Menu

Από τον Σάρρα στον Γκελαούζο

Από τον Σάρρα στον Γκελαούζο

O Παναθηναϊκός Α.Ο. ίδρυσε το τμήμα στίβου το 1919 και από τον επόμενο χρόνο άρχισε να δημιουργεί ρεκόρ και συμμετοχές σε μεγάλους αγώνες. Ακολούθησε η περίοδος που ο Παναθηναϊκός μετείχε σε αγώνες στίβου, ενίσχυε την εθνική ομάδα και απολάμβανε τις ελληνικές επιτυχίες στους Βαλκανικούς, Πανελλήνιους αλλά και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Χρήστος Σάρρας, γεννημένος στο Ισαρη Αρκαδίας, ήταν από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού στίβου. Δύο φορές Βαλκανιονίκης, το 1929 στους προβαλκανικούς των Αθηνών και το 1931 στη Β’ Βαλκανιάδα των Αθηνών, ανήκε στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο προτού πάρει μεταγραφεί στους «πράσινους». Η μεγαλύτερη του επιτυχία ήταν η πρώτη θέση στον Διεθνή Μαραθώνιο των Αθηνών το 1930 με χρόνο 3 ώρες και 28 λεπτά. Ο Σάρρας ήταν συγκλονιστικός και στον μαραθώνιο των Βαλκανικών λίγο καιρό νωρίτερα, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο μέσα σε επευφημίες και τερμάτισε σε χρόνο 3:15:18, κοντράροντας μέχρι το τέλος τον Ρουμάνο μαραθωνοδρόμο Νικολάε Ιλιε.

Στον Μαραθώνιο του ’30 οι Έλληνες ανταγωνίζονται αντιπάλους από 18 διαφορετικές χώρες και η επιτυχία του Σάρρα σκόρπισε θύελλα ενθουσιασμού όταν ένας γυμνόστηθος, μικροκαμωμένος αθλητής, με ένα μαντήλι στον λαιμό και τα χέρια ψηλά πλησιάζει τα προπύλαια για τον τερματισμό. «Ο Σάρρας του Παναθηναϊκού!» φωνάζουν, καθώς τον αναγνώρισαν και εκατοντάδες κόσμου υψώνουν στον αττικό ουρανό σημαιάκια του συλλόγου, κουνώντας τα ρυθμικά. Ο νικητής του αγωνίσματος, αυτός ο μικρός στο μπόι και γίγαντας στην ψυχή Χρήστος Σάρρας, αρπάζει ένα και το σηκώνει ψηλά. Ο κόσμος τον δαφνοστεφανώνει, του φορά την πράσινη φανέλα και τον σηκώνει στους ώμους.

Από τον Σάρρα στον Γκελαούζο

89 χρόνια μετά ο Κώστας Γκελαούζος κατετάγη τρίτος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας 2019 με χρόνο 2:19:02. Και πράσινη σημαία ανέμισε ξανά, όχι στον τερματισμό αλλά όταν ο αθλητής του Παναθηναϊκού πέρασε μπροστά από σύνδεσμο φίλων του συλλόγου. Εγινε, παράλληλα, ο πρώτος Ελληνας αθλητής που τερμάτισε τρεις διαδοχικές χρονιές στον Αυθεντικό Μαραθώνιο ενώ μέσα σε 43 ημέρες έχει τρέξει δυο μαραθωνίους σε Βερολίνο και Αθήνα.


Δημοσιεύτηκε στο «Επί παντός» της «Sportday» στις 12/11/2019