Menu

Mundostories #99 Οι τρεις απογοητεύσεις του 2002

Mundostories #99 Οι τρεις απογοητεύσεις του 2002

🏆 𝟏𝟎𝟐 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 99 👇 𝚶𝛊 𝛕𝛒𝛆𝛊ς 𝛂𝛑𝛐𝛄𝛐𝛈𝛕𝛆𝛖𝛔𝛆𝛊ς 𝛕𝛐𝛖 𝟐𝟎𝟎𝟐

Έχοντας κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998, το Euro του 2000 και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2001, η Γαλλία πρόβαλλε ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση και του Μουντιάλ το 2002. Η απουσία του Ζινεντίν Ζιντάν στα ματς των ομίλων λόγω τραυματισμού, ουδείς πίστευε ότι μπορεί να επηρέαζε τους «τρικολόρ», αφού στις καθοριστικές νοκ άουτ φάσεις, ο ηγέτης της χώρας θα ήταν παρών. Φευ.

Η αναπάντεχη ήττα από τη Σενεγάλη στην πρεμιέρα προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα και αποδιοργάνωσε πλήρως τους «πετεινούς» και τον προπονητή Ροζέρ Λεμέρ. Η ισοπαλία δίχως σκορ με την Ουρουγουάη τους έριξε στο «καναβάτσο», με συνέπεια ο Ζιντάν να κληθεί εσπευσμένα να επιστρέψει στην δράση, έστω κι αν δεν ήταν ακόμα απολύτως έτοιμος. Η απουσία του Τιερί Ανρί, λόγω της αποβολής του από το 25ο λεπτό του αγώνα με την «τελέστε», δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο το εγχείρημα των «τρικολόρ», που έπαιζαν με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στην πρωτοπόρο του ομίλου, Δανία. Η ομάδα του Μόρτεν Ολσεν έκανε το χρέος της, νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε, τη στιγμή που η Γαλλία αποχωρούσε από τη διοργάνωση ως ουραγός του ομίλου και δίχως να έχει σημειώσει ούτε γκολ!

Παρόμοια δυσάρεστα μαντάτα επιφύλασσε η μοίρα και στην Αργεντινή. Η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα ήταν εντυπωσιακή στα προκριματικά του Μουντιάλ και παρότι κληρώθηκε στο «γκρουπ του θανάτου», κανείς δεν μπορούσε να τη δει να αποτυγχάνει. Η νίκη επί της Νιγηρίας, έστω και με το πενιχρό 1-0, της έδωσε την βαθμολογική εκκίνηση που επιζητούσε, ωστόσο η συνέχεια ήταν διαφορετική. Η ήττα από την Αγγλία την έφερε σε δυσχερή θέση και το τέρμα του Άντερς Σβένσον στο ματς με τη Σουηδία την έστελνε πρόωρα πίσω στη Νότια Αμερική. Ο Ερνάν Κρέσπο ισοφάρισε στο 88ο λεπτό της συνάντησης, ωστόσο ούτε η ισοπαλία αποδείχθηκε αρκετή, αφού η Αγγλία έπαιρνε τον πολύτιμο βαθμό που χρειαζόταν από την ουραγό Νιγηρία και προκρίθηκε ως δεύτερη.

Το… κακό για τους (θεωρητικά) ισχυρούς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου τρίτωσε, όταν η Πορτογαλία βρέθηκε να χάνει με 3-0 από τις ΗΠΑ μετά από 36 λεπτά αγώνα. Οι Ίβηρες μείωσαν σε 3-2 περίπου ένα 20λεπτο πριν από τη λήξη της αναμέτρησης, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν κάποιο βαθμό κι η νίκη στην επόμενη αγωνιστική επί της Πολωνίας δεν είχε αντίκρισμα. Αυτό διότι το παιχνίδι με τη Νότια Κορέα θα έκρινε τα πάντα. Το τέρμα του Γι Σουνγκ Παρκ στο 70ό λεπτό της συνάντησης έστειλε τους μεν Νοτιοκορεάτες στην επόμενη φάση με τα γνωστά αποτελέσματα και τους δε Πορτογάλους να προετοιμάζονται για το Euro 2004 το οποίο και θα διοργάνωναν, επίσης με τα γνωστά αποτελέσματα…