Menu

Μαρόκο – Πορτογαλία. Η ζωή, κύκλους κάνει…

Μαρόκο - Πορτογαλία. Η ζωή, κύκλους κάνει…

Λένε ότι η ζωή κύκλους κάνει. Κι έχουν δίκιο, συναντάται συχνά και στο ποδόσφαιρο. Το Μαρόκο παραμένει αήττητο στα 90λεπτα από το… προηγούμενο Μουντιάλ και για 35 σερί επίσημες αναμετρήσεις. Και τότε είχε ηττηθεί από την Πορτογαλία.

Η οποία Πορτογαλία, επί συνόλω έξι περιπτώσεων, έχει ηττηθεί μόλις μια φορά από αφρικάνικη ομάδα σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ναι… από το Μαρόκο, το 1986.

Η ζωή, λοιπόν, κύκλους κάνει αλλά κάπου εδώ, προημιτελικά γαρ, παίρνει και την ευθεία προς τον τελικό του Μουντιάλ 2022. Και τα ημιτελικά δεν χωρούν και τις δύο μαζί… Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον η συνάντηση της καλύτερης άμυνας (με μόλις 1 γκολ παθητικό ως τώρα) του τουρνουά απέναντι στην καλύτερη επίθεση (με 12 τέρματα).

Πώς προκρίθηκαν

Αν σας έλεγαν, προ Μουντιάλ, ότι μια ομάδα έφτασε ως τους «8» σκοράροντας μόλις 4 φορές σε ισάριθμα ματς και δεχόμενη μόνο ένα γκολ, δεν θα απαντούσατε χωρίς δεύτερη σκέψη «Πορτογαλία»; Κι όμως, είναι το Μαρόκο! Περιόρισε στην πρεμιέρα στο 0-0 την Κροατία, κατόπιν επικράτησε 2-0 του Βελγίου και με το 2-1 επί του Καναδά βγήκε πρώτο στον όμιλό του. Και, στους «16», με συνταγή… Κροατίας οδήγησε την Ισπανία στα πέναλτι και την απέκλεισε με 3-0.

Σαφώς πιο θεαματική ήταν η Πορτογαλία. Αρχικά νίκησε με 3-2 την Γκάνα, κατόπιν με 2-0 την Ουρουγουάη στο πιο κομβικό παιχνίδι του ομίλου, ακολούθησε η (δίχως συνέπειες για την πρωτιά στο γκρουπ) ήττα με 2-1 από τη Νότια Κορέα και, κατόπιν, το… εκκωφαντικό 6-1 επί της Ελβετίας στους «16». Ματς όπου ο Γκονζάλο Ράμος σημείωσε το 53ο χατ-τρικ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

H παράδοση

Μαρόκο και Πορτογαλία ανταμώνουν για τρίτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά για πρώτη σε νοκ άουτ, με τις δύο χώρες να έχουν από μία νίκη στο παρελθόν.

Μαρόκο - Πορτογαλία. Η ζωή, κύκλους κάνει…

To 1986 στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού οι Μαροκινοί του Βραζιλιάνου εκλέκτορα Ζοσέ Φαρία είχαν επιβληθεί με 3-1 των Ιβήρων στο τρίτο και τελευταίο ματς του γκρουπ, που έκρινε την πρόκριση. Δύο γκολ σημείωσε ο Αμπντελραζάκ Κχαϊρί (19’ κι 27’) κι ένα ο Αμπντελκερίμ «Κριμάου» Μερί, σταρ τότε της Χάβρης και αργότερα της Σεντ Ετιέν. Οι Πορτογάλοι μείωσαν στο 79’ με τον Ντιαμαντίνο και τερμάτισαν τελευταίοι στον όμιλο που στελέχωναν επίσης Πολωνία και Αγγλία, με τους Μαροκινούς πρώτους. Και, στους «16», αποκλείστηκαν δύσκολα με 1-0 από τη Δυτική Γερμανία με γκολ του Λόταρ Ματέους στο 88’.

