Menu

Σεβίλλη – Ρόμα. Το ανδαλουσιανό απόλυτο και ο «άρχοντας των τελικών» Μουρίνιο

Σεβίλλη – Ρόμα. Το ανδαλουσιανό απόλυτο και ο «άρχοντας των τελικών» Μουρίνιο

Δεν είναι… αστείο πια αυτό που κάνει η Σεβίλλη με το Europa League, το οποίο έχει κατακτήσει έξι φορές (σε ισάριθμους τελικούς!) και το βράδυ της Τετάρτης, στην «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης το διεκδικεί εκ νέου αν και φέτος λίγο έλειψε να… υποβιβαστεί από την Primera Division. Απέναντί της η Ρόμα του «πολύ» Ζοσέ Μουρίνιο, με τον Πορτογάλο να οδηγεί τους «τζιαλορόσι» σε back to back ευρωπαϊκούς τελικούς μετά την περσινή κατάκτηση του Conference League απέναντι στη Φέγενορντ.

Η νικήτρια του φετινού Europa League εξασφαλίζει, εκτός από το τρόπαιο, και την απευθείας παρουσία της στους ομίλους του επόμενου Champions League.

Από 16.000 εισιτήρια πήρε κάθε φιναλίστ, στις 46.800 θέσεις η χωρητικότητα της έδρας του τελικού. Διαιτητής ο Αγγλος Αντονι Τέιλορ.

Η πορεία τους

Η Σεβίλλη εκκίνησε στη σεζόν από τους ομίλους του Champions League, όπου έμεινε στην 3η θέση, πίσω από Μάντσεστερ Σίτι και Ντόρτμουντ και μπροστά από την Κοπεγχάγη, κάνοντας μονάχα μια νίκη (με 3-0 επί των Δανών στην Ανδαλουσία). Μεταπήδησε στο Europa League κι απέκλεισε διαδοχικά την PSV Αϊντχόφεν, τη Φενέρμπαχτσε, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Γιουβέντους με ισάριθμες νίκες εκτός (με τη Γιούβε στην παράταση).

Η Ρόμα, καθότι νικήτρια του Conference League, μπήκε στους ομίλους του Europa League. Τερμάτισε πίσω από την Μπέτις και μπροστά από Λουντογκόρετς και HJK Ελσίνσκι και στα νοκ άουτ απέκλεισε διαδοχικά τι πολύ

ς Σάλτσμπουργκ, Σοσιεδάδ, Φέγενορντ και Λέβερκουζεν με νίκες στο «Ολίμπικο» της Ρώμης (με τους Ολλανδούς προκρίθηκε στην παράταση).

Η δεύτερη φορά της Βουδαπέστης

Σεβίλλη – Ρόμα. Το ανδαλουσιανό απόλυτο και ο «άρχοντας των τελικών» Μουρίνιο

Μόλις για δεύτερη φορά η Βουδαπέστη φιλοξενεί τελικό της διοργάνωσης αν και πρακτικά είναι… πρώτη. Κι αυτό διότι η προηγούμενη ήταν στους διπλούς τελικούς της Βιντεότον με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1985. Η πανίσχυρη «βασίλισσα» είχε επιβληθεί με 3-0 στην Ουγγαρία των Μαγυάρων, που είχαν πάρει νίκη για το ονόρε στη ρεβάνς της Μαδρίτης με 1-0.

Η μόνη τους άλλη συνάντηση

Εντυπωσιακό ότι Σεβίλλη και Ρόμα έχουν ανταμώσει μονάχα μια φορά στο παρελθόν και, δη, στο πρόσφατο. Ήταν στο Final-8 του Europa League, format που επιλέχθηκε ελέω της πανδημίας ώστε να μειωθούν οι αγώνες και οι Ανδαλουσιάνοι, σε προημιτελικό αγώνα που διεξήχθη στο ουδέτερο Ντούισμπουργκ, είχαν επιβληθεί με 2-0 με γκολ των Σέρχιο Ρεγκιλόν στο 21’ και Γιουσέφ ελ Νεσίρι στο 44’.

