Menu

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Πίσω είχε η (πράσινη) αχλάδα την ουρά…

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Πίσω είχε η (πράσινη) αχλάδα την ουρά…

Απρίλιος 2007. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο του Ολυμπιακού και οι «ερυθρόλευκοι», ως αποκαλύφθηκε, μελετούσαν τους όρους του συμβολαίου του «Big Saras», ο οποίος αγωνιζόταν στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, ώστε να πράξουν εγκαίρως τα δέοντα.

Το προηγούμενο καλοκαίρι οι αδελφοί Αγγελόπουλου είχαν ήδη προβεί σε υπέρβαση οικονομικά, με την απόκτηση του Αρβίντας Ματσιγιάουσκας και τότε μάλιστα ασχολήθηκαν και με τον Γιασικεβίτσιους, που δεν έφυγε ποτέ από την κόκκινη ατζέντα. Ούτως ή άλλως ο νυν προπονητής της Ζαλγκίρις δεν υπολογιζόταν ιδιαιτέρως από τον Ντον Νέλσον που τον θεωρούσε αργό για τα δεδομένα του ΝΒΑ (αλλά και τα δικά του). Τότε ο Γιασικεβίτσιους είχε συμβόλαιο 4 εκατ. δολαρίων που όμως, με τους φόρους, μειωνόταν κατά 2.400.000, τουτέστιν 1.800.000 ευρώ, τα οποία ήταν λιγότερα απ’ όσα εισέπραττε ο συμπατριώτης του στον Ολυμπιακό. Από τον Παναθηναϊκό, εκείνη την εποχή… ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης για το 2007 δεν είχαν καν αναφερθεί ως εμπλεκόμενοι στα εν λόγω μεταγραφικά σενάρια. Τέσσερις μήνες αργότερα, κι ενώ η υπόθεση ήταν ακόμη ανοιχτή, ο Γιασικεβίτσιους αφίχθη στην Αθήνα ως μέλος της εθνικής ομάδας της Λιθουανίας, που θα συμμετείχε στο Τουρνουά Ακρόπολις. Στις 19 Αυγούστου στο αεροδρόμιο, ένας οπαδός του Ολυμπιακού του κρέμασε ένα μάλιστα ένα ερυθρόλευκο κασκόλ στο λαιμό, αλλά ο Λιθουανός σταρ το έβγαλε αμέσως (στην κεντρική φωτό το ενσταντανέ) και, μάλιστα δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του.

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Πίσω είχε η (πράσινη) αχλάδα την ουρά…

Εντέλει ο Σάρας, ως γνωστόν, κατέληξε στον Παναθηναϊκό. Πώς και γιατί; Αφενός ο ίδιος δεν ήταν πολύ ενθουσιώδης να ξαναπαίξει με προπονητή τον Πίνι Γκέρσον (ούτε και ο Ισραηλινός τον ήθελε, ως είπε λίγο καιρό μετά), ούτε να αγωνιστεί μαζί με τον Ματσιγιάουσκας, αφετέρου οι «πράσινοι» κινήθηκαν παρασκηνιακά και μάλιστα εν μέσω του Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας, όταν ο Γιασικεβίτσιους είπε το «ναι» αγνοώντας το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ.

Η μεταγραφή ολοκληρώθηκε με την παρουσία στη Μαδρίτη του τότε μάνατζερ της ομάδας Μάνου Παπαδόπουλου, στον οποίο άναψε το φως ο Θανάσης Γιαννακόπουλος που ασχολήθηκε προσωπικά με την υπόθεση και τη διεκπεραίωσε έναντι 4,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 3.500.000 ήταν οι καθαρές ετήσιες αποδοχές του, χώρια τα πριμ και τα «έξοδα» της συμφωνίας με τους Γουόριορς.

Απόψε ο Σάρας, ως τεχνικός της Ζαλγκίρις πια, θα τεθεί αντιμέτωπος του Ολυμπιακού. Οι δύο ομάδες αναμετρώνται για 23η φορά στα χρονικά, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν τη μερίδα του λέοντος στις νίκες (12-9) επί των Λιθουανών που έκαναν από πέρυσι έως και τον φετινό α’ γύρο τις 6/9 νίκες τους!


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta Manent» της «Sportday» στις 29 Μαρτίου 2019