Menu

Mundostories #67 Ο αλύγιστος Φριτζ Βάλτερ

Mundostories #67 Ο αλύγιστος Φριτζ Βάλτερ

🏆 𝟏𝟑𝟒 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 67 👇 𝚶 𝛂𝛌𝛖𝛄𝛊𝛔𝛕𝛐ς 𝚽𝛒𝛊𝛕𝛇 𝚩𝛂𝛌𝛕𝛆𝛒

Το 1940, στο ντεμπούτο του με την εθνική Γερμανίας έκανε χατ-τρικ κόντρα στη Ρουμανία (9-3). Τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν αιχμάλωτος πολέμου στον Μαρμαρά, όπου έπαιζε ποδόσφαιρο με Ούγγρους και Σλοβάκους φύλακες. Οταν οι Σοβιετικοί κατέλαβαν ολόκληρη τη Γερμανία, τον έστειλαν σε ένα γκούλαγκ, όπου το προσδόκιμο ζωής από την άφιξη κι έπειτα δεν ξεπερνούσε τα πέντε χρόνια.

Ενας Ούγγρος φύλακας αναγνώρισε τον Φριτς Βάλτερ και είπε στους Σοβιετικούς ότι ήταν Αυστριακός και όχι Γερμανός, με συνέπεια να του χαρίσουν τη ζωή. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο Βάλτερ να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο, να γίνει ξανά ηγέτης της Καϊζερσλάουτερν μαζί με τον μικρό αδερφό του Οτμαρ, και το 1954 έγινε αυτός που στενοχώρησε τον άνθρωπο που του έσωσε τη ζωή, οδηγώντας τη Δυτική Γερμανία στη νίκη με 3-2 επί της Ουγγαρίας. Ο εμβληματικός αρχηγός των «πάντσερ» ήταν το δεξί χέρι του Χέρμπεργκερ στην ομάδα και παίζοντας ως προωθημένος, πίσω από τον αδερφό του, αποτελούσε τον «εγκέφαλο» όλων των επιθετικών ενεργειών της ενδεκάδας. Η βροχόπτωση πριν τον τελικό χαρακτηρίστηκε ως «ο καιρός του Φριτς Βάλτερ», επειδή λόγω της ελονοσίας που πέρασε επιστρέφοντας από το γκούλαγκ, ο οργανισμός του δεν μπορούσε να αντέξει στη ζέστη. Τα τρία γκολ και ηγετικές εμφανίσεις στο τουρνουά έκλεψαν τη δόξα από τον σκόρερ των δύο τερμάτων στον τελικό, Χέλμουτ Ραν, και τον καθιέρωσαν ως τη φυσιογνωμία της Δυτικής Γερμανίας στο Μουντιάλ του 1954.

πατέρας του ήταν μετανάστης στην Αμερική. Το 1912 επέστρεψε από τις ΗΠΑ στη Γερμανία όπου άνοιξε καφενείο στο Μόναχο. Λίγο αργότερα παντρεύτηκε μια Βερολινέζα κι απέκτησαν τρεις γιούς. Όλοι τους ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο. Ο Φριτς κι ο Ότο έπαιξαν στην εθνική της Δυτικής Γερμανίας.

Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο αντί να γίνει προπονητής προτίμησε να ασχοληθεί με το εμπόριο και να γράψει βιβλία με τις ποδοσφαιρικές του αναμνήσεις.

Για τέσσερις δεκαετίες έζησε στην Ιταλία αφού είχε παντρευτεί Ιταλίδα. Πέθανε στα 81 χρόνια του πριν δει το γήπεδο της αγαπημένης του Καϊζερσλάουτερν να παίρνει το όνομά του και να χρησιμοποιείται για το Μουντιάλ του 2006.