Εχει το know how με Ιταλούς

Στο 8-3-5 η συνολική παράδοση της Σεβίλλης ενάντια σε ιταλικές ομάδες, μάλιστα είναι αήττητη τα τελευταία επτά χρόνια, ανεξαρτήτως έδρας, με 4-2-0, μια εκ των ισοπαλιών η πρόκριση στην παράταση επί της Γιουβέντους στα φετινά ημιτελικά. Από την οποία Γιούβε επήλθε και η τελευταία της ήττα από ιταλική ομάδα, 3-1 στο «Πιθχουάν» τον Νοέμβριο του 2016 για τους ομίλους του Champions League.

Σεβίλλη – Ρόμα. Το ανδαλουσιανό απόλυτο και ο «άρχοντας των τελικών» Μουρίνιο

Συνάμα, οι «ρόχος» αντιμετωπίζουν για δεύτερη φορά ιταλική ομάδα σε ευρωπαϊκό τελικό. Είχε προηγηθεί το 3-2 επί της Ιντερ, στον «πανδημικό» τελικό του Europa League που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2020 στην Κολωνία.

Δυσκολεύονται οι «τζιαλορόσι»

Η συνολική παράδοση της Ρόμα ενάντια σε ισπανικές ομάδες είναι 14-7-22, αλλά με μόλις δύο νίκες στην τελευταία ντουζίνα αγώνων: με την Μπαρτσελόνα στην επική-ανατροπή πρόκριση του 2018 με 3-0 και με τη Σοσιεδάδ με 2-0 στους «16» φέτος.

Οι «τζιαλορόσι» αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά ισπανική ομάδα σε ευρωπαϊκό τελικό.

Το ανδαλουσιανό… απόλυτο

Από την εποχή που ονομαζόταν ακόμη UEFA Cup η Σεβίλλη άρχισε τη συλλογή τίτλων στη διοργάνωση (2006, 2007) και τη συνέχισε στη Europa League era (2014, 2015, 2016, 2020) μετρώντας έξι νικηφόρους τελικούς σε ισάριθμες συμμετοχές!

Η Ρόμα φτάνει για πρώτη φορά σε τελικό Europa, η μόνη της άλλη εμπειρία ήταν το 1991, όταν ακόμη οι τελικοί ήταν διπλοί στο Κύπελλο UEFA. Αντιμετώπισε την Ιντερ στον ιταλικό «εμφύλιο», ηττήθηκε με 2-0 στο Μιλάνο και το 1-0 της ρεβάνς της Ρώμης με το γκολ του Ρουτζιέρο Ριτσιτέλι στο 81’ δεν αποδείχθηκε αρκετό για την ομάδα του Οτάβιο Μπιάνκι.

Ήταν ο δεύτερος από τους συνολικά τρεις ευρωπαϊκούς τελικούς της Ρόμα. Το 1984, υποδεχόμενη τη Λίβερπουλ στο «Ολίμπικο» στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, είχε λυγίσει στα πέναλτι (κ.α. 1-1) ενώ 12 μήνες νωρίτερα επικράτησε 1-0 της Φέγενορντ στα Τίρανα και κατέκτησε το Conference League.

Μουρίνιο, ο άρχοντας των «δαχτυλιδιών»

Είναι ένας από τους πλέον πετυχημένους προπονητές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Ζοσέ Μουρίνιο διεκδικεί με τη Ρόμα τον έκτο του ευρωπαϊκό τίτλο, έχοντας 100% επιτυχία στους προηγούμενους πέντε! Στο παλμαρέ του μετρά δύο Champions League, ένα Europa League, ένα UEFA Cup κι ένα Conference League.

Σεβίλλη – Ρόμα. Το ανδαλουσιανό απόλυτο και ο «άρχοντας των τελικών» Μουρίνιο

Ο Πορτογάλος οδήγησε την Πόρτο το 2003 στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA με 3-2 επί της Σέλτικ και, ένα χρόνο μετά, στο Champions League με το 3-0 επί της Μονακό. Το 2010 πήρε το δεύτερό του Champions League, αυτή τη φορά με την Ιντερ νικώντας 2-0 την Μπάγερν. Το 2017 κατέκτησε το Europa με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-0 τον Αγιαξ) και πέρυσι, 2020, το Conference League με τη Ρόμα (1-0 τη Φέγενορντ).

