Menu

Γιουβέντους – Ρόμα. Μια σπάνια αντιπαλότητα (με πολλά σφυρίγματα)

Γιουβέντους – Ρόμα. Μια σπάνια αντιπαλότητα (με πολλά σφυρίγματα)

Πολύ νεότερη από τη Γιούβε – η Ρόμα δημιουργήθηκε το 1929 ως συνένωση μικρότερων τοπικών ομάδων. Ομάδα που φέρει στο σήμα της το σύμβολο της πρωτεύουσας είναι η πρώτη ομάδα εκτός Βορρά που κατέκτησε ένα scudetto, το 1941-42, χρονιά που η Γιουβέντους κατετάγη 6η με 10 βαθμούς λιγότερους. Στην τροπαιοθήκη της έχει άλλα δυο scudetti τα οποία κατέκτησε το 1982-83 και το 2000-01, στα χρόνια δηλαδή που αναδείχθηκε σε μια από τις βασικές αντιπάλους της Γιουβέντους.

Το scudetto του 2001

Το 2001 η Ρόμα κατάφερε να κατακτήσει το τρίτο της scudetto, εις βάρος της Γιουβέντους που προσπάθησε ως την τελευταία αγωνιστική να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Και παρ’ ότι η Ρόμα του Φάμπιο Καπέλο , που κάποια στιγμή βρέθηκε και 9 βαθμούς μπροστά, έχασε απρόσμενα βαθμούς, τελικά κατόρθωσε να τερματίσει 1η με 2 βαθμούς διαφορά από τη Γιούβε: 75 έναντι 73. Βαθμοί που, εκ του αποτελέσματος, ουσιαστικά χάθηκαν στις καθυστερήσεις του ματς Γιουβέντους-Ρόμα όταν ισοφάρισε ο Βιτσέντζο Μοντέλα και οι 3 βαθμοί της νίκης έγιναν ένας για τον καθένα…

Γιουβέντους – Ρόμα. Μια σπάνια αντιπαλότητα (με πολλά σφυρίγματα)

Βέβαια, η Γιούβε είχε άλλο λόγο να διαμαρτύρεται: λίγες μέρες πριν απ’ αυτό το ματς η Lega άλλαξε τους κανονισμούς και επέτρεψε τη χρησιμοποίηση περισσότερων εξωκοινοτικών πριμοδοτώντας, ουσιαστικά, όσες ομάδες τους είχαν, όπως η Ρόμα -να σημειωθεί ότι το πρώτο γκολ κατά της Γιουβέντους σ’ εκείνο το 2-2 το έβαλε ένας τέτοιος… εξωκοινοτικός, ο Νακάτα. Σε εκείνη την ομάδα της Ρόμα, εκτός από τον Φραντσέσκο Τότι και τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, έπαιζαν και δυο σημερινοί παίχτες της Γιούβε: Ζεμπινά και Κριστιάνο Ζανέτι.

Το γκολ του Τουρόνε

Γιουβέντους – Ρόμα. Μια σπάνια αντιπαλότητα (με πολλά σφυρίγματα)

Η Ρόμα θα βυθιστεί για μια δεκαετία στη μετριότητα, κατοικοεδρεύοντας στις μεσαίες θέσεις της κατηγορίας (με εξαίρεση μια τρίτη θέση το 1975 με τον Νιλ Λίντχολμ στον πάγκο που αφού πήγε για δυο χρονιές στη Μίλαν (και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα), επέστρεψε στην πρωτεύουσα για να χτίσει πάλι μια Ρόμα ικανή να ανταγωνιστεί με τη Γιούβε. Η πρώτη προσπάθεια, το 1981, σκόνταψε στη Γιουβέντους και τροφοδότησε την παραφιλολογία περί διαιτητικής εύνοιας στους «μπιανκονέρι» λόγω μιας αμφιλεγόμενης απόφασης του επόπτη που χρεώθηκε σε έναν διαιτητή ο οποίος, χρόνια μετά, θα γινόταν από τους πρωταγωνιστές του calciopoli: τον Πάολο Μπέργκαμο.

Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, στις 10 Μαΐου 1981, η Ρόμα ανέβηκε στο Τορίνο να παίξει με τη Γιούβε που ήταν ένα βαθμό μπροστά (τότε η νίκη έδινε δυο βαθμούς). Το ματς έληξε 0-0 και οι «τζιαλορόσι» από τότε φωνάζουν για την ακύρωση ενός τέρματος του λίμπερο Ραμόν Τουρόνε που πήρε τη μπάλα από τον Ρομπέρτο Προύτσο, πρόλαβε τον Φαλκάο και σκόραρε στο 75′. Ο επόπτης, όμως (και όχι ο διαιτητής), υπέδειξε οφσάιντ που έμεινε ως «το γκολ του Τουρόνε».