Menu

ΜΜΕ και ποδόσφαιρο. Οι πρώτες μεταδόσεις στην Αγγλία

ΜΜΕ και ποδόσφαιρο. Οι πρώτες μεταδόσεις στην Αγγλία

Η ιστορία άρχισε να γράφεται… σαν σήμερα. Ήταν 22 Ιανουαρίου 1927 όταν ο αγώνας στο «Χάιμπουρι» ανάμεσα σε Αρσεναλ και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έγινε και ο πρώτος που είχε ραδιοφωνική κάλυψη. Πριν από 95 ολόκληρα χρόνια.

Για να βοηθηθεί, δε, ο δημοσιογράφος Χένρι Γουέλακαμ που κάλυψε τον αγώνα σπικάροντας, οι Radio Times είχαν τυπώσει φυλλάδιο, σαν φύλλο αγώνα, για να βρίσκει πού έπαιζε ο κάθε παίκτης!

ΜΜΕ και ποδόσφαιρο. Οι πρώτες μεταδόσεις στην Αγγλία

Το πρώτο… ραδιοφωνικό γκολ σημείωσε ο Τσάρλι Μπάτσαν της Αρσεναλ, ο αγώνας έληξε 1-1. Η ίδια ομάδα… μετείχε και στον πρώτο ραδιοφωνικό αγώνα του FA Cup: ήταν ο τελικός με την Κάρντιφ, στις 23 Απριλίου 1927 – οι Ουαλοί νίκησαν 1-0 και παραμένουν η μόνη μη αγγλική ομάδα που έχει πάρει το Κύπελλο Αγγλίας.

Δέκα χρόνια αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου 1937, ξανά στο «Χάιμπουρι» έλαβε χώρα και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αγώνα. Η Άρσεναλ αντιμετώπισε τη β’ ομάδα της ώστε να τεσταριστεί τεχνικά το γεγονός – και σε εποχή που ελάχιστοι διέθεταν τηλεόραση στα σπίτια τους. Αλλά, πέτυχε και  the rest is history…

Η πρώτη προσπάθεια της βρετανικής τηλεόρασης να μεταδώσει live αγώνα έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου 1960 όταν το ITV κάλυψε τον αγώνα της Μπλάκπουλ με την Μπόλτον, ένα μη εμπορικό ματς μιας και οι «μεγάλες» της εποχής αρνήθηκαν τις κάμερες φοβούμενες μειωμένη κίνηση στα εισιτήρια. Μάλιστα έλειπε, ελέω τραυματισμού, ο σταρ (και μετέπειτα σερ) Στάνλεϊ Μάθιους. Λίγες εβδομάδες αργότερα μεταδόθηκε και το Τότεναμ – Αστον Βίλα αλλά χωρίς το κοινό να είναι ζεστό, εξ ου και το ITV εγκατέλειψε το project.

Το αμέσως επόμενο live ματς ήταν στις 2 Οκτωβρίου 1983, με το Τότεναμ – Νότιγχαμ Φόρεστ και έκτοτε το νερό κύλησε στο αυλάκι…

Η πρώτη έγχρωμη μετάδοση αγώνα στο Νησί έλαβε χώρα στις 15 Νοεμβρίου 1969 ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Γουέστ Χαμ στο «Ανφιλντ» (2-0) ενώ, χρόνια μετά, ο πρώτος (παγκοσμίως!) αγώνας σε 3D κάλυψη ήταν ανάμεσα σε Αρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 31 Ιανουαρίου 2010.

Όσο για το ρεκόρ σε τηλεθέαση; Εύκολο. Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1966 ανάμεσα σε Αγγλία και Δυτική Γερμανία προσέλκυσε 32,3 εκατ. τηλεθεατές, λίγο παραπάνω από όσους παρακολούθησαν την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997.