Trivia

  • Ο τεχνικός διευθυντής της Σεβίλλης, Μόντσι, είχε περάσει από το ίδιο πόστο από τη Ρόμα το 2017-19.
  • Ο Αργεντινός μέσος της Σεβίλλης, Ερικ Λαμέλα, φόρεσε τη φανέλα της Ρόμα το 2011-13.
  • Καρέ παικτών της Σεβίλλης έχει εμπειρία από ιταλικές ομάδες: Αλεχάνδρο Γκόμες (Κατάνια 2012-13, Αταλάντα 2014-21), Σούσο (Μίλαν 2015-20), Αλεξ Τέλες (Ιντερ 2015-16) και Οκάμπος (Τζένοα 2016-17, Μίλαν 2017).
  • Ο Ισπανός αμυντικός της Ρόμα, Ντιέγο Γιορέντε, έπαιξε στη Σοσιεδάδ το 2017-20.
  • Οι Γκονζάλο Μοντιέλ, Μάρκος Ακούνια και Αλεχάνδρο Γκόμες της Σεβίλλης, μαζί με τον Πάουλο Ντιμπάλα της Ρόμα, κατέκτησαν τον Δεκέμβριο το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Αργεντινή στα γήπεδα του Κατάρ.

Stat attack

  • Ο φετινός είναι ο 14ος τελικός στην εποχή του Europa League και είθισται να προσφέρουν γκολ και θέαμα με μέσο όρο 2,92 γκολ.
  • Η Ρόμα διεκδικεί να γίνει η όγδοη διαφορετική νικήτρια του Europa League και η πρώτη ιταλική. H τελευταία ιταλική ήταν η Πάρμα του (γνωστού μας) Αλμπέρτο Μαλεζάνι το 1999 επικρατώντας στον τελικό του UEFA Cup με 3-0 της Μαρσέιγ στη Μόσχα.
  • Δεν έχει υπάρξει ποτέ αποβολή σε 13 τελικούς Europa League ενώ το μοναδικό αυτογκόλ σημειώθηκε από τον Ρομέλου Λουκάκου το 2020 στο Σεβίλλη – Ιντερ 3-2.
  • Δεν έχει υπάρξει χαμένο πέναλτι σε διάρκεια τελικού Europa League, ως τώρα και τα τρία ήταν εύστοχα: των Οσκαρ Καρντόσο για την Μπενφίκα με την Τσέλσι το 2013, Εντέν Αζάρ για την Τσέλσι ενάντια στην Αρσεναλ το 2019 και Ρομέλου Λουκάκου για την Ιντερ με τη Σεβίλλη το 2020.
  • Και οι δύο τελευταίοι τελικοί της διοργάνωσης (Βιγιαρεάλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2021 και Αϊντραχτ Φρανκφούρτης – Ρέιντζερς το 2022) κρίθηκαν στα πέναλτι. Ο τελευταίος που κρίθηκε στην παράταση ήταν το Ατλέτικο Μαδρίτης – Φούλαμ το 2010.
  • Η Σεβίλλη μετρά 5/6 επιτυχίες σε αγώνες που κρίθηκαν στα πέναλτι, μόνη αποτυχία με τη Φενέρμπαχτσε το 2008. Αντίστοιχα η Ρόμα μετρά μόλις 1/4 με μόνη επιτυχία ενάντια στη σουηδική Νορκέπινγκ το 1982.
  • Ο Ζοσέ Μουρίνιο της Ρόμα ως τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης (2010-13) αντιμετώπισε οκτώ φορές τη Σεβίλλη με απολογισμό 7-0-1. Εκείνη την περίοδο δε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ήταν στην Οσασούνα και ο Μουρίνιο έμεινε αήττητος απέναντί του με 3-1-0 ενώ τα δύο ματς στη Μαδρίτη είχαν λήξει με… 7-1 και 5-1 αντίστοιχα.

Blog που δημοσιεύτηκε στο Fonbet.gr στις 30/5/2023