Menu

Mundostories #180 Οι μεγαλύτερες απουσίες των Παγκοσμίων Κυπέλλων

Mundostories #180 Οι μεγαλύτερες απουσίες των Παγκοσμίων Κυπέλλων

🏆 𝟐𝟎 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 180👇 𝚶𝛊 𝛍𝛆𝛄𝛂𝛌𝛖𝛕𝛆𝛒𝛆ς 𝛂𝛑𝛐𝛖𝛔𝛊𝛆ς 𝛕𝛚𝛎 𝚷𝛂𝛄𝛋𝛐𝛔𝛍𝛊𝛚𝛎 𝚱𝛖𝛑𝛆𝛌𝛌𝛚𝛎 

Από τις 16 χώρες των πρώτων διοργανώσεων, ως το 1982 όπου έγιναν 24 και έπειτα 32 το 1998, μονάχα η Βραζιλία έχει παρευρεθεί σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα. Φυσικά, με το πέρασμα του χρόνου και την αύξηση των ομάδων είχαμε αλλαγές και στην προκριματική φάση, οι οποίες έπαιξαν ρόλο στην παρουσία, ή μη, αρκετών εθνικών στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Δεν έλειψαν όμως οι ηχηρές απουσίες…

1958: Τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία, δεν πέρασαν. Ο «ατζούρι»… κατόρθωσαν να χάσουν από τη Βόρεια Ιρλανδία στο τελευταίο ματς με 2-1 (τους έκανε και η ισοπαλία) ενώ η Ισπανία, παρόντος Αλφρέδο ντι Στέφανο, έμεινε πίσω στον όμιλο από τη Σκωτία.

1970: Το μόνο που έχασε η Αργεντινή για αγωνιστικούς λόγους και έλειψε μάλιστα από το κορυφαίο Μουντιάλ στην ιστορία. Θρυλείται δε, μετά τις ήττες από σε Περού και Βολιβία κι ενώ κάθε τρεις μήνες άλλαζε προπονητή, ότι… λάδωσε τον ρέφερι Σέρχιο Τσετσέλεφστο Βολιβία – Περού ώστε να σφυρίξει υπέρ των γηπεδούχων. Ωστόσο την τελευταία αγωνιστική δεδεν κατάφερε να νικήσει τους Περουβιανούς (2-2)…

1974: Οκτώ χρόνια μετά την κατάκτηση του τροπαίου, η Αγγλία είχε ακόμη στον πάγκο τον Αλφ Ράμσεϊ αλλά η εκπληκτική Πολωνία της πήρε ισοπαλία 1-1 στο Γουέμπλεϊ και… την ξέρανε. Απούσα και η ισχυρή τότε ΕΣΣΔ που αρνήθηκε να αγωνιστεί στη ρεβάνς με τη Χιλή μετά το πραξικόπημα στη χώρα ενώ η FIFA αρνήθηκε να ορίσει ουδέτερη έδρα.

1978: Οι Τσεχοσλοβάκοι ήταν Πρωταθλητές Ευρώπης το 1976, ενώ το 1980 κατάφεραν να φτάσουν ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης (νυν Euro) ωστόσο ενδιάμεσα απέτυχαν να προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής.

1982: «Βασίλισσα» χωρίς στέμμα το 1974 και το 1978 η Ολλανδία, δεν ταξίδεψε στην Ισπανία, με την παλιά… φρουρά να έχει αποσυρθεί, μένοντας πίσω από Γαλλία, Βέλγιο και Ιρλανδία στον όμιλο.

1986: Ξανά απούσα η Ολλανδία που είχε κοτζάμ Μάρκο φαν Μπάστεν, Ρόναλντ Κούμαν, Φρανκ Ράικαρντ και Ρουντ Γκούλιτ, μένοντας εκτός στα μπαράζ από στο Βέλγιο. Και η ίδια ομάδα, δύο χρόνια μετά, κατέκτησε το Euro…

1990: Σοκ στη Γαλλία καθώς η ισοπαλία με την Κύπρο και οι δύο ήττες από Γιουγκοσλαβία και Σκωτία της κόστισαν και είδε από τον… καναπέ το Μουντιάλ της Ιταλίας.

1994: Δεν προκρίθηκαν ούτε η Γαλλία, μα ούτε η Αγγλία! Οι Γάλλοι την πάτησαν στα τελευταία δύο ματς, αμφότερα στο Παρίσι, κι ενώ τους αρκούσε απλά μια ισοπαλία, έχασαν και από το Ισραήλ (1-0) μα και τη Βουλγαρία (2-1 με γκολ στο 91’). Οι, δε, Αγγλοι παρουσία Αλαν Σίρερ, Πολ Γκασκόιν, Ντέιβιντ Πλατ και Ιαν Ράιτ έμειναν πίσω από Ολλανδία και Νορβηγία στον όμιλο.

2002: Άλλη μια αποτυχία της Ολλανδίας. Η ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά του Μουντιάλ το ’98, ενώ το 2004 θα έφτανε ως τα ημιτελικά του Euro, ενδιάμεσα τερμάτισε 3η στον όμιλο πίσω από Ιρλανδία και Πορτογαλία.

2018: Ξανά απούσια η Ολλανδία αν και το 2014 ήταν φιναλίστ του Μουντιάλ, ωσάν μια κατάρα να την ακολουθεί. Έμεινε πίσω από Γαλλία και Σουηδία στον όμιλο ενώ δεν είχε περάσει ούτε στο Euro 2016. Η, δε, Ιταλία έδωσε, μένοντας πίσω από την Ισπανία, μπαράζ με τη Σουηδία και οι Σκανδικαβοί τους άφησαν εκτός προκαλώντας σοκ στο calcio…

2022: Ένα σοκ που επαναλήφθηκε μιας και το πάθημα του 2018, δεν έγινε μάθημα στην Ιταλία. Ενώ ενδιάμεσα να αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, στο Euro 2021, έμεινε εκτός σε μονό ματς μπαράζ από τη Βόρεια Μακεδονία! Αν περνούσε, έδινε βέβαια τελικό πρόκρισης στα τελικά, στην Πορτογαλία…