Menu

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ολυμπιακός. Σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα…

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ολυμπιακός. Σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα…

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται απόψε στη Μόσχα για 12η φορά και η τελευταία φορά που οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν… παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία ήταν και η… μοναδική τους.

Καίτοι έχουν πάρει το… σκαλπ της ΤΣΣΚΑ σε τέσσερα Final 4 (τελικός 2012, ημιτελικοί 2013, 2015, 2017), επί ρωσικού εδάφους μόνο θετικός δεν είναι ο απολογισμός τους. Εντεκα επισκέψεις, δέκα ήττες και μια νίκη σαν… πρωταπριλιάτικο ψέμα, την πρώτη μέρα του τέταρτου μήνα εν έτει 2008.

Από τότε ο Ολυμπιακός επισκέφθηκε έξι φορές τη Μόσχα και γνώρισε ισάριθμες ήττες, αλλά, ως γνωστόν, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά…

Το μόνο… διπλό

Απόψε λοιπόν ο Ολυμπιακός επιστρέφει στον τόπο του… εγκλήματος που διέπραξε πριν από μια δεκαετία, και βάλε, στον πρώτο αγώνα της σειράς των play offs και ασφαλώς θα το θυμάμαι ο μοναδικός… επιζών εκείνων των ρόστερ: ο Γιώργος Πρίντεζης που είχε αγωνιστεί για 15:42 με μηδέν πόντους αλλά και 5 ριμπάουντ.

Με προπονητή τότε τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος είχε αντικαταστήσει στις αρχές Φεβρουαρίου τον Πίνι Γκέρσον, οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με… έμφαση των Μοσχοβιτών αφού προηγήθηκαν με διαφορά 15 πόντων (42-57) στο 27ο λεπτό. Η ΤΣΣΚΑ μείωσε σε 60-64, αλλά ο Ολυμπιακός με δυο απανωτά τρίποντα του Κουιντέλ Γουντς και του Παναγιώτη Βασιλόπουλου βρέθηκε στο +10 (60-70).

Με το σκορ στο 67-74 μετά από τρίποντο του Ρόντρικ Μπλάκνεϊ, οι οικοδεσπότες έτρεξαν ένα σερί 7-0 (δια χειρός Νίκου Ζήση και Ματίας Σμόντις) και έφεραν το ματς στα ίσια, ενώ απέμεναν 15 δευτερόλεπτα. Ο «δράκος» έδωσε εντολή να πάρει την μπάλα ο Γκριρ τον οποίο σταμάτησε ο Ζήσης με ένα φάουλ το οποίο είχε να δώσει η ΤΣΣΚΑ. Στην επαναφορά ο Αμερικανός ξαναπήρε την μπάλα και την ώρα που μηδενιζόταν το χρονόμετρο (φωτό) εκτέλεσε… εν ψυχρώ (74-76), σφράγισε τη νίκη του Ολυμπιακού και προκάλεσε σοκ στους Ρώσους, που είδαν το πλεονέκτημα της έδρας να γίνεται… καπνός.

Φευ. Σαράντα οκτώ ώρες αργότερα οι Ρώσοι νίκησαν με 83-73 στο Φάληρο με 20 πόντους του Σισκάουσκας και 18 του Λάνγκντον, ανέκτησαν το πλεονέκτημα έδρας και… καθάρισαν την πρόκριση με το 81-56 της Μόσχας, με την ΤΣΣΚα να θριαμβεύει στο Final 4 της Μαδρίτης, νικώντας στον τελικό τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Και επειδή μιλάμε για play offs, η μοναδική νίκη του Ολυμπιακού σε κανονική περίοδο στη Μόσχα είχε έρθει στην πρώτη επίσκεψη του εκεί, με 81-75 τον… Οκτώβριο του ’98.

Το τρομακτικό… 89,1% στη σπηλιά της «αρκούδας»

Η ΤΣΣΚΑ, βέβαια, σπάνια ηττάται στο… σπίτι της και δεν είναι φράση κλισέ πλέον. Μαζί με τα φετινά έχει φτάσει τους 202 αγώνες στην έδρα της από το 2001-02 στη διοργάνωση και αριθμεί 180 νίκες και μόλις 22 ήττες, ήτοι ποσοστό νικών άνω του 89%! Τρομακτικό… Τα τελευταία έξι χρόνια δε, οι Ρώσοι έχουν υποστεί μόνο μια ήττα στη Μόσχα ανά σεζόν κι ολοκλήρωσαν αήττητοι τις υποχρεώσεις τους πριν από το Final 4 σε τρεις περιπτώσεις…

Αν δε αφαιρεθεί η σεζόν 2001-02, όπου έκανε τέσσερις ήττες, το ρεκόρ πάει στο 184-18. Συν ότι, την τελευταία εξαετία που έκαναν από μία ήττα, οι τέσσερις ήταν από τη Φενερμπαχτσέ.

Σε τούτο το μικρό «22άρι» λοιπόν οι Τούρκοι έχουν να επιδεικνύουν τέσσερα διπλά στη… σπηλιά της αρκούδας, άλλα τρία ο Παναθηναϊκός (με τελευταίο το 2010-11), δύο από Μπαρτσελόνα, Μάλαγα, Μπολόνια, Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός είναι στη λίστα της… μιας, μαζί με Αρμάνι, Ρόμα, Παρτίζαν, Σιένα, Μακάμπι και την… αλήστου μνήμης Τάου Κεράμικα, νυν Μπασκόνια.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta Manent» της «Sportday» στις 31/10/2018