίζοντας την Μακάμπι (71-69) στον πρώτο από τους δύο συνεχόμενους τελικούς που κέρδισε κατακτώντας ισάριθμα τρόπαια. Ένα χρόνο μετά, σε ένα μαγικό παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη, ο Αρης θριάμβευε της Τρέισερ με 120-95 με 50 πόντους του Γκάλη αλλά στο Final 4 της Γάνδης όλα άλλαξαν. Ήταν η πρώτη φορά που ο Αρης θα διεκδικούσε το τρόπαιο του κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, νυν Euroleague, έχοντας να αντιμετωπίσει τους Λομβαρδούς στον πρώτο ημιτελικό, στον άλλο έπαιζαν Παρτίζαν και Μακάμπι Τελ Αβίβ.

«Αν πάμε στον τελικό δεν χάνουμε με τίποτα το κύπελλο» είχε πει ο Γκάλης αλλά στον ημιτελικό της Μεγάλης Τρίτης η ομάδα του Ιωαννίδη δεν μπόρεσε να τα καταφέρει απέναντι στην Τρέισερ του ασταμάτητου Μπομπ Μάκαντου (82-87), ο οποίος σημείωσε 39 πόντους και… ξενέρωσε τους 4.000 φίλους του Άρη που είχαν κατακλύσει κάθε γωνιά του γηπέδου. Το κακό δεύτερο ημίχρονο του Γκάλη, σε συνδυασμό με την άσχημη βραδιά του Ουίλτζερ και την κάκιστη άμυνα, αποτέλεσαν τα αίτια της ήττας, όπως και τα 9/21 σουτ του Λευτέρη Σούμποτιτς.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 17/10/2019