Menu
Από την Πάρμα του Μαλεζάνι στην Ντιφένσα του (μαθητή) Κρέσπο

Από την Πάρμα του Μαλεζάνι στην Ντιφένσα του (μαθητή) Κρέσπο

Κι αν δεν το πήρατε πρέφα, απόψε έχει τελικό στο Copa Sudamericana, χωρίς κόσμο και αργεντίνικο «εμφύλιο» ανάμεσα σε Λανούς και Ντιφένσα στο «Μάριο Κέμπες» της Κόρδοβα, στην Αργεντινή.

Η Λανούς απέκλεισε τη Βέλεζ με 3-0 στη ρεβάνς, συνέχισε την καλή της πορεία και είναι παρούσα σε τελικό της διοργάνωσης για πρώτη φορά από το 2013, όταν και είχε κατακτήσει το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τότε αφενός σε διπλά ματς, αφετέρου ενάντια σε άλλη μια latin έκπληξη, την Πόντε Πρέτα (aka Πόντσι Πρέτα εις τη διάλεκτον) με 1-1 στο «Πακαεμπού» του Σάο Πάολο και 2-0 στη ρεβάνς του «Σιουδάδ».

Από την Πάρμα του Μαλεζάνι στην Ντιφένσα του (μαθητή) Κρέσπο

Τεχνικό είχε τον Γκιγέρμο Μπάρος Σελότο και ηγέτη της επίθετης, φυσικά, τον Ισμαελ Μπλάνκο που το 2007-11 έπαιξε στην ΑΕΚ και πλέον φορά τη φανέλα του… Παναρκαδικού. Πλήγμα η απώλεια του τιμωρημένου αρχηγού μέσου Ακόστα για την ομάδα του Λουίς Σουμπέλδια που κατεβάζει 4-4-2 και τους Ορσίνι, Σαντ μπροστά.

Η Ντιφένσα απέκλεισε την Κοκίμπο Ουνίδο με 4-2 στη ρεβάνς (του 0-0) κι ενώ κυνηγούσε το σκορ από το 8ο λεπτό, είχε βάλει τέταρτο στο… 44’. Για πρώτη φορά στην ιστορία της πέρασε σε τελικό και ο επόμενος Αργεντινός τεχνικός που θα διαβεί τον Ειρηνικό για μεγάλη ομάδα ονομάζεται Ερνάν Κρέσπο, στα 45 του πια. Πρακτικά πλήρης η αποστολή, με 4-3-3 η διάταξη και τους Πιτσίνι, Ρομέρο, Μπόου μπροστά.

Με επιθετική νοοτροπία, άλλωστε ο τεχνικός της οργίασε στα γήπεδα, κυρίως του Campionato (με Πάρμα, Λάτσιο και Ιντερ) κατακτώντας τα πάντα στη χώρα αλλά και ένα διεθνές τρόπαιο: το UEFA Cup του 1999 με την Πάρμα στον τελικό της Μόσχας κόντρα στη Μαρσέιγ.

Από την Πάρμα του Μαλεζάνι στην Ντιφένσα του (μαθητή) Κρέσπο

Ο Κρέσπο είχε ανοίξει το σκορ στο 25’, ο (νυν βοηθός του Αντόνιο Κόντε στην Ιντερ) Πάολο Βανόλι και ο Ενρίκο Κιέζα είχαν βάλει τα άλλα δύο για τους «παρμέντζι» του (γνωστού μας) Αλμπέρτο Μαλεζάνι που έπαιζαν τότε με εμβληματικούς παίκτες όπως οι τρομεροί Αργεντινοί χαφ Ρομπέρτο Σενσίνσι και Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν, οι Γάλλοι Λιλιάν Τιράμ και Αλέν Μπογκοσιάν, ο Φάμπιο Καναβάρο αλλά και οι Ντιέγκο Φουζέρ και Ντίνο Μπάτζιο, με τερματοφύλακα τον Τζίτιζ Μπουφόν!

Η ΟΜ είχε τον άλλοτε (1973-74) παίκτη του Ολυμπιακού, Ρολάντ Κουρμπίς, στον πάγκο, τους Λοράν Μπλαν, Ρομπέρ Πιρές και Φλοριάν Μορίς, αλλά ήταν «λίγη» εκείνο το βράδυ.

Του τροπαίου σε μια διοργάνωση που ξεκίνησε μόλις το 2002 και ως και το 2018 οι τελικοί ήταν διπλοί. Αρχικά, από το 1992, υπήρχε στη Λατινική Αμερική το Copa CONMEBOL, σαν το Κύπελλο UEFA δηλαδή, το 1999 όμως (μιας και δεν τράβαγε οικονομικά) αντικαταστάθηκε από δύο διοργανώσεις: το Copa Merconorte τις ομάδες του βορρά και το Copa Mercosur για τις ομάδες του νότου της ηπείρου.

Ούτε οι διοργανώσεις αυτές είχαν μεγάλη διάρκεια, έτσι «γεννήθηκε» το Σουδαμερικάνα και απόψε η Αργεντινή φτάνει τους 9 τίτλους έναντι 4 των βραζιλιάνικων ομάδων.


 Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 23/1/2021