Menu

1972. Ο πρώτος τίτλος του ΠΑΟΚ

1972. Ο πρώτος τίτλος του ΠΑΟΚ

5 Ιουλίου 1972 ήταν, σαν σήμερα, όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο, τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του, νικώντας στον τελικό με 2-1 τον Παναθηναϊκό στο στάδιο Καραϊσκάκη. Και τα δύο γκολ πέτυχε ο Γιώργος Κούδας.

Επειτα από δύο συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος, όπου έμεινε με την πικρή γεύση του φιναλίστ, τον Ιούνιο του 1971 ο ΠΑΟΚ ξεκινούσε με τις συνθήκες πλέον να μοιάζουν ώριμες για την κατάκτηση ενός τίτλου. Του πρώτου τίτλου στην ιστορία του συλλόγου.  Ο Λες Σάνον είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας από τον Φεβρουάριο του 1971, μετά τον Ιβάν Χόρβατ που απολύθηκε μετά το 0-0 της Τούμπας με τον Ολυμπιακό και τον Γιώργο Χασιώτη που έτρεξε την ομάδα ως υπηρεσιακός.

Το πλήρωμα του χρόνου, το υπέρμετρο ταλέντο των ποδοσφαιριστών και η συστηματική δουλειά του Σάνον έφεραν στην τροπαιοθήκη του ΠΑΟΚ το πρώτο του Κύπελλο. Ένα τρόπαιο που χαρακτηρίστηκε ως το ξεκίνημα της επανάστασης του «δικέφαλου» στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πανηγυρίστηκε πιο πολύ από κάθε άλλο που ακολούθησε, από τους απανταχού φίλους της ομάδας.

Μόλις στο 3ο λεπτό ο Κούδας άνοιξε το σκορ με σουτ παγώνοντας την κερκίδα του Παναθηναϊκού. Στο 79’ η ομάδα του Σάνον μπορούσε να κλειδώσει το αποτέλεσμα, αλλά ο Μίχας ακύρωσε ένα πανέμορφο γκολ που σημείωσε ο Γιάννης Ματζουράκης με ανάποδο ψαλίδι, ως επιθετικό φάουλ. Και στο 90’ ο Κούδας με μία αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ έβαλε και δεύτερο γκολ και στο 94′ ο Παπαδημητρίου μείωσε για το τελικό 2-.

Η προσπάθεια που έκαναν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ για να φύγουν από το γήπεδο και να επιβιβαστούν στο πούλμαν κράτησε παρά πολλή ώρα, αφού οι 10.000 οπαδοί τους προσπαθούσαν να τους σφίξουν στην αγκαλιά τους.

Και έγινε και μια κακή συνεννόηση. Στη Θεσσαλονίκη μια ασπρόμαυρη λαοθάλασσα γιόρταζε, η φωταγωγημένη πόλη δεν κοιμόταν και εκατοντάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ πήγαν στο αεροδρόμιο. Ωστόσο η αποστολή διασκέδαζε στο κοσμικό κέντρο της Αθήνας «Φαντασία» με τους Στράτο Διονυσίου, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Πάριο και Λιζέτα Νικολάου. Την άλλη ημέρα στο αεροδρόμιο Μίκρας της Θεσσαλονίκης 60.000 κόσμος περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία την αποστολή και το βαρύτιμο τρόπαιο.