Έτερή τους συνάντηση, το 2018 στη Ρωσία. Αυτή τη φορά ήταν σειρά της Πορτογαλίας να νικήσει, 1-0 με γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο από το 4ο λεπτό και σε ματς που είχαν αρκετές ευκαιρίες οι Μαροκινοί του Εβρέ Ρενάρ, νυν εκλέκτορα της Σαουδικής Αραβίας η οποία επίσης εξέπληξε στο Μουντιάλ του Κατάρ. Εντέλει το Μαρόκο έμεινε τελευταίο στον όμιλο, όπως και το Ιράν ενώ προχώρησαν Ισπανία και Πορτογαλία.

Ιστορικό…

Στη μόλις έκτη του παρουσία στα τελικά ενός Μουντιάλ, το Μαρόκο κάνει ένα ακόμη ρεκόρ για την ήπειρο καθώς έγινε η τέταρτη αφρικάνικη ομάδα που φτάνει στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου. Και είχε γράψει ιστορία και το 1986 καθώς έγινε η πρώτη αφρικάνικη χώρα που προκρίθηκε από τον όμιλο, μπήκε στους «16» και αποκλείστηκε δύσκολα από τη Δυτική Γερμανία.

…και αφρικάνικο αήττητο

Τέσσερις, μαζί με το Μαρόκο φέτος, οι χώρες από την Αφρική που μπήκαν στα προημιτελικά και τις συνδέει ένα κοινό. Δεν λύγισαν στο 90λεπτο!

Μαρόκο - Πορτογαλία. Η ζωή, κύκλους κάνει…

Το Καμερούν το 1990 αντιμετώπισε την (εξαιρετική τότε) Αγγλία και λύγισε με 3-2 στην παράταση. Το 2002 η Σενεγάλη ηττήθηκε με 1-0 από την Τουρκία, με 1-0 και επίσης στην παράταση. Και το 2010 η Γκάνα έφτασε μια… ανάσα από τα ημιτελικά, έχασε πέναλτι στο 120’ της παράτασης και αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ουρουγουάη! 

Έχει 2/2 προκρίσεις από τους «8»

Η Πορτογαλία διάγει την όγδοη παρουσία της σε τελική φάση Μουντιάλ και, παρά την ποδοσφαιρική της παράδοση (σε εθνικό αλλά και συλλογικό επίπεδο) φέτος ήταν η τρίτη φορά που πέρασε στα νοκ άουτ και ισάριθμη που φτάνει στην 8άδα. Σε αμφότερες, στο παρελθόν, προκρίθηκε και από τον προημιτελικό αλλά λύγισε στους «4».

Το 1966 την Αγγλία η Πορτογαλία απέκλεισε με 5-3 τη Βόρεια Κορέα (με τους Ασιάτες να έχουν νωρίτερα αφήσει εκτός, στον όμιλο, την Ιταλία, σοκάροντας τον ποδοσφαιρικό πλανήτη). Και λίγο έλειψαν οι Βορειοκορεάτες αν το επαναλάβουν μιας και προηγήθηκαν με 3-0 ως το 25ο λεπτό των Πορτογάλων, όμως κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Εουσέμπιο (με 4 γκολ!) και στο 80’ ο Ζοσέ Αουγκούστο έκλεισε το σκορ. Στα ημιτελικά οι Ίβηρες αντιμετώπισαν την οικοδέσποινα Αγγλία, ηττήθηκαν με 2-1 και εντέλει τερμάτισαν στην 3η θέση επικρατώντας με 2-1 της ΕΣΣΔ στον μικρό τελικό.

Μαρόκο - Πορτογαλία. Η ζωή, κύκλους κάνει…

Πέρασαν 40 χρόνια για να επανεμφανιστεί η Πορτογαλία στα νοκ άουτ. Το 2006 στη Γερμανία… εκδικήθηκε την Αγγλία νικώντας τη στα πέναλτι στον προημιτελικό (κ.α. 0-0) αλλά στα ημιτελικά ηττήθηκε με 1-0 από τη Γαλλία με πέναλτι του Ζινεντίν Ζιντάν στο 31’. Και, στον μικρό τελικό, ηττήθηκε με 3-1 από την οικοδέσποινα Γερμανία τερματίζοντας στην 4η θέση. 

