Menu

Βραζιλία – Παραγουάη, 18 χρόνια ρε γατάκια; 18 χρόνια;

Βραζιλία – Παραγουάη, 18 χρόνια ρε γατάκια; 18 χρόνια;

98 χρόνια… γνωριμίας, 79 αγώνες, απόψε ο 80ός. Οι αριθμοί που περιστοιχίζουν τις αναμετρήσεις ανάμεσα σε Βραζιλία και Παραγουάη οι οποίες απόψε κοντράρονται στον πρώτο, χρονικά, ημιτελικό του φετινού Copa America.

47-21-11 η συνολική παράδοση των αναμετρήσεών τους για τους «καριόκας», εξ αυτών τα 30 έλαβαν χώρα σε ουδέτερο έδαφος.  Σε βραζιλιάνικα γήπεδα όμως, όπως απόψε, ο απολογισμός είναι 23-7-1 για τη «σελεσάο». Η μόνη της αποτυχία ήρθε το 2002 σε φιλικό που διεξήχθη στη Φορταλέζα (0-1), λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Απω Ανατολής όπου η Βραζιλία κατέκτησε τον τελευταίο της μουντιαλικό τίτλο.

Επιμέρους σε Copa America, Βραζιλία και Παραγουάη μέτρησαν 30 αναμετρήσεις, 13-10-7 ο απολογισμός για τη «σελεσάο», η οποία όμως έχει να τη νικήσει… 18 χρόνια, από το 2001 και το 3-1 στο Κάλι της Κολομβίας, για τους ομίλους, με γκολ των Αλεξ, Μπελέτι και Ντενίλσον, οι «γκουαρανί» (του Σέρχιο Μαρκαριάν) είχαν προηγηθεί με πέναλτι του Αλβαρένχα στο 11’.

Ας απολαύσουμε λίγο Ρονάλντο, το απόλυτο φαινόμενο του ποδοσφαίρου και, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

Εκτοτε και σε καρέ αγώνων για το τουρνουά, η «σελεσάο» απέτυχε, καίτοι τρία εξ αυτών έληξαν ισόπαλα. Κι αν το 2004 το 2-1 από την Παραγουάη ήταν σε όμιλο και δεν κόστισε, το 2011… τιμωρήθηκε δις, καίτοι είχε Πάτο, Γκάνσο, Ραμίρες και τον 19χρονο, τότε, Νεϊμάρ: 2-2 στον όμιλο από τα τέρματα του τρελο-Ρόκε Σάντα Κρουζ και του (ενός ακόμη γνωστού μας) Νέλσον Βαλδές και αποκλεισμός στα πέναλτι στον προημιτελικό επειδή Ελάνο, Τιάγκο Σίλβα, Αντρέ Σάντος και Φρεντ δεν νίκησαν τον Χούστο Βιγιάρ!

Η δε Παραγουάη, εκείνη τη χρονιά, με τον Χεράρδο Μαρτίνο στον πάγκο, έκανε το αδιανόητο: πέρασε από τον όμιλο κάνοντας μόνο ισοπαλίες, απέκλεισε στα νοκ άουτ Βραζιλία και Βενεζουέλα στα πέναλτι και λύγισε μόνο στον τελικό, 3-0 από την Ουρουγουάη. Κοινώς, φιναλίστ χωρίς να έχει κάνει ούτε… νίκη.

Το 2015 δε στη Χιλή, με τον Κάρλος Ντούνγκα πλέον στο «τιμόνι», αντάμωσαν ξανά στα προημιτελικά και ξανά προκρίθηκε η «αλμπιρόχα» στα πέναλτι, μετά το 1-1 (14’ Ρομπίνιο / 71’ πέν. Ντέρλις), με τους Εβέρτον και Ντόουγκλας Κόστα… μοιραίους στη «ρώσικη ρουλέτα». Και, ναι, ξανά απέναντί τους τον Βιγιάρ!

Από τα 30 ματς, 31 με το αποψινό, ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες για το Copa America, τα έξι ήταν νοκ άουτ ή τελικοί (και τα άλλα σε ομίλους). Ακροτελεύτια ματς, ήτοι που έκριναν το τρόπαιο ήταν το ’22 στο Ρίο ντε Τζανέιρο (3-0 η Βραζιλία) και το ’49, ξανά στην ίδια πόλη αλλά αυτή τη φορά με… 7-0. Ο τελευταίος τους τελικός ήταν το ’53 στη Λίμα του Περού, με την Παραγουάη να νικά με 3-2.

Συνολικά σε νοκ άουτ ματς λοιπόν, ο απολογισμός είναι 3-2-1, οριακά υπέρ της «σελεσάο». Οι νίκες της ήταν οι δύο προαναφερθέντες τελικοί και ο προημιτελικός του ’97, 2-0 με ισάριθμα γκολ του Ρονάλντο. Οι ισοπαλίες ήταν στα τελευταία δύο τους νοκ άουτ, αμφότεροι προημιτελικοί (όπως απόψε) και αμφότεροι με προκρίσεις στα πέναλτι της Παραγουάης, η οποία έχει να επιδείξει μόνο τον τελικό του 1953 ως… καθαρή νίκη.

Σημειωτέον ότι συναντήθηκαν στα ημιτελικά και το 1979 και το 1983, αλλά τότε δεν υπήρχε μία χώρα ως διοργανώτρια και τα ματς ήταν διπλά, με τις δύο χώρες να παίρνουν από μία πρόκριση…


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 27/6/2019