Menu

Αστον Βίλα – Μπέρμιγχαμ. Η ιστορία του Second City derby

Αστον Βίλα – Μπέρμιγχαμ. Η ιστορία του Second City derby

Στις 12:00 (τοπική ώρα) της Κυριακής οι τοπικές Αρχές και -οι pubs μεταξύ άλλων- θα είναι επί ποδός στο Μπέρμιγχαμ. Δεν πρόκειται να διεξαχθεί ένα οποιοδήποτε ματς, αλλά το επονομαζόμενο «Second City derby», ήτοι Αστον Βίλα – Μπέρμιγχαμ, ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι μίσους του Νησιού, μεταξύ των δυο ομάδων της πόλης.

Γιατί τότε ονομάζεται «second»; Διότι η πόλη θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη του Ηνωμένου Βασιλείου. Μπορεί να μην έχουν την αίγλη του παρελθόντος, ωστόσο δεν παύει να είναι μια αμιγώς βρετανική αντιπαλότητα, «ποτισμένη» με πάθος και σκληρά μαρκαρίσματα.

Ερωτηθείς κάποια στιγμή ο πρώην «ερυθρόλευκος» Ολαφ Μέλμπεργκ (αγωνίστηκε στη Βίλα για μια επταετία) για τους γείτονές του, απάντησε αφοπλιστικά «απλώς νιώθω ότι δεν μ’ αρέσουν». Ετσι, απλά…

Μεταπολεμική ισορροπία

Σε επίπεδο δεύτερης κατηγορίας οι δυο τους έχουν συναντηθεί μόλις 11 φορές. Μάλιστα πριν τις περσινές τους μονομαχίες (1-1 στην έδρα της Μπέρμιγχαμ, 1-0 υπέρ της Αστον Βίλα στο γήπεδό της) είχαν να τεθούν αντιμέτωπες σ’ αυτό το επίπεδο ούτε λίγο, ούτε πολύ 30 χρόνια. Μπορεί σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ η Αστον Βίλα να μην έχει χάσει στα 8 τελευταία ντέρμπι (6-2-0) ανεξαρτήτως έδρας, ωστόσο στα χαμηλά στρώματα του αγγλικού ποδοσφαίρου επικρατεί ισορροπία μεταπολεμικά (4-3-4).

Εκ των πρωταγωνιστών του κυριακάτικου ντέρμπι πρόκειται να είναι -θέλοντας και μη- ο Στιβ Μπρους, τεχνικός της Αστον Βίλα. Ο πολύπειρος μάνατζερ, έχασε τις τελευταίες προπονήσεις λόγω του χαμού του πατέρα του την Τρίτη, αλλά αναμένεται να κάτσει κανονικά στον πάγκο της ομάδας. Μάλιστα αναδείχθηκε και προπονητής του μήνα για τον Ιανουάριο στη διοργάνωση. Ο 57χρονος Αγγλος προπονητής έχει βρεθεί και στις δυο πλευρές. Με την Μπέρμιγχαμ αγωνίστηκε για μια διετία (1996-98), ενώ έκατσε στον πάγκο της από το 2001 έως 2007 κερδίζοντας δυο ανόδους στην Πρέμιερ Λιγκ.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις  10/2/2018