Stat attack

  • Το Μαρόκο δεν έχει βρεθεί ακόμη πίσω στο σκορ σε καρέ μουντιαλικών αγώνων.
  • Το Μαρόκο είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, αήττητο στα τελευταία 35 επίσημα παιχνίδια στα του, στα 90λεπτα (24-11-0!)! Στα τελευταία δύο Copa Africa αποκλείστηκε στην παράταση και τα πέναλτι αντίστοιχα.
  • Ήτοι, έχει να ηττηθεί (στο 90λεπτο πάντα) από το… προηγούμενο Μουντιάλ, στη Ρωσία το 2018, από (συμπτωματικά!) την Πορτογαλία. Τότε με 1-0 με γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο από το 4’.
  • Το Μαρόκο υστέρησε σε ποσοστό κατοχής σε όλα του τα παιχνίδια στο φετινό Μουντιάλ.
  • Σε τέσσερα ματς ως τώρα στο τουρνουά το Μαρόκο είχε 1.102 ολοκληρωμένες πάσες και 32 προσπάθειες για γκολ. Η Πορτογαλία, είχε, αντίστοιχα 2.023 και 51!
  • Στο 4-1-1 ο απολογισμός της Πορτογαλίας ενάντια σε αφρικάνικες ομάδες στο Μουντιάλ, φέτος έπαιξε ήδη άλλη μια φορά (3-2 την Γκάνα στον όμιλο). Μόνη της ήττα, συμπτωματικά, από το… Μαρόκο το 1986 με 3-1.
  • Μεσολάβησαν τα ματς με Αγκόλα (1-0 το 2002), Ακτή Ελεφαντοστού (0-0 το 2010), Γκάνα (2-1 το 2010) και Μαρόκο (1-0 το 2018).
  • Η Πορτογαλία σημείωσε τα 9/12 γκολ της στο δεύτερο ημίχρονο!
  • H Πορτογαλία έχει δεχτεί γκολ στα τελευταία 10/12 παιχνίδια της σε Μουντιάλ.
  • Στο 1-2 από τη Νότια Κορέα, η Πορτογαλία έχασε πρώτη φορά σε αγώνα όπου προηγήθηκε (15-3-1) σε τελική φάση!
  • Επί 10 σερί αγώνες (από την ήττα με 4-0 από τη Γερμανία το 2014) σκοράρει η Πορτογαλία σε τελική φάση Μουντιάλ, συνολικά 22 γκολ.
  • Και τα 8 γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο σε Μουντιάλ έχουν σημειωθεί στη φάση των ομίλων και κανένα στους έξι αγώνες νοκ άουτ.

Τελευταία νέα

Χωρίς εκπλήξεις ο Βαλίντ Ρεγκραγκί, αναμένεται πως θα παραταχθεί και πάλι με το αμυντικογενές 4-3-3 που μας έχει συνηθίσει. Σίγουρος ο Μπουνού και η τετράδα της άμυνας, μάχη για μία θέση στο κέντρο ανάμεσα σε Αμαλά και Σαμπίρι, σταθερή η τριάδα της επίθεσης.

Και πώς να βγει, μετά το χατ-τρικ που σημείωσε, από την ενδεκάδα ο Γκονζάλο Ράμος για να επανέλθει ο Κριστιάνο Ρονάλντο; Δύσκολο, όχι απίθανο πάντως διότι με τον Φερνάντο Σάντος ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Λογικά θα προτιμηθεί εκ νέου ο Οτάβιο αντί του Ρούμπεν Ντίας στα χαφ, όπως και ο Καρβάλιο αντί του Ζοάο Μάριο. 

Πιθανές ενδεκάδες

Μαρόκο (4-3-3): Μπουνού – Χακίμι, Σαΐς, Αγκέρντ, Μαζραουί – Αμραμπάτ, Αμαλά, Ουνάχι – Ζίγες, Εν Νεσίρι, Μπουφάλ.

Πορτογαλία (4-1-3-2): Ντιόγκο Κόστα – Νταλότ, Ρούμπεν Ντίας, Πέπε, Κανσέλο – Βίλιαμ Καρβάλιο – Μπρούνο Φερνάντες, Οτάβιο, Μπερνάρντο Σίλβα – Γκονζάλο Ράμος (ή Ρονάλντο), Ζοάο Φέλιξ.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet στις 7/12/2022